Архів
Вівторок,
10 жовтня 2023 року

№ 41 (20033)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Чи не «забудуть» про Україну?

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОГО тижня, за інформацією Генштабу ЗСУ, наші Сили оборони продовжували тримати лінію фронту на сході та півдні. Водночас українські захисники вели наступальні дії на Мелітопольському та Бахмутському напрямках. Там мали частковий успіх і закріпилися на досягнутих рубежах, а поблизу села Роботине Запорізької області наші воїни просунулися на відстань від 100 до 600 метрів і мали част-ковий успіх північніше населених пунктів Копані й Новопрокопівка.

Та найбільш динамічним напрямком залишався Лимано-Куп’янський. «Там зараз найважча ситуація, — поінформував речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш. — Противник використовує дуже інтенсивно свої Су-35 — нові штурмовики, які можуть стріляти по повітряних та наземних цілях».

На цій ділянці фронту, за словами речника, ворог зосередив «понад 110 тисяч військовослужбовців, 1085 танків та близько 2000 бойових броньованих машин, понад 700 одиниць артилерійських систем та ще близько пів тисячі реактивних систем залпового вогню. На противагу Бахмутському, де ми бачимо значно менші цифри: 51 тисяча особового складу, 211 танків, 1000 бойових броньованих машин, 110 артилерійських систем та ще 100 РСЗВ». Водночас Ілля Євлаш додав, що на Бахмутському напрямку тривають важкі бої.

Для досягнення своїх цілей окупанти не шкодують ні сил, ні засобів ураження. Про це свідчить і статистика, наведена Володимиром Зеленським. Так, ще 20 серпня він повідомив, що від початку широкомасштабного вторгнення росіяни випустили по Україні більш ніж 6,5 тис. ракет і 3,5 тис. ударних дронів, зокрема іранських Shahed. Відтоді були десятки нових атак. «Лише за вересень росія застосувала проти України 246 ракет різних типів, 746 ударних дронів (зокрема 538 саме іранських дронів Shahed) та 1159 керованих авіабомб», — деталізував Президент України 2 жовтня на засіданні міністрів закордонних справ держав — членів Євросоюзу. За словами Зеленського, абсолютну більшість цих ударів було завдано по цивільних об’єктах.

Серед таких варварських терористичних атак проти мирного населення — ракетний удар по селу Гроза Куп’янського району Харківської області. У четвер, 5 жовтня, терористи у погонах поцілили «Іскандером» у магазин-кафе, в якому робили поминки за перепохованим у рідному селі військовослужбовцем. Жертвою воєнного злочину росіян стали 52 людини — мало не третина села, включно із сином, невісткою та дружиною перепохованого героя-захисника. Ще шестеро чоловік дістали поранень. У зв’язку з масовою загибеллю цивільних громадян внаслідок терористичної атаки російських військ на Харківщині оголосили триденну жалобу. Але це, вочевидь, тільки надихнуло окупантів: вранці 6 жовтня вони вдарили по центру Харкова. Загинули двоє людей (жінка 68 років і хлопчик 10 років) і постраждали ще 30, пошкоджено 88 будівель, з яких 61 — житлові багатоповерхівки. Пошкоджено також 46 автомобілів.

Злочинні дії військ країни-агресорки проти цивільного населення засудили у багатьох країнах Заходу, в Євросоюзі та ООН. Підсумував це високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель: «Навмисні напади на цивільне населення є воєнними злочинами. Керівництво росії, всі командири, виконавці та співучасники цих звірств будуть притягнуті до відповідальності. Безкарності за воєнні злочини не буде».

І це справедливо. Втім, для притягнення злочинців до відповідальності потрібна одна, проте вирішальна умова — Україна має виграти або принаймні не програти війну з росією. А такий результат багато у чому залежить від поставок озброєння та надання іншої допомоги нашій країні від західних друзів і партнерів. Вона надається, проте не в тих обсягах, які змогли б забезпечити рішучий перелам ситуації на фронті на користь ЗСУ. А тут ще й брати-слов’яни — Польща та Словаччина — заявили, що більше не постачатимуть зброю Україні.

На цьому тлі досить обнадійливо пролунали слова Генсека НАТО Єнса Столтенберга. Він привітав рішення Німеччини надати Україні ще одну систему «Петріот», а також наголосив на тому, що не можна дозволити росії здобути перемогу над нашою державою. «Якщо путін виграє війну в Україні, він, швидше за все, знову вдасться до насильства», — зазначив Генсекретар.

Тим часом канцлер ФРН Олаф Шольц укотре заявив, що Німеччина досі не ухвалила рішення про поставку Україні далекобійних ракет Taurus, оскільки намагається не допустити «ескалації» війни. На що Столтенберг зауважив, що в разі поразки України ситуація у світі стане набагато небезпечнішою за якусь там «ескалацію».

Підтримати свого президента Байдена вирішив сенатор-демократ Кріс Ван Голлен. Він запропонував «обхідний шлях» для допомоги Україні, який полягає у тристоронньому обміні. А саме: Польща як член НАТО може одержати американські системи «Залізний купол», натомість надасть Україні частину своїх систем протиповітряної оборони «Петріот». У публікації видання Politico зазначається, що розглянути питання саме в такий спосіб постала потреба після того, як Тель-Авів відхилив прохання Вашингтона і Києва надати Україні «Залізний купол».

Немовби за іронією долі, не минуло й кількох днів, як Ізраїлю довелося застосувати ці системи ППО для відбиття масованого ракетного удару угруповання ХАМАС. При цьому виявилося, що попри наявність в Ізраїлю розгалуженої системи протиракетної оборони та створеного для перехоплення реактивних снарядів «Залізного купола», що має доведену ефективність на рівні 80-90%, нападник зміг атакувати ракетами міста та уразити критичні об’єкти інфраструктури на кшталт електростанції Рутенберг, на яку припадає 20% генерації країни. І якщо по тобі випускають понад 2 тис. ракет, то більш ніж 200 з них влучають у ціль.

Міністр оборони США Остін запевнив, що США не залишать Ізраїль сам на сам із агресором. Чи не «забудуть» при цьому про Україну?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відійшла у засвіти «чарівна скрипка»
Читати
Справу скеровано до суду
Читати
Відзначено достойників
Читати
«Підтримка» співвітчизників
Читати
Працюють над очищенням угідь
Читати
Важко жити і вчитися
Читати
Кошти для захисників
Читати
Радіодиктант — у нову дату
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове