Архів
Вівторок,
10 жовтня 2023 року

№ 41 (20033)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Я хотіла б перейти на пенсію чоловіка. Він помер 2013-го. Територія, де ми жили, окупована. У Пенсійному фонді зробили запит на Слов’янськ і сказали, що не знають, де паперова пенсійна справа мого чоловіка. Він отримував пенсію з 1997 року, був шахтарем».

Ірина ГОЛОВАТЕНКО.

с. Олешин Хмельницького району

Хмельницької області.

 

ДЛЯ ПЕРЕВЕДЕННЯ вас на пенсію в разі втрати годувальника потрібно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Пенсійного фонду України, надавши відповідну заяву.

До заяви додаються документи:

• що посвідчують особу (паспорт);

• що засвідчують реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;

• свідоцтво про смерть годувальника та документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником.

Оскільки ваш чоловік був одержувачем пенсії, перевести вас на пенсію в разі втрати годувальника можна буде за матеріалами його електронної пенсійної справи.

 

«Я переселенка із Запоріжжя. Мені 63 роки. Через два місяці маю виходити на пенсію. Від мене вимагають довідку про те, що я в органах соціального захисту не отримувала соціальної допомоги. Як мені бути, якщо та частина Запорізької області нині перебуває під окупацією? Мені сказали, що моє відділення соцзахисту могло евакуюватися на підконтрольну Україні територію. Де його шукати?»

Варвара КРОТИК.

с. Піддубці Луцького району

Волинської області.

 

ЦЕ ПРАВИЛЬНА вимога для осіб, які виходять на пенсію після досягнення 60 років. Це є необхідним для запобігання подвійних виплат (в органах Пенсійного фонду та соціального захисту). Щодо надання інформації про евакуацію органу соцзахисту вам краще звернутися на гарячу телефонну лінію Мінсоцполітики (за номером 1547) або зателефонувати на урядову лінію за номером 1545).

Також ви можете звернутися до органу Пенсійного фонду України, надавши заяву про призначення пенсії (й усі необхідні для цього документи) та заяву про надання допомоги щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії.

 

«Моя бабуся нині перебуває в Італії. Її вивезли з окупації з правого берега Херсонської області. Вона вдома отримувала пенсію не на картку. Зараз її зробити в нас можливості немає. Яким може бути вирішення цього питання?»

Олена ПАСТУШЕНКО.

с. Бережинка Кропивницького району

Кіровоградської області.

 

У РАЗІ неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль виплата пенсії припиняється.

Заява про поновлення пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України.

У період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено, заява про поновлення пенсії та документи, необхідні для її поновлення, особами, які у зв’язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, можуть надсилатися поштою.

Для поновлення пенсії до заяви додаються:

• копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їхнього місця тимчасового проживання за кордоном (із перекладом);

• оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);

• копія паспорта громадянина України.

Додані до заяви копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України чи нотаріально.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відійшла у засвіти «чарівна скрипка»
Читати
Справу скеровано до суду
Читати
Відзначено достойників
Читати
«Підтримка» співвітчизників
Читати
Працюють над очищенням угідь
Читати
Важко жити і вчитися
Читати
Кошти для захисників
Читати
Радіодиктант — у нову дату
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове