|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Щось не те з козячим молоком... МОЛОКО від кози поживніше і корисніше, ніж коров’яче. Якщо ж у ньому з’являються сторонні домішки, його якість значно знижується. Найчастіше в козячому молоці трапляються домішки крові. Таке молоко непридатне ні для людини, ні для козеняти. У ньому можуть міститися патогенні мікроорганізми, його хімічний склад змінений. Процедура кип’ятіння вбиває шкідливу мікрофлору, але повернути втрачені корисні речовини завдяки їй неможливо. Кров при доїнні може з’явитись як унаслідок хвороби, так і через неправильні утримання та догляд за твариною. Тому дуже важливо складати належний раціон і підтримувати в належному стані приміщення, де мешкає тварина. Наявність крові в молоці найчастіше пов’язана з проблемами вимені. Це може бути механічне пошкодження або інфекційна хвороба. Найчастіше причиною зіпсованого молока є мастит — запальний процес молочної залози інфекційного характеру. Зазвичай він протікає без яскраво виражених симптомів, що робить цю недугу досить небезпечною, оскільки запідозрити її важко. Сигналом про появу проблеми якраз і може бути зміна кольору молока. Крім того, хвора на мастит коза доїться туго, спостерігається спад надоїв. Молоко швидко скисає. Слід звернути увагу на температуру вимені — вона вища, ніж загалом температура тіла. Збудниками маститу є деякі бактерії та групи стрептококів. Але не тільки вони здатні спровокувати розвиток недуги. Інші чинники: застуда (через вогкість, протяги, низьку температуру в хліві); погані умови утримання (сира підстилка, антисанітарія); порушення техніки доїння (недотримання гігієни, відсутність масажу, неправильне використання доїльного апарата); травми вимені, дійок; хвороби статевих органів; порушення системи відтворення худоби (раннє покриття, маленький проміжок між пологами); сусідство хворих і здорових особин. За найменшої підозри на хворобу тварину потрібно ізолювати від одноплемінниць, щоб уникнути масового розвитку хвороби. Затим — забезпечити щонайкращі умови утримання: тепле чисте приміщення, зміна підстилки і регулярні прибирання. З раціону слід виключити соковиті корми і комбікорми. Пиття обмежується до мінімуму і дається тільки тепле. Варіанти лікування: курс антибіотиків внутрішньом’язово разом із препаратами, що вводяться у вим’я. Новокаїнові блокади у поєднанні з антибіотиками. Народні засоби ефективні, тільки якщо недуга на ранній стадії (мазь на основі календули для розтирання, хлорофіліпт із новокаїном для введення у вим’я, іхтіолова мазь). Спосіб і схему медикаментозного лікування визначає ветлікар після ретельного огляду і проведення аналізів. Мастит також може розвинутись у результаті застою у вимені. Найчастіше виникає в молодих кіз, первородок. Трапляється це через порушення кровообігу і лімфообігу в молочній залозі на останньому терміні окітності. Дається взнаки збільшенням вимені, відсутністю хворобливості при пальпації. Орган на дотик нагадує тісто. Якщо тварина утримується на бетонній підлозі без підстилки й у вогкості, то при частому доїнні відразу ж виникає набряк вимені. Відбувається застій молока, внаслідок чого травмується паренхіма (залозиста тканина, що виробляє молоко). До процесу приєднується мікрофлора, яка руйнує капіляри, через що в молоці з’являється кров. Немиті руки доярки, відсутність гігієнічних процедур для вимені перед і після доїння, невміле доїння, що спричиняє травми органа, провокують розвиток запального процесу, в результаті якого — набряки, мастит. От молоко і забарвлюється в рожевий колір. Раціон кози на концентратах, наявність у меню дуже вологої зелені або овочів викликає збій у роботі шлункового рубця. Відтак має місце процес бродіння. Мікроорганізми, які беруть у ньому участь, поширюються по всьому організмові і, потрапляючи у вим’я, подразнюють паренхіму. Як результат — мастит. Зафарбоване молоко може бути і через поїдання на пасовищі певних рослин (жовтець, молочай, підмаренник). У хліві або на випасі коза може легко дістати забій вимені, порізати або вколоти його. Така травма супроводжується запальним процесом, що нерідко переходить у мастит. Зазвичай, якщо вим’я було щойно травмоване, молоко набуде яскраво-червоного кольору. Коли ж почнуть утворюватися гематоми, то яскравий колір буде бліднути, і з’являться згустки. Не можна тримати у стійлі багато кіз. Одній дорослій особині необхідно принаймні півтора метра простору. Вільна частина для кожної особини потрібна і на пасовищі. Стежте, щоб на шляху переміщення стада між будинком і вигулом не було калюж, екскрементів у різному вигляді. Мийте вим’я теплою водою до і після доїння, відтак витирайте насухо м’якою тканиною. Дезінфікуйте руки і доїльний апарат. Проводьте масаж дійок перед доїнням і після нього. Слід дотримуватися режиму доїння: проводити його строго в один і той же час, хвилина у хвилину. Аби підвищити продуктивність молочної кози, її потрібно доїти три-чотири рази на день. Якщо тварина неспокійна, то краще робити це під час прийому нею корму. У приміщенні, де живуть кози, в літній час бажана температура плюс 18°С. Узимку ж стовпчик термометра не має опускатися нижче плюс 6°С. Раціон однієї кози на добу: 2,5-3 кг грубого корму, 2 кг сіна, два-три пучки деревних гілок, не більше 1 кг кукурудзи, висівок або ячменю, зелених кормів — удосталь, 6-10 г солі. Годувати тварину слід три-чотири рази на день, бажано в один і той же час. За день коза має випити близько 2,5 літра чистої теплої води. Як підстилка найбільше підходить торф чи солома. Змінювати її потрібно регулярно. Навіть у зимовий період козі необхідні вигули на свіжому повітрі. Версія для друку До списку статтей | НА БУДЬ-ЯКІЙ присадибній ділянці з часом виникає потреба в заміні старих плодових культур. Сорти якісь уподобані хочеться мати або просто видалити старе дерево, що вигналося до неба, а плодами не радує, чи ж смак останніх недобрий. Хочемо застерегти вас про наслідки ґрунтовтоми при насадженні садка на місці викорчуваного. Як запобігти тому, що молоде дерево погано ростиме або й загине? Не так давно ми в куточку по черзі розглядали різну домашню птицю з точки зору її вигідності, а тепер хочемо поділитися думками про утримання свиней. Селяни, певна річ, знають практично все, що стосується клаповухих. Та все ж кинемо свіжий погляд на це діло, поговоримо про правильну організацію «свинячого» господарства, аби воно перетворилося на не вельми затратний і вигідний бізнес.
|