Архів
Вівторок,
26 вересня 2023 року

№ 39 (20031)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Як воно у людей

Народився — і вже довічний некурець

Олег ГРИГОРЕНКО.

Нова Зеландія стала першою в світі країною, яка ухвалила радикальні закони проти куріння. Зокрема, запроваджено довічну заборону на купівлю сигарет молоддю.

ДО ПАКЕТА нових законів передовсім входить табу на продаж тютюну особам, які народилися після 1 січня 2009 року, що каратиметься штрафом до 150 тисяч новозеландських доларів (це майже 142 тисячі американських доларів!). Водночас продаж або постачання тютюнових виробів молоді вважатиметься кримінальним злочином, за який навіть передбачено в’язницю. Тобто документ спрямований на те, аби особи, яким на час набуття чинності цієї норми закону виповниться 14 років, не змогли легально купувати тютюн протягом усього свого життя. Виходить ніби так, що народився — і ти вже для країни довічний некурець. Оце насправді радикальний тютюновий закон!

Передбачені й інші заходи, спрямовані на обмеження доступності цигарок. Найсміливішою пропозицією, на думку експертів, є зниження 2025 року вмісту нікотину в цигарках до рівня, що не викликає звикання (5%). А також продаж курива лише через спеціалізовані тютюнові магазини, а не в крамницях і супермаркетах, як повсюди у світі нині. Так, уже до кінця 2023-го має бути вдесятеро скорочено кількість ліцензованих роздрібних торговців тютюновими виробами у країні — із нинішніх 6000 до 600.

Представляючи ухвалу парламенту громадськості, заступниця міністра охорони здоров’я Нової Зеландії Айша Верралл наголосила, що влада поставила собі за мету за п’ять років зробити всю Нову Зеландію «вільною від куріння». Уряд навіть збільшив фінансування медичних послуг, які допомагатимуть запеклим курцям позбутися цієї звички. Також держава розгорнула послуги з відмови від куріння спеціально для корінного населення — громад маорі і жителів тихоокеанських островів. Вона готова матеріально заохочувати таких своїх громадян за здоровий спосіб життя. Так-так, попервах за некуріння вони отримуватимуть гроші.

«Протягом десятиліть ми дозволяли тютюновим компаніям зберігати свою частку ринку, роблячи їхній смертоносний продукт таким, що викликає дедалі більшу залежність. Тепер ми хочемо, щоб молодь ніколи не починала палити тютюну і, вступаючи в доросле життя, отримала у спадок краще здоров’я, відтак жила довше. І система охорони здоров’я отримає більше грошей, оскільки не потрібно буде лікувати хвороби, спричинені курінням», — заявила чиновниця.

Щоправда, представники влади не повідомляють, яким чином контролюватимуть дотримання запланованих обмежень у їхній країні з трохи більш як 5-мільйонним населенням. І, зрештою, не відомо, чи розповсюджуватимуться вони на туристів, 2,5 мільйона яких щорічно відвідує цю суверенну острівну державу у південно-західній частині Тихого океану.

Водночас нові законодавчі ініціативи не обмежуватимуть продаж електронних цигарок (вейпів). Нещодавно опубліковані дані соціологічного дослідження засвідчили, що хоч упродовж останнього десятиліття у Новій Зеландії кількість дорослих любителів висмалити традиційну цигарку й скоротилася вдвічі, проте додається тих, хто «підсаджується» на електронні.

До речі, у Новій Зеландії зберігається один із найнижчих показників куріння серед дорослих з-поміж 38 країн Організації економічного співробітництва та розвитку. Згідно з офіційними даними, лише 11,6% новозеландців віком старше 15 років курять. Серед корінного населення таких більше. Завдяки обмеженням на продаж тютюну влада розраховує упродовж найближчих трьох років скоротити цей показник до 5%.

А що ж на нашому, Європейському, континенті? За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, впродовж двох останніх десятиліть вживання тютюну серед дорослого населення в Європі загалом знизилося з 34,6 до 25,3%. Наразі тютюн регулярно вживають майже 33% чоловіків та 18% жінок.

В Україні один із найгірших на материку показників із куріння. У нас палять тютюн більше підлітків, ніж у інших країнах Європи. Від хвороб, пов’язаних із курінням, щорічно помирають 85 тисяч українців. Як відомо, цього року в Україні набуло чинності посилене антитютюнове законодавство. З 11 липня в усіх громадських місцях стало заборонено курити не лише звичайні, а й електронні сигарети, а також сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом із пристроями для нагрівання тютюну та кальяни. За порушення заборони для громадянина передбачено штраф 51-170 грн, у разі повторного за рік порушення — 170-340 грн. Для ресторанного бізнесу передбачено штраф у розмірі 3 тисячі гривень за перше порушення, 15 тисяч — повторне порушення протягом року. Збільшено й штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних цигарок та рідин у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення протягом року — 10,2 тисячі грн. Такі норми містяться у Законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», який парламент ухвалив наприкінці грудня минулого року.

Як засвідчила громадська думка, частина суспільства давно очікувала на такі правочини. Життя в Україні має стати безпечнішим для тих, хто не вживає тютюн, адже реалізується право кожного на бездимне середовище. Центр громадського здоров’я навіть запустив онлайн-сервіс, де можна подати скаргу на порушення антитютюнового законодавства. І українці його активно відвідують.

За даними дослідження, пересічно один українець, що курить, за рік витрачає на цигарки 823 долари за середньої ціни пачки 2,26 долара. Тож, якщо вистачить сили волі позбутися звички курити, можна заощадити чималі кошти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нищать усе
Читати
Підлітки «не потрібні»
Читати
Війна вдарила відчутно
Читати
Один спалах закінчився — другий насувається
Читати
З малої можна і треба
Читати
Деолігархізація почекає
Читати
Потрібна підтримка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове