Архів
Вівторок,
10 жовтня 2023 року

№ 41 (20033)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Запит на всиновлення

Олена БЕГМА.

22 ТИСЯЧІ — саме стільки українських подружніх пар за час повномасштабного вторгнення подали заявки на всиновлення дітей через електронний сервіс «Дитина не сама». «Нині профільні відомства працюють над їх обробкою. Це процес тривалий: психологічна перевірка, складання карти на сумісність, тобто яка дитина підходить родині для усиновлення, вивчення фінансової спроможності потенційних батьків тощо», — повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. Водночас вона наголосила, що уряд поки що не відновлює дозволу на всиновлення для іноземців. Найбільше наших діток досі брали у свої родини громадяни США.

Тим часом чимало неповнолітніх, які стали сиротами за останні півтора року, не потрапляють у систему всиновлення, адже їхніми опікунами стають найближчі родичі.

Безплатні дрова для прифронтових районів

ДО МАЙБУТНЬОЇ зими мешканців прифронтових територій безплатно забезпечать дровами. Це стосується відповідних районів восьми областей — Херсонської, Харківської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Сумської, Чернігівської та Луганської, поінформувало Мінреінтеграції.

Крім того, Кабмін передбачив пільги на купівлю твердого палива громадянам, які проживають у будинках без центрального опалення. Зокрема, для членів сімей загиблих вона становить 50%, учасників бойових дій — 75% та осіб з інвалідністю внаслідок війни — 100%...

Між іншим, станом на початок жовтня один куб колотої деревини дуба на порталі ДроваЄ коштує від 2,5 тис. грн, берези — від 2 тис. до 3,2 тис. грн, сосни — від 1,4 тис. грн. Водночас лісгоспи пропонують населенню неколоті дрова. Ціни за кубометр такої сосни коливаються у діапазоні від 800 до понад 1,2 тис. грн, берези — близько 1,2 тис., твердолистяних порід — від 950 до 1,3 тис., м’яколистяних — до 800 грн, хвойних — від 900 до 1,1 тис. грн.

Оскаржувати штрафи — собі дорожче

НЕРІДКО водії на дорогах потерпають, коли поліцейські, зупиняючи авто, починають, сказати б, прискіпуватися — вишукувати так звані слабкі місця — і виписують штрафи, хоча очевидні порушення відсутні. Як відомо, до 2020 року власники автомобілів могли оскаржувати незаконні постанови патрульних у судах безкоштовно, не сплачуючи судового збору. Проте того ж року в березні Верховний Суд у справі № 543/775/17 ухвалив рішення, що при оскарженні в суді штрафу за порушення Правил дорожнього руху громадяни мають сплачувати судовий збір у розмірі 536,8 гривні (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Часто штраф менший, ніж ця сума, тож тепер не кожен захоче витрачати гроші лише «заради справедливості».

Нещодавно Верховний Суд знову розглянув питання сплати судового збору при оскарженні штрафу за порушення ПДД і підтвердив своє попереднє рішення — позивач має його сплатити. Свого часу вирішити цю проблему на користь водіїв намагалися депутати, зареєструвавши відповідний законопроєкт. Однак його так і не ухвалили, «заморозивши» після першого читання.

Пам’яті всіх полеглих

БУДІВНИЦТВО Національного військового меморіального кладовища розпочнеться у листопаді на ділянці майже 270 гектарів на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Про це сповістив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун. За його словами, це державні землі, які перебувають у постійному користуванні Національного університету біоресурсів і природокористування України. «Інші ділянки вже не розглядаються. Це остаточне рішення», — наголосив він.

Водночас чиновник пояснив, чому відмовилися від ідеї будувати заповідник на території столичного Биківнянського лісу: «Ми вели роботу щодо підготовки і вивчення цієї земельної ділянки. Але Інститут національної пам’яті, а також заповідник «Биківнянські могили» і Міністерство культури на своїх інтернет-ресурсах розмістили листи, які підтверджують, що на 18-му і 19-му квадратах, які були попередньо заплановані під військово-меморіальне кладовище, ми можемо наразитися на сотні тисяч поховань, людських решток».

Покарання без ізоляції від суспільства

ВЖЕ ЧЕРЕЗ пів року в Україні запровадять новий вид покарання за карний злочин — пробаційний нагляд. Захід застосовуватимуть нарівні з обмеженням чи позбавленням волі, водночас він може бути їх альтернативою. 26 вересня закон №9185 підписав Президент.

Зокрема, як роз’яснює Мін’юст, це покарання стане можливим у разі ухиляння від сплати аліментів, розголошення банківської таємниці, домашнього насильства тощо (загалом понад 140 пунктів кримінальної провини). «Пробаційний нагляд застосовуватиметься без ізоляції від суспільства. Його може бути призначено на строк від 1 до 5 років. Якщо засуджений не виконуватиме встановлених судом обов’язків під час перебування на пробації, до нього застосують набагато суворіші заходи», — деталізували у міністерстві.

Такі різні заробітки

В ОБЛАСТЯХ України середня зарплата може суттєво різнитися. Стосовно обласних центрів, то, за даними кадрового порталу Work.ua, на початку жовтня поточного року жителям столиці пересічно пропонували 20,1 тис. грн, Львова — 18 тис., Дніпра, Одеси та Ужгорода — по 17,5 тис., Тернополя й Івано-Франківська — по 16 тис., Вінниці, Житомира, Луцька, Миколаєва, Полтави, Запоріжжя і Рівного — по 15 тис. грн, Кропивницького — 14,4 тис. грн… Найнижчі серед обласних центрів зарплати зафіксовано в Сумах, де роботодавці готові платити працівникові у середньому 12,5 тис. грн.

У макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку йдеться про те, що підвищення зарплат в Україні є несистемним і аж ніяк не перекриває інфляції.

Європейський притулок: український вимір

ЗГІДНО з даними Євростату, сьогодні у країнах Євросоюзу перебуває 4,1 млн людей із тимчасовим захистом. При цьому основними країнами ЄС, які прийняли українських біженців, є Німеччина (1,2 млн осіб; 28% від загальної кількості всіх наших утікачів од війни), Польща (972 тис; 24%) та Чехія (357,6 тис; 9%).

До речі, 49% українських біженців у Європі, які приїхaли туди після повномaсштaбного вторг­нення рф, уже працевлаштувалися на новому місці. Серед наших співвітчизників таких найбільше у Східній Європі (67%), нaйменше — у Зaхідній (35%). Нaйбільш поширеними проблемaми прaцевлaштувaння укрaїнців у Європі є мовний бaр’єр (73%), неквaліфіковaнa роботa (29%), низькооплaчувaнa роботa (19%), невизнaння укрaїнського дипломa освіти (14%).

Іще цікавий факт, який потрапив до звітності Євростату. Серед загалу працевлаштованих українців найменший відсоток становлять ті, що під час війни виїхали за кордон із півдня тa сходу крaїни, a тaкож із Києвa.

Як поновити посвідчення пенсіонера

ЧИМАЛО громадян мають проблему втрати або пошкодження особистих документів під час війни. Щодо втрати, зокрема, пенсійного посвідчення Міністерство соціальної політики опублікувало на своєму порталі таке роз’яснення.

Українським пенсіонерам досить просто відновити втрачене чи пошкоджене посвідчення. Вони можуть подати заяву на виготовлення нового пенсійного документа у три способи: в будь-якому сервісному центрі територіального органу Пенсійного фонду, в особистому кабінеті на офіційному вебпорталі електронних послуг ПФУ або ж у мобільному додатку «Пенсійний фонд». У першому випадку пенсіонерові необхідно прийти у відділення ПФУ з паспортом і фотографією. В цій організації треба буде написати офіційну заяву про поновлення документа. Також оформити посвідчення можна не виходячи з дому. Однак у такому разі пенсіонерові будуть потрібні скановані копії паспорта, ідентифікаційного коду, підпису та фотографії. А забрати нове пенсійне можна у будь-якому відділенні ПФУ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відійшла у засвіти «чарівна скрипка»
Читати
Справу скеровано до суду
Читати
Відзначено достойників
Читати
«Підтримка» співвітчизників
Читати
Працюють над очищенням угідь
Читати
Важко жити і вчитися
Читати
Кошти для захисників
Читати
Радіодиктант — у нову дату
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове