Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

На якій відстані садити ожину

Надія Кирилівна КОНОНЕНКО з м. Шполи Черкаської області хоче посадити ожину на межі з сусідською ділянкою. На якій відстані це можна зробити, запитує вона нас, аби сусід не нарікав, що кущі залазять на його територію.

У НОВІЙ редакції державних будівельних норм щодо містобудування, ухваленій 2019 року, встановлено мінімальну відстань від краю земельної ділянки, суміжної із сусідською, на якій дозволено висаджувати дерева або кущі. На інші сторони, скажімо, які межують із вулицею, ці норми не розповсюджуються.

Отже, відстань від межі суміжної земельної ділянки до висаджених кущів має становити 1 м, до стовбурів дерев — від 4 до 6 м залежно від крони, але не менше половини її діаметра. Наприклад, якщо крона дерева становить у середньому 9 метрів, то відстань від межі сусідньої ділянки повинна дорівнювати не менш ніж 4,5 метра, аби його гілки не заходили на сусідню територію.

Для уникнення і провокації додаткових конфліктних ситуацій (а вони бувають ого-го які!) власники суміжних садибних ділянок мають вживати необхідних заходів. Приміром, підрізати гілки дерев, щоб ті не звисали над земельною ділянкою сусіда і не заважали, підрубувати під корінь ті ж ожину чи малину, аби не розповзалися.

Принагідно застережемо шановну читачку і всіх, хто нині захоплюється висадженням ожини: ця культура — агресор ще той! У минулі роки редакція одержувала чимало прохань порадити, як вивести ожину. Ми друкували ці рекомендації, проте люди все одно ремствували на те, що побороти кущі, які розрослися, вкрай важко, особливо господарям у поважному віці. Аби зрозуміти, які території здатна захоплювати ожина чи дика малина, достатньо піти до якоїсь лісової річечки і подивитись на зарослі береги. Тому радимо всім десять разів подумати, перш ніж «запрошувати» цю нову для вашої ділянки рослину. І відразу передбачити, яким способом будете її обмежувати: скажімо, по периметру насаджень вкопаєте на чималу, близько метра або й більше, глибину шиферини (коренева система ожини — глибинна, дуже потужна на відміну від малини з її поверхневою кореневою системою). До того ж ожина зі своїми сланкими пагонами освоює територію завдяки вкоріненню їхніх верхівок, які й дають початок новим рослинам.

Стосовно схеми висадження, то нагадуємо: ожину, як і малину, можна вирощувати кущовим і стрічковим способами. У першому разі рослини висаджують на відстані 1,8-2 м одна від одної. Для дуже високопродуктивних і сильнорослих сортів відстань варто збільшити до 2,5 м. За стрічкового методу посадки міжряддя мають бути завширшки 2,5 м, а відстань між рослинами в рядку — від метра до півтора.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками городники застосовують дріжджі як підживлення для культурних рослин. Але і тваринники вже завважили, що кормові дріжджі — важлива добавка у раціоні свиней. Приготувати такий корм можна самому дріжджуванням зернових — кукурудзи, вівса, ячменю і висівок. А як саме зробити це опарним і безопарним способами, докладно розповімо у наступному випуску.

Чи треба поливати помідори у період достигання плодів? Один каже, що це їм на шкоду, інший — що сорти «п’ють» по-різному: тим достатньо вологи й від дощів, а інші потерпатимуть від її браку. Порозмірковуємо на цю тему.

А також — про самшит, що стає дедалі популярнішим на сільських обійстях. Так, цей вічнозелений багаторічник дуже декоративний, і кожний доморощений «ландшафтний дизайнер» у змозі утнути з нього такий живопліт, що й ну. Але є одне «але».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове