Архів
Вівторок,
26 вересня 2023 року

№ 39 (20031)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Позбуваємося закрепів

Віктор ЛАЗЕБНИЙ, гастроентеролог.

Причиною закрепів можуть бути захворювання шлунка, кишечнику та підшлункової залози, поліпи, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, деякі медикаменти тощо. Щоб позбутися цієї проблеми, треба усунути причину, котра її спричиняє. У цьому допоможе лікар.

НАСАМПЕРЕД потрібно нормалізувати харчування, пити достатню кількість води, аби кишківник спорожнявся регулярно. Вживайте кисломолочні напої на кшталт біфідоку, ацидофіліну, біфілайфу тощо (вони натуральні, з живими бактеріями). Не купуйте ті йогурти та інші кисломолочні продукти, термін зберігання яких довший за два тижні: у таких продуктах занадто велика доза хімічних консервантів.

Їжте каші, фрукти, овочі, салати. Дуже ефективні варені буряки. Нормальному випорожненню кишківника сприяють курага, чорнослив, квашена капуста, запарені висівки, консервовані оливки.

Щодо трав, то помічним є відвар кори жостеру ламкого (крушини): чайну ложку подрібненої кори залити склянкою води, кип’ятити на слабкому вогні 1-2 хвилини, настоювати близько години. Пити по пів склянки двічі на день.

Можна приймати двічі на день порошок ламінарії (морської капусти): по чайній ложці, запиваючи водою.

Застосовують і такий збір: льон (насіння) — 4 частини, шипшина (плоди) — 2 частини, лепеха (коріння) — 1 частина, кропива (листя) — 1 частина, подорожник (листя) — 1 частина, солодка (коріння) — 1 частина. Одну столову ложку цієї трав’яної суміші залити 0,5 л окропу, настоювати пів години, процідити. Випити цей відвар за день, за три прийоми. Пити натще, їсти можна не раніше ніж через 30 хвилин. Курс — 1 місяць. Після тижневої перерви курс можна повторити.

Ще такий рецепт: у рівних вагових частинах візьміть траву буркуну, листя кропиви та кору жостеру. Столову ложку цієї суміші залити склянкою окропу, настояти пів години, процідити. Відвар випити за день, за три прийоми після їди.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість, наявність захворювань, за яких ці трави заборонені.

Корисно опанувати вправу «наулі» з хатха-йоги. Це поперемінне напруження та розслаблення м’язів живота. Виконується у різних варіаціях (наприклад, переміщення вертикальної хвилі зліва направо та справа наліво по животу, обертання хвилі м’язів по колу). Врахуйте: людям із проблемним серцем та гіпертонією опановувати ці вправи варто дуже повільно та обережно. І не можна за наявності каменів у жовчному міхурі.

Також рекомендується їсти вранці натще добові паростки пшениці. Пів склянки зернин пшениці на дві-три години залити теплою водою, потім воду злити, накрити вологою полотнинкою, поставити в тепле місце. За добу зерна з паростками, що проклюнулися, з’їсти цілими або меленими. Можна присмачити медом чи сухофруктами (курагою, чорносливом).

Не поєднувати прийом пророслої пшениці з молоком (це може спричинити метеоризм). А також з коренем родіоли рожевої, квітковим пилком і муміє.

Протипоказання: алергія на глютен, виразка шлунка, загострення захворювань нирок, індивідуальна непереносимість.

Три поради для відновлення мікрофлори. Закрепи часто супроводжує дисбактеріоз (порушення нормальної мікрофлори кишківника). Щоб позбутися дисбактеріозу й налагодити нормальну роботу травного тракту, треба виконувати, як мінімум, дві з таких порад.

Порада перша: їсти (пити) кисломолочні продукти (натуральні та з живими бактеріями). Їх слід протягом кількох місяців щодня вживати вранці натще або ввечері перед сном (достатньо по склянці). Бажано чергувати продукти, що містять різні типи бактерій. Насамперед ті, що містять біфідобактерії (біфідок, біфілайф), продукти з лактобактеріями (кефір із лактулозою) та продукти з ацидобактеріями (наприклад, ацидофілін).

Порада друга: їсти часник за таким рецептом. Невеликий зубчик часнику посікти ножем на дрібні шматочки, висипати в столову ложку, проковтнути за раз і запити невеликою кількістю теплої води або (що ліпше) кисломолочним продуктом, названим у першій пораді. Робити це ввечері перед сном. Не можна — в разі виразки та неспецифічного виразкового коліту, серйозних проблем із серцем, індивідуальної непереносимості. Тривалість — місяць.

Порада третя: вживати трав’яні настої. Ось три рецепти трав’яних зборів за дисбактеріозу із бродильними процесами в кишківнику.

1. Узяти по дві частини коренів валеріани лікарської та плодів фенхеля звичайного та одну частину плодів кмину. Столову ложку збору залити двома склянками води, кип’ятити на слабкому вогні 2-3 хвилини, настоювати пів години, процідити. Випити цей відвар протягом дня за два-три прийоми після їди. Тривалість — три тижні.

2. Узяти дві частини плодів кмину звичайного та по одній частині трави материнки звичайної та трави ромашки аптечної. Рецепт приготування й вживання той самий.

3. Узяти по дві частини трави аптечної ромашки й плодів фенхеля звичайного та одну частину трави м’яти перцевої. Рецепт такий же. Тривалість прийому — три тижні.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове