Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Світ захоплень

На струнах душі

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Фото автора.

Цей гарний за красою звучання і дуже популярний музичний інструмент має багатовікову історію. Зображення предмета, дуже схожого на гітару, були виявлені під час археологічних розкопок на колишній території Шумеро-Вавилонії (сучасні Сирія та Ірак). Малюнкам понад три тисячоліття!

ЦЕ І ЩЕ багато чого цікавого повідав мені 71-річний Олександр Васильович Геркалюк. У кімнаті і двох коридорах його невеликого будинку в Могилеві-Подільському розмістилась унікальна колекція: більше сотні «семиструнних» з усього світу.

Любов до музики та музичних інструментів в Олександра і його брата-близнюка Юрія з дитинства. Їхня мама Параска, тітка Марія і бабуся Анастасія гарно грали на гітарі, балалайці, мандоліні. Часто вони збиралися разом, влаштовували імпровізовані концерти і співали народні пісні.

«Ми, малі хлопчаки, із захопленням слухали гру наших рідних, душі тремтіли, а руки тягнулися до інструментів — навчи нас, мамо! — згадує чоловік. — У шкільні роки ми з братом грали в духовому оркестрі. Коли разом наприкінці 60-х навчались у політехнічному технікумі у Вінниці, вперше почули записи електрогітари. Її звук зачарував, захотілося теж опанувати цей інструмент. Однак електрогітар тоді у продажу не було. Тож ми з Юрієм вирішили зробити її самотужки. Пів року витратили, але нам це таки вдалося. Грали на цій гітарі в ансамблі технікуму. Під час служби в армії виступали з нею у військовому ансамблі».

Повернувшись із війська, Олександр Геркалюк почав працювати на приладобудівному заводі у рідному Могилеві-Подільському. За тридцять років роботи пройшов шлях від інженера до головного конструктора. Заочно закінчив Українську сільськогосподарську академію, захистив дисертацію кандидата технічних наук, за численні винаходи і патенти був удостоєний звання заслужений винахідник України. Водночас Олександр Васильович понад двадцять років очолює штаб обласного товариства Українського реєстрового козацтва, багато сил поклав на розвиток і піднесення козацького руху на Поділлі.

«Мій дід, нащадок знатного стародавнього козацького роду, був репресований і страчений сталінським режимом, — розповідає чоловік. — Напевне, переданий від нього генетичний код не дає мені спокою. Козацтво — це окрема сторінка мого життя…»

Колекцію гітар Олександр Геркалюк почав збирати більш ніж тридцять років тому. «Перший інструмент подарувала сестра Алла, це мій найцінніший експонат. Більшість інструментів купував чи вимінював, на дні народження друзі завше дарували гітари. Дружина Антоніна п’ятдесят років подружнього життя мене розуміє і підтримує, хоча майже увесь дім заставлений і завішаний гітарами. Не кожна господиня таке витримає. Але ми ніколи не сваримося через це…»

Інструментам у колекції від 50 до 150 років. Чимало з них придбані на барахолках, у комісійних крамницях у непридатному для гри стані. Олександр Васильович гітари розбирав, збирав, настроював. Це процес копіткий: доводилось малювати креслення, замовляти деталі, знімати стару фарбу, шліфувати, фарбувати, лакувати, вирівнювати грифи, налаштовувати лади, кілки. «Без свого багатого технічного досвіду навряд чи став би лютьє. Так називається професія майстра струнних інструментів, — усміхається Олександр Васильович. — Часто приходили на допомогу брат Юрій та син Олександр. Ця справа так захоплює! Коли береш до рук розбитий інструмент, а потім робиш із нього «лялечку», торкаєшся струн і він знову співає — відчуття важко описати».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зі своїм газом
Читати
Аграрії як потерпали, так і потерпають
Читати
Обмін продовжено
Читати
Поступки для вразливих категорій
Читати
Героям — слава і шана
Читати
Не ходіть у ліс і не паліть траву!
Читати
Бюджетникам не дозволено
Читати
Тавро зрадника довічне
Читати
Роботу мають не всі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове