Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень

Жовтень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Брати наші менші

Микола ГРУДЕНЬ.

ВСЕСВІТНІЙ день тварин відзначається щороку 4 жовтня. Це привід не тільки згадати про домашніх улюбленців та диких особин, а й замислитися про екологічну ситуацію у всьому світі. Запровадив його в Берліні 1925 року німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн. Спочатку свято відзначалося 24 березня, але з 1929 року було перенесене на 4 жовтня.

За даними дослідників Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за останні 50 років популяція тварин у лісах планети скоротилася більш ніж удвічі. Найвразливішими категоріями, за спостереженням науковців, є амфібії, наприклад жаби, а також ссавці (приміром, мавпи та лісові слони). Скорочення кількості диких видів відбувається через втрату середовища існування, зокрема і внаслідок вирубування лісів.

— В Україні види, що перебувають під загрозою зникнення, заносять до Червоної книги, — повідав кореспондентові «СВ» заступник директора Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена доктор біологічних наук, професор Віталій В’ячеславович Аністратенко. — Вони підлягають особливій охороні на всій території країни.

Науковець назвав «найпопулярніших» тварин Червоної книги. Ось вони.

Зубр має природоохоронний статус виду — зниклий у природі. В Україні нараховується менш як 200 особин. Причини зміни чисельності — браконьєрство і недбале ведення мисливського господарства.

Рись визначається як рідкісний вид, в Україні налічується до 500 особин. Найбільше їх у Карпатах. Чисельність рисі зменшується через деградацію місць існування, фрагментацію ареалу, збіднення кормової бази та браконьєрський відстріл.

Ведмідь бурий наразі зустрічається в Україні тільки в районі Карпат і вважається зникаючим видом. Кількість ведмедів не перевищує 300 особин. Причини змiни чисельностi: фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них, високий рівень чинника непокою, браконьєрський відстріл.

Статус зникаючого має їжак вухатий. На території України цих істот лишилося лише кількадесят. Причини зменшення кількості — деградація степових екосистем, засадження ділянок монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).

Горностай у Червоній книзі має статус неоціненого, а його чисельність в Україні невідома. 1999 року в Дунайському заповіднику було обліковано 330-470 особин. На островах Кременчуцького водосховища, у Чорноморському заповіднику, в дельті Дністра мешкало по 10-50 особин. У Донецькій та Луганській областях — 500-600 особин. Причини змiни чисельностi: зникнення водно-болотних угідь. Суттєво погіршило ситуацію зменшення популяцій водяної нориці — основної жертви хижака.

Через вирубування дібров щороку скорочується популяція лісових котів. В Україні налічують 177приблизно 50 особин.

Корсак належить до статусу рідкісного виду, в нашій країні до війни зустрічався в Луганській області і не перевищував 20 особин.

До рідкісного виду потрапив і заєць білий — його чисельність становить кількасот особин. Найбільше їх спостерігається на Чернігівщині та Сумщині.

Рідкісним видом в Україні вважається і жук-олень. Зменшення його числа пов’язане з прийнятою методикою лісогосподарювання, за якою багато дерев не доживають свого природного віку. Молоді насадження непридатні для харчування та розмноження виду.

Нагадаємо, дикі коні Пржевальського, які у ХХ столітті були винищені в природі, але збережені в зоопарках, заселяють Чорнобильську зону — там уже налічується до 100 особин.

У світі є багато речей, що загрожують братам нашим меншим. Щодня природні ресурси використовуються зі зловживанням, водно-болотні угіддя та ліси руйнуються через будівництво нових міст, а місця проживання живих істот перетворюють на заасфальтовані дороги. Крім того, незаконна торгівля дикою природою та браконьєрство призводять до зникнення цілих популяцій.

Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі безповоротно зникають три види тварин. Щодня втрачаємо понад 70 видів флори і фауни. За останні 25 років біологічне різноманіття планети скоротилося більш ніж на третину.

«Збереження, невиснажливе використання та відновлення тваринного світу залежать від кожного з нас, тому закликаємо долучитись до відзначення Всесвітнього дня захисту тварин і особистими справами зробити свій посильний вклад у цю необхідну та добру справу», — підсумував Віталій Аністратенко.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

4,                    середа,                 8-10        год.

7,                    субота, 14-15      год.

9,                    понеділок,           22-23      год.

13,                  п’ятниця,            10-11      год.

 16,                 понеділок,           16-18      год.

17,                  вівторок,             7-9          год.

23,                  понеділок,           19-21      год.

26,                  четвер,                 22-24      год.

29,                  неділя,                 11-13      год.

31,                  вівторок,             15-17      год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове