Архів
Вівторок,
29 серпня 2023 року

№ 35 (20027)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Вони нищать, а ми відновлюємо

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ВІД ПОЧАТКУ повномасштабного російського вторгнення в Україну сфера послуг на Одещині відновилася на 100%, а промисловість — на 70-80%, заявив голова Одеської ОВА Олег Кіпер. Більша частина магазинів, як маленьких, так і великих, не припиняли роботи у війну. Регіон є привабливим для бізнесу та інвесторів навіть у воєнний час: станом на 1 липня поточного року абсолютний приріст зареєстрованих підприємств (юридичних осіб) в області становить + 715, абсолютний приріст фізичних осіб-підприємців (ФОП) + 2447. Отже, працюємо на перемогу.

I лоза їм завинила

ЯК ВІДОМО, в області зосереджено 70% українських виноградників. Із сукупної площі понад 23 000 га збирають близько 260 тисяч тонн сонячної ягоди. Виноградарством займаються 200 сільгосппідприємств області, з них 49 — виноробні. Найбільше виноградників у Болградському, Білгород-Дністровському та Одеському районах. У галузі задіяно від 5 до 7 тисяч осіб, у сезон ці показники зростають удвічі. На жаль, за інформацією Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА, близько семи відсотків виноградників постраждали через ворожі обстріли. Доведеться відновлювати.

«Чумак» на Одещині

ОДНА з найбільших вітчизняних компаній харчової галузі «Чумак» будує новий завод на Одещині. За відомостями обласної військової адміністрації, нове підприємство дасть роботу близько 5 тисячам осіб. Водночас місцеві фермерські господарства запевнили в готовності збільшувати посівні площі під овочі для поставок на новий завод. Важливо, що підприємство всі податки сплачуватиме до місцевого бюджету.

Румунський «міст» збільшує пропуск

ПОРОМНИЙ комплекс Орлівка запустив другий пором. Відтак лінія Орлівка — Ісакча працює за новим графіком. Переправа автомобільного транспорту через Дунай до Румунії здійснюється кожні півтори години. Вдвічі швидшим став рух і у зворотному напрямку. Перерва на технічне обслуговування поромів триватиме з 23-ї години до 6-ї ранку. Нагадаємо, що цією переправою користуються водії автобусів, особистого легкового транспорту та великовантажних автомашин.

Зрошення рису — на першому плані

ЯПОНІЯ допоможе відновити та модернізувати системи зрошення на Півдні України. Йдеться про осучаснення та підвищення ефективності функціонуючих зрошувальних систем, відновлення недіючих, а також технічну та фінансову підтримку організацій водокористувачів. Насамперед буде підготовлено інформацію щодо проєктів в області, зокрема з модернізації та відновлення рисових зрошувальних систем.

Не минуло
і п’яти років...

САМЕ стільки часу спливло від дня ухвалення закону про декомунізацію в Україні, й лиш тепер, через півтора року повномасштабної російської агресії, на будівлі Одеського залізничного вокзалу зняли радянську символіку. Ця «візитівка міста» щодня наче сповіщала гостям: «Одеса — російське місто». Нарешті ліпнину і картини з червоним прапором, зіркою, серпами і молотами (а це понад 100 елементів) замінили сучасною українською символікою. Триває в Одесі й процес дерусифікації вулиць. До нового списку на перейменування потрапили понад 50 найменувань вулиць і провулків. А ось радянську символіку на барельєфах головного залу одеського Головпоштамту прикрили прапорами України та Європейського Союзу. Ще трохи почекають?

Петриківка у Болграді

У цьому південному місті пройшла виставка майстрині петриківського розпису Людмили Гацури, яка від початку вторгнення знайшла тут прихисток із доньками і продовжує улюблену справу. Як відомо, згаданий вид українського декоративно-орнаментального народного живопису сформувався на Дніпропетровщині; 2013 року Петриківський розпис було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це одна із двох форм культурної спадщини України, які потрапили до цього списку поряд із козацькими піснями степового краю.

Чемпіони з Iванівки

ЮНІ спортсмени з цього селища, що у Березівському районі, стали переможцями міжнародного турніру в Данії. Місцева селищна рада преміювала кожного по 5 тисяч гривень, а тренеру виділили 10 тисяч. Із цієї нагоди відбулись велелюдні урочистості. «Наші юні гандболісти виграли всі матчі!» — пишається земляками селищний голова Віктор Лобач. Під керівництвом тренера Сергія Латушкова славу Іванівці та Україні здобули Єгор Бублик, Іван Воскобойник, Владислав Дібров, Богдан Лан, Ксенія Латушкова, Дмитро Мельниченко, Максим Москвич, Олександр Петренко, Андрій та Іван Чорноморці.

Музика, що кличе до Перемоги

26-27 СЕРПНЯ в Одеській обласній філармонії пройшов ХХVІІІ Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Два дні та дві ночі нової музики». Цьогорічний фестиваль присвячується героїчній боротьбі українського народу проти російських загарбників.

Як повідомили організатори заходу, програма об’єднує твори українських та зарубіжних композиторів, які написані під час війни та відображають незламність українського народу і Збройних сил. Мистецтво, як відомо, покликане виражати людське існування в усіх виявах; показувати страждання, розпач, страх смерті, загибель і, проте, слугувати знаком надії, супротиву та віри у важку, але неминучу Перемогу.

Отруїла материнським молоком

ІЗ СЕЛА Перельоти, що в Балтському районі, до дитячого відділення лікарні привезли п’ятимісячну дівчинку з порушенням травлення та нервової системи. Під час обстеження медикам вдалося встановити, що отруєння сталося від алкоголю. При цьому виявилося, що концентрація алкоголю в крові дитини дорівнює концентрації алкоголю у грудному молоці матері. Та навіть не стала заперечувати, що постійно вживає алкогольні напої.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф «заморозили»
Читати
Штрафи і кредити
Читати
Перевиконують план
Читати
Ціни підскочили
Читати
Водогін запрацював
Читати
Справа в суді
Читати
Вирішуватимуть на місцях
Читати
Допомагатимуть залежно від регіону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове