Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Калина в садку

НАЙЧАСТІШЕ саме шкідники відбивають бажання вирощувати на обійсті калину, і передусім це чорна попелиця. Бо, крім корисних ягід, калинові кущі додають господареві мороки із попелицею та іншою напастю.

Без своєчасної обробки калини не обійтись, інакше кущ погано цвістиме, а значить, і врожай буде дрібним. Утім, нічого надскладного в боротьбі зі шкідниками нема.

Слід узяти до уваги, що на калині паразитує свій вид попелиці — чорна калинова, яка обліплює молоді пагони з листям та суцвіттями, котрі щойно почали розпускатися. Ніжна зелень втрачає соки і перестає розвиватися, плоди не зав’язуються.

За незначної кількості комах допоможе обробка кущів народними засобами. Покропіть гілки таким міцним настоєм: трилітрову банку попелу залийте 5-6 л окропу і залиште настоюватися одну-дві доби, помішуючи час від часу. Перед обприскуванням бажано додати до розчину прилипач. Також ефективним буде обприскування настоєм тютюну (500 г листя залийте 5 л окропу і настоюйте добу), до якого додають задля посилення ефекту 1 чайну ложку порошку червоного перцю та мило. Багато хто вдається до обприскування калинового куща популярним напоєм кока-кола. Народні засоби варто застосовувати принаймні двічі — до та після цвітіння.

Якщо на калині з’явилися сонечка, це хороший знак, адже вони є головними винищувачами попелиць у садку. Втім, за цими поцяткованими жучками пильно стежать мурахи, захищаючи свої «стада» попелиць від зазіхань сонечок. Тому вчасно подбайте про знищення мурах, застосовуючи принади «Антимураха».

Завдає клопоту і калиновий листоїд. Маленький коричневий жучок (0,5 см) дуже любить листя калини. Він ласує ним настільки активно, що згодом залишаються самі прожилки. І хоч ягід ці жучки не пошкоджують, наступного року ослаблена рослина слабо цвістиме, менше зав’яже плодів. Щоб зменшити кількість шкідників, слід регулярно просапувати пристовбурний круг. Так само допоможе обприскування настоєм попелу й тютюну. Обробку проводять принаймні двічі після зав’язування плодів.

Добре відомий пухнастий жук оленка волохата не минає й калини. Аби вивести цього шкідника, вдаються до хитрощів. Скажімо, оленка волохата не любить вологого листя, тому відлякати його допоможе дощування. І ще чомусь цей жук має слабкість до синього кольору, чим також можна скористатися, поставивши біля калини сині миски або відра з невеликою кількістю води. Жуки злітаються в ємності, де їх можна буде зібрати. Також періодично треба струшувати шкідників із калини, попередньо розстеливши під нею плівку.

Боротися з напастю народними засобами не всім підходить, бо іноді доводиться довго чекати результатів, а за несприятливих умов можна і зовсім їх не дочекатися. Аби був ефект, рекомендується обприскати кущ препаратами проти широкого спектра шкідників, скажімо Антиколорад Макс 1,5 мл або АТО Жук 1,5 мл на 5 л води. Але по ягодах робити цього не слід. Обробку проводять восени і ранньої пори наступної весни, перед розпукуванням бруньок.

Щоб виростити красивий і здоровий кущ калини і потім ласувати її корисними ягодами, перетирати їх на зиму з цукром і робити настоянку калинівку, важливо дотримуватись агротехніки вирощування і регулярно дбати про рослину.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками городники застосовують дріжджі як підживлення для культурних рослин. Але і тваринники вже завважили, що кормові дріжджі — важлива добавка у раціоні свиней. Приготувати такий корм можна самому дріжджуванням зернових — кукурудзи, вівса, ячменю і висівок. А як саме зробити це опарним і безопарним способами, докладно розповімо у наступному випуску.

Чи треба поливати помідори у період достигання плодів? Один каже, що це їм на шкоду, інший — що сорти «п’ють» по-різному: тим достатньо вологи й від дощів, а інші потерпатимуть від її браку. Порозмірковуємо на цю тему.

А також — про самшит, що стає дедалі популярнішим на сільських обійстях. Так, цей вічнозелений багаторічник дуже декоративний, і кожний доморощений «ландшафтний дизайнер» у змозі утнути з нього такий живопліт, що й ну. Але є одне «але».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове