Архів
Вівторок,
10 жовтня 2023 року

№ 41 (20033)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Підприємництво

Коли гориш своєю справою

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Солодка історія Оксани Конюшенко, жительки селища Млинів, розпочалась чотири роки тому, під час відпустки по догляду за дитиною. Тоді за інтернет-рецептом вона виготовила перший зефір — сподобалося! Запропонувала скуштувати друзям, знайомим, а у відповідь дістала замовлення. Оксана розширювала асортимент: фруктові муси, печиво, тістечка, торти…

«А КОЛИ будинок перетворився на суцільну зефірну кухню, вирішила: час відкривати власну справу», — розповідає млинівчанка.

Вона створила бізнес-план під кондитерську в центрі селища. Взяла в оренду приміщення і назвала «Зефірка Мlyniv». Успішно пройшла співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості й незабаром отримала позитивне рішення на мікрогрант у сумі 250 тисяч гривень. Кошти використала на закупівлю обладнання та сировини. Повертати їх не потрібно — за три роки інвестиція повернеться податками. Тобто «білого» бізнесу на Рівненщині додалось. Адже Оксана створила два робочих місця для землячок. До речі, обидві прийшли за направленням місцевої філії обласного центру зайнятості.

«Солодка фея», — називають Оксану земляки. Вона ж, тепер уже з власного успішного досвіду, радить: подати заявку через «ДіЮ» і виграти мікрогрант зовсім нескладно. Особливо коли «гориш» своєю справою і готовий працювати цілком легально.

«І торік, і 2023-го Рівненщина — у трійці лідерів в Україні за кількістю одержаних мікрогрантів на відкриття та розвиток власної справи. Від початку поточного року позитивні рішення отримали 110 людей для реалізації підприємницьких ініціатив. А це щонайменше 236 робочих місць. Найпопулярнішими сферами є гуртова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів, переробка, власне мінівиробництво, розміщення й організація харчування. Отже, додана вартість залишається на рідній землі», — констатує директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

У проєкті «єРобота» доступні п’ять програм: окрім згаданої, це гранти на сад, теплицю, переробне підприємство і власну справу для ветеранів та членів їхніх сімей. Тобто і у війну держава підтримує ініціативи громадян: економіка, яка працює, — це надважливо. Тут і зайнятість, і робочі місця, й життєдайні податки. Так, від початку року 1,6 тисячі роботодавців зареєстрували 3,7 тисячі вакансій, майже 60 відсотків із них уже укомплектовано. Високим попитом користуються кваліфіковані робітники з інструментом, устаткуванням, швачки, водії, електромонтери, кухарі, продавці.

Є можливості й для роботодавців: навчання, перенавчання персоналу, оплачуване стажування на робочих місцях, ваучери на здобуття нової професії, відшкодування за новостворене робоче місце чи прийняття на роботу внутрішньо переміщених осіб тощо. Треба тільки вчасно ними скористатися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відійшла у засвіти «чарівна скрипка»
Читати
Справу скеровано до суду
Читати
Відзначено достойників
Читати
«Підтримка» співвітчизників
Читати
Працюють над очищенням угідь
Читати
Важко жити і вчитися
Читати
Кошти для захисників
Читати
Радіодиктант — у нову дату
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове