Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Резонанс

«Справа Залужного»

Руслана ЗІНЧЕНКО.

21 ВЕРЕСНЯ інформаційне агентство «BBC Україна» опублікувало статтю про слідство у справі щодо неналежної оборони Херсонщини, що призвело до швидкої окупації частини цієї області. Державне бюро розслідувань відкрило відповідне провадження 11 квітня 2022 року. Відтоді про хід слідства суспільству практично нічого не було відомо.

За даними журналістів ВВС, слідчі вже допитали багатьох генералів та представників військового командування. Серед них — командувач сил оборони Сергій Наєв, колишні командувачі угруповання військ «Південь», зокрема генерали Андрій Ковальчук та Андрій Соколов, а також командири інших військових формувань, що входять до складу цього угруповання. Свідчення також дав генерал ексначальник Генштабу Віктор Муженко. Він зранку 24 лютого 2022 року приєднався до найвищого військового командування і допомагав ухвалювати рішення у штабі.

«За нашими даними, також допитали ще одного колишнього начальника Генштабу, генерала Руслана Хомчака, — йдеться у статті-розслідуванні. — Дали свідчення і колишні керівники Херсонщини, зокрема ексголова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута, якого згодом, 16 вересня, знайшли мертвим у Києві. Також кілька наших джерел стверджують, що в рамках розслідування цієї справи слідчі приходили на бесіду до Валерія Залужного».

Водночас ДБР не надало інформації «ВВС Україна» про те, чи фігурує Головнокомандувач ЗСУ в цій справі. Обізнані з нею джерела стверджують, що процесуального статусу у Валерія Залужного ще нема, як не було і офіційного виклику на допит. «Але не виключено, що такий статус може з’явитися згодом. З огляду на такий можливий розвиток подій у вузьких політичних колах справу про окупацію Півдня вже називають «справою Залужного», — наголошують автори матеріалу.

Вони також стверджують — у військових колах побоюються, що йдеться про «призначення» винних, аби швидко задовольнити гострий запит суспільства стосовно того, чому південні «ворота» були широко відчинені й ворог міг практично без зусиль зайняти великі міста, а також села. Хоча в цьому питанні, наголошують військовослужбовці, окрім дослідження подій на початку війни, не менш важливою є ситуація в державі до широкомасштабного російського вторгнення. Зокрема, за словами генерала Соколова, замість чотирьох бригад, які за планом мали «закривати» кримський напрямок, в його підпорядкуванні залишилося тільки півтори. Військові, з якими поспілкувалися журналісти BBC, певні, що наявними на тоді силами і засобами в тій частині країни стримати наступ армії рф шансів не було.

Також військовослужбовці, наголошується у статті, мають сумніви щодо того, чи здатні цивільні слідчі ДБР розслідувати такі справи, а також стосовно неупередженості цього розслідування, адже ДБР часто пов’язують з Офісом президента. Військової поліції в Україні так і не створили. Водночас джерела в Генштабі кажуть, що розслідування чинить певний тиск на військове командування.

26 вересня на статтю «ВВС Україна» відреагував Офіс президента. Радник його керівника Сергій Лещенко заявив на брифінгу: «В Україні нема кримінальної справи проти Залужного, він ніде не проходить ні як свідок, ні як підозрюваний чи обвинувачений. Ця інформація є вигадкою від першої до останньої букви». За його словами, інформація про підозри Залужному є тотальною брехнею і фейком російських пропагандистів.

Вранці 24 лютого 2022-го окупанти швидко здолали перешийок між Кримом та материковою частиною України. Мости на Чонгарі не були підірвані, тож українські військові не мали змоги зупинити велетенську навалу російських військ та техніки і змушені були відступати. Того ж дня загарбники просунулись у глиб нашої країни на 200 км і вже були біля Херсона, а за кілька днів захопили територію Півдня України, більшу за розміром, ніж Швейцарія.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зі своїм газом
Читати
Аграрії як потерпали, так і потерпають
Читати
Обмін продовжено
Читати
Поступки для вразливих категорій
Читати
Героям — слава і шана
Читати
Не ходіть у ліс і не паліть траву!
Читати
Бюджетникам не дозволено
Читати
Тавро зрадника довічне
Читати
Роботу мають не всі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове