Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Ветеранські центри у громадах

Олег Григоренко.

НИНІ в усіх громадах краю працюють ветеранські центри, в яких військовим, звільненим зі служби за станом здоров’я, допомагають інтегруватися в цивільне життя. Наприклад, у Глодоській громаді Новоукраїнського району такий заклад на базі Центру надання соціальних послуг створили пів року тому. Його фахівці працюють і на території центру, і за місцем проживання демобілізованих або членів сімей загиблих військових. Водночас громада на території колишньої лікарні облаштовує великий ветеранський простір, якому дали назву «Поруч». Тут будуть кімнати для групових та індивідуальних занять, спортивний куточок із тренажерами, дитяча і зелена зони. На ремонт та закупівлю обладнання підуть грантові гроші, заробітну плату працівникам платитимуть із бюджету громади.

Наразі у ЗСУ проходять службу понад 200 жителів Глодоської ОТГ. За словами керівниці місцевого Центру надання соціальних послуг Наталії Мороз, у ветеранському просторі надаватимуть допомогу не лише ветеранам і членам їхніх родин, а й внутрішньо переміщеним особам та місцевим жителям.

Допомога зраненій Херсонщині

НАША газета повідомляла, що на звільненій частині Херсонської області працює проєкт відбудови регіону «Пліч-о-пліч». За словами голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, громадам 26 населених пунктів допомагають відновлювати пошкоджене житло та соціальні об’єкти сотні ремонтних бригад із 15 областей України. Фінансується проєкт за рахунок обласних і місцевих бюджетів, будівельники працюють здебільшого на волонтерських засадах.

Кіровоградщина також підставила плече зраненій Херсонщині. Зокрема, краяни відновлюють будинки у Малій Олександрівці. «Наші ремонтні бригади здали господарям 48 будинків, — повідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. — У восьми тривають роботи. На черзі — підготовка до капремонту Малоолександрівського будинку культури, благоустрій території, облаштування зупинки громадського транспорту».

Сіли за парти

НАРАЗІ навчальний процес триває у 433 школах краю. Загалом у вересні за парти сіли 94 тисячі учнів, 7221 із яких пішов до першого класу. Як повідомила начальниця обласного департаменту освіти та науки Ельза Лещенко, сьогодні на заняття до класів приходять учні 318 шкіл (73% загального числа). За змішаною системою (очно і дистанційно) діти навчаються у 99 закладах (23%). У 16 школах (4%, вони розташовані у Долинській, Надлацькій, Устинівській, Завадівській, Суботівській, Новомиргородській громадах) із безпекових причин навчальний процес відбувається у дистанційному форматі.

Чотирилапі помічники обживаються

У ВЕРЕСНІ українські правоохоронці отримали від європейських колег 20 собак порід бельгійська та голландська вівчарка. Троє чотирилапих відтепер працюватимуть у Кропивницькому в кінологічному центрі обласного управління поліції. Еві, Ункас і Джоші проходять етап соціалізації, вивчають дресирувальний майданчик, на якому вже найближчим часом розпочнуть спеціальні курси тренування зі своїми наставниками.

За словами керівника кінологічного центру Артема Матвєєва, вівчарки тренуватимуться за такими напрямами, як пошук зброї та вибухових речовин, наркотиків, людей, тіл. «Досвідченому кінологу визначити спеціалізацію для собаки з максимальною користю у роботі нескладно. Більш активні за характером найкраще виявляють себе у пошуку наркотиків, спокійні та допитливі добре шукають зброю та вибухівку, загострена харчова реакція допомагає виявляти людей, — розповідає А. Матвєєв. — У наших кінологів достатній досвід, тож найближчим часом ми зможемо на високому рівні підготувати нову зміну службових собак, які допомагатимуть правоохоронцям у виконанні завдань».

Заклик до небайдужих

ТОРІК волонтери з Кропивницького виготовили та відправили захисникам 500 буржуйок та мобільних турбопічок. Наближаються холоди, і наші бійці на передовій знову потребуватимуть обігріву. Тож активісти оголосили про відновлення акції «Зігрій захисника», через соціальні мережі вони закликали долучитися до неї усіх небайдужих. Допомогти можна і грошовими пожертвами, і матеріалами. Першочергово потрібні газові балони, труби, арматура, листовий метал, електроди, болти, гайки. «Виготовлені нашими спільними зусиллями бандеропічки зігріватимуть захисників на всій лінії фронту. Зробимо для них холодний сезон максимально теплим!» — повідомляється у дописі волонтерського центру «Krop:hub Кропивницький».

Від Суботців до Знам’янки

ЧЕРЕЗ повномасштабне російське вторгнення майже на два роки розтягнувся капітальний ремонт на ділянці автомобільної доpоги деpжавного значення М-30 Стpий — Умань — Дніпpо — Ізваpине, що пролягає між Суботцями та Знам’янкою. Нещодавно обласна Служба відновлення та pозвитку інфpастpуктуpи повідомила добру новину для автомобілістів: роботи на вказаній ділянці траси добігли кінця. «Розуміючи гостpу потpебу завеpшити pозпочате, адже доpога пpоходить чеpез населені пункти і має найвищий тpафік в області, підpядник ухвалив pішення: допоки деpжава вкладає кошти в обоpону, власними силами закінчити pемонт, — ідеться у повідомленні. — Тож після pічної пеpеpви pобітники ТОВ «СП Автостpада» завеpшили облаштування тpотуаpів, вуличного освітлення, водовідведення, з’їздів, баp’єpного огоpодження та нанесення pозмітки».

Чавунні, для злодіїв спокусливі

ПРОБЛЕМОЮ із проблем для комунальників Кропивницького є розкрадання в місті чавунних люків інженерних колодязів. Як відомо, крадії збувають їх у пунктах прийому брухту за ціною 2-3 грн за кг. Неважко підрахувати, скільки може виручити злодій за один люк, вага якого коливається від 45 до 50 кг. Як повідомила директорка міського водопровідно-каналізаційного господарства Валентина Давидчук, упродовж лише нинішнього року в місті було поцуплено 250 люків, а торік — 400… Тож замість вкрадених металевих на тротуарах, газонах, у дворах встановлюють залізобетонні (зі спеціальної полімерпіщаної суміші), випуск яких Кропивницьке ВКГ налагодило власними силами. Їхня собівартість становить 200 грн, тоді як чавунний люк коштує 6-7 тис. грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зі своїм газом
Читати
Аграрії як потерпали, так і потерпають
Читати
Обмін продовжено
Читати
Поступки для вразливих категорій
Читати
Героям — слава і шана
Читати
Не ходіть у ліс і не паліть траву!
Читати
Бюджетникам не дозволено
Читати
Тавро зрадника довічне
Читати
Роботу мають не всі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове