Архів
Вівторок,
25 липня 2023 року

№ 30 (20022)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Погляд

Апетити остерських комунальників

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

20 тисяч гривень за те, щоб залатати діру у водогоні та оформити під’єднання до централізованого водопостачання! Саме стільки зажадали працівники комунгоспу міста Остер Чернігівського району від двох пенсіонерок. Усі ці роки жінки справно оплачували рахунки, але як тільки трапився прорив водогону на їхній вулиці, комунальники заправили немалі кошти. Куди лише не зверталися нещасні, та все намарно... Жінки були змушені тиждень ходити по воду до сусідів.

— ЗА ТЕ, щоб включити воду, від нас вимагають 20 тисяч гривень. Що входить у цю суму, не знаємо, ніяких розрахунків, калькуляцій нам не дають, — нарікає Світлана Бабко. — Таких грошей ми, певна річ, не маємо.

Комунальники вже встигли «розвести» жіночок на понад три тисячі гривень. Ці гроші з пенсіонерок вони взяли за те, що вирили посеред вулиці яму (на фото автора), куди, як стверджує Світлана Бабко, згодом втрапили мотоциклісти. Під час земляних робіт, за словами жінок, особисто були присутні начальник Остерського комунгоспу Федір Музика та головний інженер Анатолій Скидан. «Після цього вони заявили: «Вода у вас з’явиться, коли будуть гроші», — каже пані Світлана. Вона також додала, що зверталась із цим питанням і до голови громади Леоніда Мисливця, однак той пальцем об палець не вдарив.

У комунальній «конторі» свої дії прокоментували так: «Було виявлено протікання води на проїжджій частині. При огляді місця зафіксовано відсутність оглядового колодязя… Силами комунгоспу при розкопуванні на цій ділянці виявлено врізний металевий хомут на два споживачі — Бабко С. В. та Римар В. А. Протікання води було ліквідовано. Вартість проведених робіт, згідно з калькуляцією, становила 3345,06 гривні». Як заявили остерські майстри, надалі з’ясувалося, що у стареньких нема технічних умов для підключення води: за однією адресою відсутній вузол обліку, також не укладені угоди з обома про надання послуг із централізованого водопостачання та водовідведення.

З таких пояснень жінки тільки дивуються, адже справно сплачують щомісяця кошти за воду і мають відповідні розрахункові документи. До того ж сума, виставлена за вириту яму, м’яко кажучи, дивує. Виявляється, щоб викопати три ковші, екскаваторнику знадобилось аж чотири години. Ще стільки ж потрібно було слюсарю. Увесь цей час ліг в обрахунок. І це при тому, що прорив водогону стався посеред вулиці, а не у дворах пенсіонерок.

Цікаве і пояснення суми 20 тисяч гривень, яку винахідливі комунальники намагалися здерти зі стареньких. «Згідно з вищевикладеним, працівниками Остерського ВУЖКГ споживачам були надані усні роз’яснення щодо покрокової процедури їх підключення до централізованого водопостачання та озвучено вартість робіт, а саме: технічна документація — 3780 грн; цегла — 3000 грн; кришка — 1500 грн; люк дорожній — 1800 грн; хомут врізний — 900 грн; кран — 560 грн; цемент — 320 грн; перехідник — 200 грн; труба МП — 735 грн; лічильник — 1000 грн; фільтр, кран, перехід — 480 грн; послуги трактора, додаткові роботи — 5725 грн. Усього — 20 000 гривень», — оприлюднили згодом свій прейскурант начальники комунгоспу.

Зрозуміло, що таких шалених грошей у людей, які все життя заробляли чесною працею, катма, тож, напевне, так і сиділи б старенькі без води, якби не знайшлась людина, котра розв’язала проблему за лічені хвилини. «Нам допоміг один чоловік. За 20 хвилин усунув прорив і грошей не взяв», — каже Світлана Бабко. Вона шкодує, що стільки заплатила за вириту яму і за те, що довірилась комунальникам. Водяну епопею жіночки збираються завершити без їхньої участі. «Ми плануємо поставити на вулиці оглядовий колодязь, і все це нам обійдеться приблизно у дві з половиною тисячі гривень», — резюмувала Світлана Бабко.

Добре все, що добре закінчується. Погано, коли хтось намагається дерти гроші (та ще й у такий час) за те, за що отримує зарплату з бюджету. Тим паче зі знедолених пенсіонерів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що до зими готуються
Читати
Руйнація головного багатства
Читати
«Зерновий коридор» зачинено
Читати
На потреби оборони
Читати
Причина — нехлюйство
Читати
Ризики нового спалаху
Читати
Допомога аграріям
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове