Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Жнива-2023

Два фронти — війна і поле

У ПРИФРОНТОВОМУ Запоріжжі дуже важка збиральна кампанія: ворог нещадно атакує саме місто, передмістя і райони. Проте хліборобська пора настала — вже тижнів зо два на полях, де це можливо, збирають збіжжя. Людська праця та сприятливі погодні умови увінчалися добрим ужинком, урожайність ранніх зернових і зернобобових нині краща, ніж на такий час минулого року, в середньому — 36-37 центнерів із гектара проти торішніх 28 центнерів.

Але загалом цифри, оприлюднені заступником директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОВА Олександром Ясинецьким, пригнічують. До широкомасштабного вторгнення аграрії області обробляли один мільйон 880 тисяч гектарів ріллі. Тепер на підконтрольній Україні території — тільки 380 тисяч гектарів, а 80 відсотків площ потрапило під ворожу окупацію. До 24 лютого 2022 року в області налічувалося 3200 аграрних господарств, нині ж на територіях, де влада українська, їх залишилося 961: приблизно 100 — у Пологівському районі, майже 60 — у Василівському, решта — в Запорізькому.

Вселяє надію і оптимізм лише самовіддана і, без перебільшення, героїчна праця наших селян, їхній гарячий фронт сьогодні — поле.

— Перші тисячі тонн збіжжя вже на токах господарств, — констатує Олександр Ясинецький. — Триває збирання озимої пшениці, озимих ячменю, ріпаку, а також гороху. На підконтрольній території є дев’ять елеваторів загальною місткістю 361 тисяча тонн, господарства мають токи, склади, які можуть вмістити ще близько 600 тисяч тонн збіжжя. До речі, на елеваторах ще наявні близько 50 тисяч тонн зерна торішнього врожаю, який хлібороби не змогли реалізувати через різні причини. Зберігається також шість тисяч тонн зерна, закупленого державним коштом.

Вельми нелегкий хліб на територіях поблизу меж бойових зіткнень. Так, у Пологівському районі після прильоту згоріло майже 80 гектарів озимих культур, завдано близько двох мільйонів гривень збитку. Проте механізатори і в таких складних умовах виходять у поле. Хіба не подвиг?

Іще про втрати. За словами посадовця, окупанти вивезли чи знищили 171 одиницю техніки, зруйнували шість елеваторів на окупованій території і на лінії розмежування. Зокрема, снаряди поцілили в Оріхівський та Вільнянський елеватори. Розгромлено також чимало складських приміщень, ферм, складів, загинуло багато худоби. А ще російські злодюги викрали один мільйон тонн зерна. Збитки обраховуються десятками мільярдів гривень.

Селянам і в мирний час було нелегко вирощувати хліб, а воєнної пори і поготів. Аграріям допікає відсутність ринків збуту за кордоном через закриття морського коридору. Трейдери пропонують низьку ціну за збіжжя. Так, за собівартості пшениці 6-6,5 тисячі гривень за тонну на елеваторах зерно другого класу пропонують здавати по 5 тисяч гривень.

Своя заковика і з отриманням позик. Реально банківськими послугами можуть скористатися агрогосподарства, віддалені від лінії розмежування на 40 кілометрів, тобто лише в Запоріжжі і Запорізькому районі. Нині 181 підприємство одержало кредитів на загальну суму 460-480 тисяч гривень. Порівняно з регіонами, де сільгоспвиробники взяли від 3 мільярдів до 5 мільярдів гривень позики, це зовсім мало.

Іще однією зі страшних небезпек, які чатують на виробників зерна, є пожежі. Співробітники Головного управління ДСНС у Запорізькій області констатують, що на тутешніх сільгоспугіддях через обстріли російських зайд сталося 11 пожеж на нивах, вогонь спопелив більш ніж 80 гектарів пшениці та 6 гектарів ячменю.

Проте війна гартує наших працелюбних селян, і свого хліба, вирощеного для переможної України, вони не віддадуть нікому. Нагодують країну — і захисників, і цивільне населення.

— Аби забезпечити підконтрольну територію Запорізької області хлібобулочними виробами, потрібно 125 тисяч тонн продовольчого зерна, всю територію — 225 тисяч тонн. Ми плануємо намолотити 310-350 тисяч тонн збіжжя, яке буде використане для виробництва хлібобулочних виробів та реалізації за межами області. Якщо виплекаємо добрий урожай, на що ми розраховуємо, в тому числі й із залишками, то область буде забезпечена хлібом, — запевнив Олександр Ясинецький.

Між іншим, Запоріжжя пам’ятає рекордний урожай 2021 року: тоді область зібрала три мільйони 838 тисяч тонн зерна. Здобудемо Перемогу — сягнемо й таких висот.

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

 

Є перший мільйон тонн!

АГРАРІЇ Одещини намолотили понад мільйон тонн ранніх зернових. Рік для них загалом видався непоганий — місцями врожай хороший, в деяких районах трохи гірший. Словом, збирати є що. Тривожить проблема реалізації.

За останніми даними обласного департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин, озимий ячмінь по області видає в середньому 34,2 ц/га, озима пшениця — 32 ц/га, ріпак і горох — 18,5 ц/га. Лідером з намолоту став Білгород-Дністровський район, на другому місці — Болградський.

Найбільшої посухи зазнав Ізмаїльський район, тому врожайність там низька: 22 ц/га. Розв’язання проблеми надалі фермери вбачають у зрошенні, що є нелегким, але реальним завданням. З іншого боку треба дбати і про збільшення кількості складських приміщень, оскільки продаж збіжжя відразу, як кажуть, із поля стає не просто невигідним, а й збитковим.

Усі вірять у перемогу і чекають на неї, тоді й аграрні проблеми стане легше вирішувати.

Микола Олександров.

Одеська область.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що до зими готуються
Читати
Руйнація головного багатства
Читати
«Зерновий коридор» зачинено
Читати
На потреби оборони
Читати
Причина — нехлюйство
Читати
Ризики нового спалаху
Читати
Допомога аграріям
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове