Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад

Листопад

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Зима і не за горами

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

Фото Володимира Зінченка.

ЦЬОГОРІЧНИЙ жовтень відзначився цілком сприятливими погодними умовами, адже в результаті довгоочікуваних дощів припинилася ґрунтова посуха, яка у більшості областей панувала ще з середини серпня. Вона спричинила пізню сівбу озимих культур на великих площах. Окрім корисних опадів, надзвичайно важливим був і підвищений температурний фон упродовж жовтня, оскільки волога і тепло дають шанси пізнім посівам набути необхідного розвитку перед початком зими. Проте у південних областях посуха так і не припинилася. Середня місячна температура у жовтні виявилася на 2-4 градуси вищою за норму, у найтепліші дні вдень вона підвищувалася до 20-27, у південних областях — до 28-32 градусів тепла.

Листопад, що завершує нинішній тривалий теплий осінній сезон, за кліматичними особливостями вже передзимовий місяць. Дедалі частіше переважають похмурі дні із низькими навислими шаруватими хмарами, затяжними дощами, мрякою та густими туманами, які спостерігаються, коли над Україною тривалий час проноситься тепле вологе повітря з Атлантичного океану або Середземного моря.

За кліматичними даними, середня місячна температура повітря у листопаді на всій території України ще залишається позитивною, однак порівняно з жовтнем її зниження відбувається дуже інтенсивно — на 6-8 градусів. Наприкінці місяця перший тонкий лід може вкрити прибережжя річок. Дедалі ближче зима, відчутніший її холодний подих. Із середини місяця за звичайного розвитку процесів починає промерзати ґрунт. Утворення снігового покриву на півночі країни, за середніми багаторічними даними, припадає на кінець місяця, в Карпатах висота його може досягати 10 см, у північних областях вона не перевищує 3-5 см. У Криму сніговий покрив утворюється лише в окремі роки.

Основна фенологічна ознака завершення осені й настання зими — остаточне опадання листя з дерев та чагарників, яке найчастіше відбувається в третій декаді листопада. А втім, рік на рік не схожий. У північній частині країни найбільш ранній кінець осені відзначався у кінці жовтня 1920 року, а найбільш пізній — у кінці грудня 1960-го. Однак клімат змінюється, глобальне потепління планетарного масштабу в Україні найбільше виявляється у зимові місяці, і, як наслідок, у південному регіоні країни у 1990-1991, 1998, 1999-2000, 2006-2007, 2019, 2020 роках не було зими або наставала вона у середині січня.

Оскільки в листопаді частішає вторгнення холодних арктичних мас повітря на нашу територію, то в окремі роки спостерігаються сильні похолодання. За багаторічними спостереженнями метеорологічних станцій, найнижча температура повітря, зафіксована цього місяця, досягала 20-25 градусів морозу, на території Чернігівської, Житомирської, Харківської областей стовпчик термометра опускався до мінус 26-30, на Південному узбережжі Криму — до мінус 8-10 градусів.

За останні 20 років у більшості випадків середня температура повітря у листопаді була вища за норму. Лише два роки він виявився по-справжньому зимовий — 1993-го з температурою, на 6-10 градусів нижчою від норми, та 1998-го, коли середня температура повітря була нижча за норму на 3-6 градусів.

Найтеплішим за весь період метеорологічних спо­стережень за погодою мали листопад 2010 р., середня місячна температура повітря становила 8-12, вдень підвищувалася до 17-22, на півдні та в Криму — до 23-28 градусів тепла.

Цей листопад характеризувався цілою низкою температурних рекордів. Були перевищені на 1-2 градуси найвищі значення температури повітря, які будь-коли спостерігалися раніше. За таких умов посіви озимих культур росли і розвивалися майже до кінця місяця. Такий розвиток був би корисним нинішньої осені.

За довгостроковим прогнозом, цьогоріч у листопаді середня місячна температура очікується у межах 2-7 градусів тепла, що близько до норми. Різке зниження середньодобової температури повітря та перехід до зимового характеру погоди ймовірні у середині місяця.

Опади розподіляться нерівномірно: північні області, а також Черкаська та Кіровоградська будуть вологіші, опадів там очікується більше за звичайні показники — 45-65 мм, у східних областях — менше звичайного (30-40 мм), на решті території кількість опадів прогнозується близькою до норми.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

7,                    вівторок,             3-4          год.

9,                    четвер,                 7-9          год.

12,                  неділя,                 14-15      год.

13,                  понеділок,           5-6          год.

15,                  середа,                 22-24      год.

18,                  субота,                  12-13      год.

23,                  четвер,                 14-16      год.

24,                  п’ятниця,            9-11        год.

27,                  понеділок,           17-19      год.

30,                  четвер,                 16-18      год.

 

Остання чверть (спадаючий):

5.11 — схід 22:44, захід — 14:08.

Новий:

13.11 — схід 7:05, захід — 15:56.

Перша чверть (зростаючий):

20.11 — схід 13:30, захід — 23:25.

Уповні:

27.11 — схід 15:41, захід — 7:56.

За київським часом.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове