Архів
Вівторок,
10 жовтня 2023 року

№ 41 (20033)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Подвиг простої селянки

Василь ПІДДУБНЯК.

ЖИТЕЛЬКА прифронтової зони Софія Біла врятувала життя трьох українських бійців. Її розповідь про цей вчинок опублікувала Римма Філіпенко.

За словами пенсіонерки, вона майже два місяці переховувала поранених захисників у підвалі будинку. Жінка зізнається, що дуже боялась, адже окупанти постійно перевіряли помешкання. Одного разу навіть вистрелили їй у вікно. А коли заявили, що розмістяться в її будинку, рятівниця вивезла українських бійців до Білозерки. Одного з них під виглядом свого сина, свідоцтво про народження якого у неї було. Хлопці там переховувались іще деякий час, поки 11 листопада 2022 року населений пункт не звільнили ЗСУ. Нині врятовані бійці знову на фронті.

Загарбники розстріляли... елеватор

СПОВІДУЮЧИ тактику «випаленої землі», російські окупанти розстріляли із самохідної артилерійської установки елеватор Блакитнянського хлібоприймального підприємства, що у Бериславській ОТГ. А для остаточної руйнації «старші брати» скинули на «військовий» об’єкт іще й дві авіабомби.

«На сьогодні ми вже практично закінчили інвентаризацію, — зауважує директор Блакитнянського ХПП Сергій Шаповал. — Усі збитки зафіксовані. Будемо подавати заяву до поліції. Хоча за великим рахунком тут взагалі відновленню нічого не підлягає. Хіба що все розчистити і побудувати щось нове».

Ожив прифронтовий завод

У ПОСАДІ-ПОКРОВСЬКОМУ Чорнобаївської сільської територіальної громади, одному із найбільш постраждалих від війни сіл півдня, відновив роботу консервний завод. Про це повідомляє Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України.

Хоча частина приміщень лежить у руїнах, завод ожив. Під власною торговою маркою консервники-харчовики знову виготовляють різні соки, консерви, крупи та олію. Та головне, що жителі багатостраждального села одержали роботу, а місцевий бюджет — джерело прибутку.

Кривий Ріг — спраглому селу

ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ водопостачання відновлено у селі Осокорівка Нововоронцовської громади. Про це повідомила обласна військова адміністрація.

Проблеми з водою у селі виникли після підриву Каховської ГЕС. Рівень її у підземних джерелах впав до критично низького. На допомогу степовикам прийшли сусіди — фахівці з Кривого Рогу. Вони розчистили і поглибили існуючий колодязь, а місцеві жителі вирішили зібрати кошти, на які придбали потужну помпу. Частину необхідних коштів додали благодійники із Нідерландів. Тим часом криворіжці зайняті бурінням у посушливому краї чотирьох нових свердловин. Комунальники індустріального міста вже проклали в області 1200 метрів водогону.

Саперам допомагає «Божена»

УКРАЇНСЬКІ сапери під щоденним ворожим вогнем не припиняють розміновувати деокуповані райони степового краю. Для безпечного очищення територій спеціалісти використовують іноземну систему розмінування Bozena-5, повідомляє АрміяInform.

Bozena-5 — гусенична дистанційно керована машина словацького виробництва. Завдяки ланцюговому пристрою розмінування вона здійснює примусову детонацію або ліквідацію протипіхотних мін натискної або натяжної дії, а також протитанкових мін із зарядом, еквівалентним 9 кг тротилу.

Загалом на деокупованій Херсонщині сапери на кінець вересня обстежили перші 100 тисяч гектарів територій, із них 85 тисяч — землі сільськогосподарського призначення. На них виявлено та знешкоджено понад 100,5 тис. вибухонебезпечних предметів.

Відзнака на фестивалі сирів в Iталії

РАЗ на два роки в італійському місті Бра (регіон П’ємонт), який здавна славиться своїми сирними традиціями, відбувається Міжнародний фестиваль сиру. Він триває три дні і надзвичайно популярний серед поціновувачів цього продукту по всьому світу.

Щойно закінчилося чергове свято сиру. Свою продукцію на ньому представила й мешканка Херсонщини Тетяна Страмнова. Й одразу успіх! Жінка отримала премію імені Агіту Ідей Гудета, повідомляє Херсонська ОВА. Подяка фонду Slow Food in Ukraine, який посприяв тому, аби в цей непростий час українська делегація змогла взяти участь у важливій міжнародній події.

Мельпомена фестивалить у Ярославлі

КОЛАБОРАНТИ-актори Херсонського драматичного театру, які публічно підтримали російську агресію, а перед звільненням Херсона втекли на лівобережжя області разом із рашистами, тепер із вересня працюють в російському Ярославлі. Про це повідомили рашистські ЗМІ.

Причина переїзду у ворожий стан — відсутність приміщення для колаборантів у тимчасово окупованому Скадовську. Тепер вони вимушені проводити репетиції в стінах ярославського російського державного академічного театру імені федора волкова. Очолює біглих театралів ружена рубльова — народна артистка України, яка має підозру від українських правоохоронців за фактом колабораціонізму. Під час окупації Херсона вона очолила одразу дві місцеві музичні школи, брала активну участь у розважальних заходах, організованих окупаційною владою, співала на красній площі в москві на концерті на честь підписання «угоди» про приєднання Херсонської та Запорізької областей до росії за результатами вересневого псевдореферендуму.

Все ж ближче до пекла

НА ОКУПОВАНОМУ лівобережжі краю російські зайди намагаються розбудувати мережу своїх польових храмів. Але є один нюанс: їм доводиться пристосовуватись до реалій воєнного часу та облаштовувати ці споруди… під землею.

Для таких сакральних місць окупанти риють спеціальні укриття, сподіваючись, що вони вбережуть їхніх парафіян-військовослужбовців та російських попів від української артилерії. У «святих бліндажах» проходять служби та молебні, весілля окупантів, а навколо них навіть водять «хресні ходи», повідомляє IPC-Південь. Не допомагає…

Який піп, такий і промисел

У ХЕРСОНІ СБУ затримала настоятеля одного із храмів упц (мп), який підпільно продавав російську зброю та боєприпаси. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Відомо, що священник приховував військову зброю у двох схронах. Один із них розташовувався просто на будівельному майданчику нового храму. Ще один був обладнаний у підвалі дев’ятиповерхового будинку. Крім цього, фігурант шукав покупців через власні зв’язки, у тому числі в кримінальних колах.

Зловмиснику загрожує до 7 років тюрми. Вилучена зброя і боєприпаси відправлені на експертизу, а надалі будуть передані на потреби ЗСУ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відійшла у засвіти «чарівна скрипка»
Читати
Справу скеровано до суду
Читати
Відзначено достойників
Читати
«Підтримка» співвітчизників
Читати
Працюють над очищенням угідь
Читати
Важко жити і вчитися
Читати
Кошти для захисників
Читати
Радіодиктант — у нову дату
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове