Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Скільки людей, стільки й думок

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ на фронті минулого тижня залишалася «стабільною». За даними Генштабу ЗСУ, сили оборони України продовжували тримати оборону на сході та півдні й вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, а також наступально-штурмові дії на Бахмутському фронті. На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно намагався відновити втрачене становище поблизу Авдіївки Донецької області та поліпшити тактичне положення біля Новоселівки і східніше Степового. Так само не мали успіху атаки окупантів в районі Новодарівки та західніше Вербового Запорізької області.

А наша майбутня перевага повністю залежить від допомоги країн Заходу, передовсім США. Тим ціннішою є для нас позиція тих, хто це розуміє і сприяє наданню всілякої допомоги Україні. Зокрема, колишній командувач Сухопутних сил НАТО в Європі генерал США у відставці Бен Ходжес під час дискусії у Вашингтоні «Перемога України: блимає жовтий сигнал?» нагадав критикам нібито повільного поступу нашої армії, що українцям доводиться боротися без підтримки авіації, без якої США, Велика Британія чи Німеччина ніколи не послали б своїх солдатів на бойові дії. За словами генерала, ЗСУ проводять багатоскладові комплексні операції, включно з роботою спецпризначенців, атаками дронів, кіберборотьбою, виведенням із ладу російських радарів та ППО, зменшенням кількості суден чорноморського флоту росії та іншим. І підсумував: «Контрнаступ — це не лише те, що ми бачимо на полі бою».

Проукраїнську (водночас і суто проамериканську) позицію продемонстрував минулого тижня і лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл. «Ми стоїмо тут проти Китаю, росії, Північної Кореї та Ірану... (При цьому. — Ред.) ми не втрачаємо жодного американського військового. Українці самі воюють. Щодо нашого ВВП — це справді мала частка, яку ми надаємо для цих зусиль в Україні. Якщо путін виграє, наступною буде країна НАТО. І я думаю, що набагато розумніше зупинити це вторгнення, виштовхнути його, і єдині, хто готовий брати участь у цьому, — це самі українці. Вони виявляють мужність та відвагу», — наголосив Макконнелл. Крім того, він пояснив, що надання Україні озброєння сприяє розвитку промислової бази у США, створює робочі місця для американців.

Тим часом на росії не припиняло «бавовнити». У понеділок, 25 вересня, губернатор бєлгородської області рф в’ячеслав гладков повідомив про атаку безпілотника на об’єкт зв’язку в селі муром шебекинського міського округу. За його даними, постраждалих унаслідок атаки нібито не було.

Того ж дня ввечері з’явилося повідомлення про «масовану атаку дронів» бєлгородщини, зокрема у грайворонському районі, що межує з Харківщиною та Сумщиною. Водночас у курській області через дрон СБУ, який скинув вибуховий пристрій на електропідстанцію в селі снагость, без світла залишилися сім населених пунктів. Цю інформацію підтвердив представник Служби безпеки і прокоментував так: «росіяни мають розуміти — якщо вони збираються і далі атакувати українські об’єкти енергетики, то будуть отримувати на це жорстку відповідь. Наші ресурси дозволяють це зробити».

У ніч проти 27 вересня у підмосков’ї прогриміли вибухи та почалась пожежа поблизу воєнного аеродрому «чкаловський». Про це повідомили російські телеграм-канали. За попередніми даними, горів 857-й навчальний центр залізничних військ рф (в/ч 11300). Офіційних повідомлень не надавалося.

У четвер, 28 вересня, неподалік населеного пункту гир’ї бєловського району курської області український дрон виявив та ліквідував російську радіолокаційну станцію «каста». «За даними російської пропаганди, така РЛС може виявляти навіть літальні апарати з технологією «Стелс». Але дрон СБУ чомусь проґавила», — не без іронії прокоментував представник Служби безпеки.

Наступного дня українські безпілотники знову атакували курську область, вдарили по електропідстанції, яка обслуговувала важливі військові об’єкти ворога, та знеструмили п’ять населених пунктів. російське міноборони заявило, що нібито збило 11 БпЛА над калузькою і курською областями рф. І знову на подію відгукнулися в СБУ, представник якої пояснив і водночас попередив: «Поки російське міноборони звітує про начебто збиття 11 українських безпілотників, є відео успішної атаки на електропідстанцію…».

Чимало галасу наробив опублікований на початку минулого тижня лист із Білого дому з переліком реформ для України та конкретними строками виконання окремих пунктів (від 0 до 18 місяців). І хоча цей перелік, вочевидь, не є вичерпним і повністю новим, його варто сприймати щонайменше як сигнал уряду, до якого варто прислухатися. Бо під загрозою може опинитися надання Заходом фінансової допомоги Україні. Пропозиції стосуються функціонування наглядових рад держ-підприємств, антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя та судової гілки влади України загалом. Також серед вимог — запровадження ринкових цін на газ та електроенергію.

У кремлі такій новині зраділи. Мовляв, ось воно, зовнішнє управління у чистому вигляді — відкрите і неприховане! Які ще потрібні докази? Ну а те, що заокеанські поради й побажання мають, як наголошувалося, не обов’язковий, а рекомендаційний характер, до уваги не бралося. Та й ніхто ні у США, ні в Україні не приховував, що американсько-українські консультації і стосовно реформ, і поточних дій вже давно проводяться на постійній основі й ніхто з цього ніякої таємниці не робить. Як і з того, що Україна прислухалася аж ніяк не до всього, що лунає з-за океану.

В самій же Україні палітра думок була набагато ширшою. У частини аудиторії характер рекомендацій та ймовірний зв’язок їхнього виконання із наданням нам допомоги викликав обурення. Водночас інша частина експертів і правозахисників нічого особливо поганого не побачила. Навіть навпаки — стверджувала, що більшість із запропонованих реформ громадянське суспільство адвокатує вже давно. Ну а треті взагалі висловлювали жаль, що в Україні нема справжнього зовнішнього управління. Мовляв, якби країною справді напряму керували із Заходу, ситуація була б набагато кращою, ніж є тепер. Що ж, як казали у давнину, — скільки людей, стільки й думок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зі своїм газом
Читати
Аграрії як потерпали, так і потерпають
Читати
Обмін продовжено
Читати
Поступки для вразливих категорій
Читати
Героям — слава і шана
Читати
Не ходіть у ліс і не паліть траву!
Читати
Бюджетникам не дозволено
Читати
Тавро зрадника довічне
Читати
Роботу мають не всі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове