Архів
Вівторок,
29 серпня 2023 року

№ 35 (20027)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • АНТИдержава

Недбалість чи інформаційна диверсія?

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Відділення зв’язку №15 у Рівному. Тут пошта не доставляється адресатам від початку липня! Причина банальна: нема листоноші.

ТИМ, хто хоче отримати передплачені видання, пропонують приходити до відділення й забирати їх самим. Але додзвонитися туди неможливо, а прийшовши, цілком можна «поцілувати замок». Адже тут вакансія ще й начальника відділення! Саме ж приміщення завалене мішками з кореспонденцією — хто і коли її сортуватиме, запитання риторичне.

Є тут і чимало харчових продуктів: печиво, вафлі, сири. Всім цим у поштових відділеннях тепер торгують — така собі, з дозволу сказати, конкуренція торговельним закладам.

От вам і «результат» поштової реформи: лише в Рівному скоротили 23 листоноші. Ще частина (як у тому ж 15-му відділенні) звільнилися самі: люди просто не хочуть працювати за неповні мінімальні ставки, які їм пропонують. Що вже казати про глибинку!

У стародавньому Острозі газету «Замкова гора» передплатники також не бачили від початку липня. От і не дають проходу редакторові — де моя газета, перепиняють Івана Глушмана (він і журналіст, і редактор, і бухгалтер в одній особі).

«Подібні сигнали щодня отримуємо з усіх куточків області, скеровуємо їх до Національної спілки журналістів у столицю. В надії, що керівництво донесе ситуацію до Кабміну, і розв’язання проблеми знайдуть», — каже голова Рівненської обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк.

Колеги з півдня та сходу розповідають, що на окуповані території рашисти насамперед доставляють пресу. До речі, безкоштовно. А ми не можемо доставити її навіть тим, хто вже сплатив за це наперед. Це що — підрив держави зсередини у воєнний час? І про яку інформаційну безпеку тоді можна говорити?

За що ж одержують свої непорівнянні з рядовими працівниками зарплати генеральний директор та директори на місцях? За цілковитий розвал стратегічного для держави (надто у воєнний час) підприємства? Про це має спитати у топ-менедж­менту Укрпошти уряд. Між іншим, єдиним засновником і акціонером підприємства є держава в особі Мінінфраструктури. Адже, власне, паралізована робота всіх служб: люди не отримують ані повідомлень із податкової, ані, приміром, викликів до суду.

Вже не кажу про ведмежу послугу невеликим колективам редакцій, які працюють практично на ентузіазмі, намагаючись донести до людей слово правди. А пошта їх отак — під корінь власними руками? Звісно ж, одержавши свій відсоток одразу при оформленні передплати з кожного примірника. Тобто гроші, як то кажуть, зранку, але «стільців» увечері не буде! Ільф і Петров просто відпочивають!

Уявіть собі картину: люди заздалегідь замовили відзначення урочистості в ресторані й оплатили замовлення. Приходять на призначений час, а їм кажуть: «Нічого не буде. В нас кухарі звільнилися». І навіть без жодного вибачення! Важко й домислити, чи не так?

А на пошті все має саме такий вигляд — суцільний театр абсурду!

На жаль, головною проблемою газетної журналістики стала доставка періодики через Укрпошту — монополіста, який у розпал війни вирішив, що це йому… невигідно. Що ж робити, коли нема адекватної реакції Кабміну? Об’єднуватись і стукати в усі можливі двері! Разом із міжнародними журналістськими та правозахисними організаціями — адже грубо порушується право кожного передплатника на інформацію!

Закрадається думка, що для українців цілеспрямовано готують інформаційний вакуум. То що це — недалекоглядність Укрпошти чи диверсія проти народу?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф «заморозили»
Читати
Штрафи і кредити
Читати
Перевиконують план
Читати
Ціни підскочили
Читати
Водогін запрацював
Читати
Справа в суді
Читати
Вирішуватимуть на місцях
Читати
Допомагатимуть залежно від регіону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове