Архів
Вівторок,
17 жовтня 2023 року

№ 42 (20034)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

З білоголовою смакує не лише борщ

НАБЛИЖАЄТЬСЯ пора, коли капустяні качани з грядок перемістяться у погріб. Господині готують ємності для квашення, радяться одна з одною, в який день це краще зробити. Та, видається, овоч не повною мірою використовується в українській кухні. Звичайно ж, у борщі, капуста тушкована, у кислому вигляді — фактично й увесь перелік. А дарма. Опануйте кілька нових страв із білокачанною, й надалі ви вже навряд чи відмовитесь від них. Ось вам шпаргалка.

Суп із капустою

Інгредієнти: одна середня цибулина; три стебла селери; 30 мл олії; 300 г білокачанної капусти; 250 г копчених реберець чи улюбленої шинки (можна замість м’яса взяти свіжі гриби); 1,5 л води або овочевого бульйону; 300 г відвареної квасолі; три-чотири гілочки тим’яну (можна без нього); сіль та чорний перець; 200 мл вершків 30% жирності. Якщо у вас вершки меншої жирності, тоді їх слід додавати не у каструлю, а вже в тарілку, при подачі на стіл.

У трилітровій каструлі розігріти олію. Додати подрібнені цибулю та селеру. Посолити й тушкувати до м’якості. Покласти порізані реберця та капусту, влити бульйон або воду. Трішки досолити, довести до кипіння, геть зменшити вогонь і варити 15-20 хв. до повної м’якості капусти. Суп присмачити перцем, влити вершки й накрити кришкою, залишити настоюватися 5 хв. і подавати.

Капуста у клярі

Ця капуста виходить смачнішою, ніж цвітна.

Один качан капусти; 100 мл газованої води; 3-4 ст. л. борошна; три яйця; 2 ст. л. сметани; сіль, чорний мелений перець або інші спеції.

Спершу капусту треба трішки розм’якшити. Варіантів бланшування два, як і на голубці. Можна повністю опустити качан в окріп і поступово знімати верхнє листя. А можна розібрати головку на листя і покласти його в киплячу воду. Останнє важче, але робіть, як зручно. Охолодіть капусту.

Затим наріжте кожний листок на квадратики, обрізавши основу і тонкий рваний край. Складіть квадратики купками по два-три листки в кожній, адже в один шар буде дуже тонко.

Для кляру змішайте яйця, борошно, сметану, газовану воду (можна і звичайну), сіль та перець. Густина кляру має бути як у рідкої сметани. Можна додати спеції за смаком.

Купки капусти занурюйте у кляр так, щоб гарненько змочити з усіх боків. Викладайте на добре розігріту сковорідку з олією, смажте з двох сторін до рум’яної скоринки.

Капуста з курячим філе

Один кілограм капусти; половина цибулини; половина морквини; 300 г курячого філе; сіль, перець за смаком; одна чайна ложка паприки, лавровий листок; 4 ст. л. соняшникової олії; 1 ст. л. вершкового масла.

Цибулю нарізати на дрібні шматочки, моркву — соломкою. Очищений часник розчавити ножем і дрібно посікти. Нашинкувати капусту. Куряче філе нарізати дрібними кубиками.

У сковорідку налити олію, прогріти і покласти філе. Обсмажити протягом 3-4 хв. Додати лавровий листок, сіль, перець за смаком. Всипати паприку і улюблені спеції, перемішати.

Наступний етап — покласти до м’яса цибулю, перемішати, додати часник із морквою. Знову все перемішати і смажити 3 хв. Покласти капусту, ретельно перемішати. Тушкувати кілька хвилин і присмачити вершковим маслом. Готувати страву на середньому вогні ще 15-20 хв.

Заливний пиріг з капустою

Тісто: три яйця; 200 мл кефіру; 100 г сметани; 200 г борошна; 1 ч. л. розпушувачу; 1 ч. л. цукру; 0,5 ч. л. солі; вершкове масло; 1 ст. л. кунжуту.

Начинка: половина великої цибулини або одна середня; морквина; половина великої капустини; 100 мл води; 3 ст. л. олії; сіль, перець за смаком.

Нарізати цибулю кубиками, моркву натерти на крупній терці, а капусту нашинкувати. На розігріту сковорідку налити олії і викласти цибулю, смажити 2 хв. Покласти моркву і смажити ще 3 хв. Додати капусту, влити воду, посолити, поперчити, перемішати і тушкувати 20 хв. на середньому вогні до готовності. Начинка готова.

У мисці збити міксером або вінчиком яйця, кефір, сметану до однорідності. Ці інгредієнти мають бути кімнатної температури, не з холодильника. В борошно покласти розпушувач і перемішати. Просіяти борошно крізь сито в рідку масу. Додати цукор, сіль і знову все перемішати до однорідності.

У форму для випікання (діаметр 26 або 24 см), змазану вершковим маслом, налити половину тіста, викласти начинку з капусти і зверху залити тістом. Посипати насінням кунжуту і поставити випікатись на 45 хв. Готовий пиріг змастити шматочком вершкового масла, дати 30 хв. «відпочити», а потім нарізати на шматки.

Версія для друку          До списку статтей

НА БУДЬ-ЯКІЙ присадибній ділянці з часом виникає потреба в заміні старих плодових культур. Сорти якісь уподобані хочеться мати або просто видалити старе дерево, що вигналося до неба, а плодами не радує, чи ж смак останніх недобрий. Хочемо застерегти вас про наслідки ґрунтовтоми при насадженні садка на місці викорчуваного. Як запобігти тому, що молоде дерево погано ростиме або й загине?

Не так давно ми в куточку по черзі розглядали різну домашню птицю з точки зору її вигідності, а тепер хочемо поділитися думками про утримання свиней. Селяни, певна річ, знають практично все, що стосується клаповухих. Та все ж кинемо свіжий погляд на це діло, поговоримо про правильну організацію «свинячого» господарства, аби воно перетворилося на не вельми затратний і вигідний бізнес.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове