Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад

Листопад

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

За погодою стежать професіонали

Микола ГРУДЕНЬ.

ЩОРОКУ 19 листопада в Україні відзначають своє професійне свято синоптики — люди, які ведуть обробку даних, що стосуються будь-яких змін клімату. День працівників гідрометеорологічної служби встановлений Указом Президента України 2003 року. Дата для святкування вибрана не випадково. Саме в середині листопада в 20-х роках минулого століття заснували українську гідрометеослужбу, котра сьогодні працює під керівництвом Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Переоцінити важливість роботи синоптиків складно. Усі ми стикаємося з нею щодня, коли вирішуємо, брати чи не брати парасольку, як одягнутися тощо. Не лише пересічним людям, а й більшості галузей промисловості без синоптиків аж ніяк не обійтися.

Така структура, як гідрометцентр, є незамінною, оскільки всі дані про метеорологічну ситуацію в країні надаються саме її працівниками. Вони прогнозують імовірні коливання температур та атмосферного тиску, визначають частоту та кількість опадів, інші показники, від яких залежить робота багатьох галузей країни. Інформація синоптиків про гідрометеорологічні явища дає змогу вчасно запобігти всіляким ударам стихії.

Спеціалісти гідрометеослужби збирають та обробляють дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни у майбутньому, допомагають у прогнозуванні та попередженні стихійних явищ.

— Метеорологічна служба в Україні з’явилась ще 1921 року, — повідав кореспондентові «СВ» заступник директора з наукової роботи (з питань метеорології та морських досліджень) Українського метеорологічного інституту доктор географічних наук Юрій Павлович Ільїн. — З набуттям незалежності наша країна отримала власний гідрометцентр. Сама Україна є членом Всесвітньої метеорологічної організації — спеціалізованого міжвідомчого органу ООН у царині метеорології.

Гідрометеорологічна служба України нараховує понад тисячу пунктів спостереження за станом атмосфери та водних об’єктів. Щороку організації служби дають майже 275 тисяч прогнозів та попереджень, ведуть більш як 7000 щоденних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетенів та складають понад 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів.

За словами Юрія Павловича, в службі задіяно більш як 4000 співробітників. Усі вони забезпечують українців вчас­ними прогнозами погоди, попередженнями про небезпечні явища та корисною метеорологічною інформацією.

Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів до запобігання можливих збитків від небезпечних погодних явищ.

Протягом свого функціонування гідрометслужбі вдалося виростити і зберегти головне своє багатство — високоосвічених професіоналів, відданих своїй справі ентузіастів, багато з яких мають державні нагороди, відомчі відзнаки.

— Саме висока кваліфікація, енергія і відповідальність працівників усіх рівнів дає можливість Державній гідрометеорологічній службі належним чином виконувати свої завдання, — підсумував Ю. Ільїн.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

7,                    вівторок,             3-4          год.

9,                    четвер,                 7-9          год.

12,                  неділя,                 14-15      год.

13,                  понеділок,           5-6          год.

15,                  середа,                 22-24      год.

18,                  субота,                  12-13      год.

23,                  четвер,                 14-16      год.

24,                  п’ятниця,            9-11        год.

27,                  понеділок,           17-19      год.

30,                  четвер,                 16-18      год.

 

Остання чверть (спадаючий):

5.11 — схід 22:44, захід — 14:08.

Новий:

13.11 — схід 7:05, захід — 15:56.

Перша чверть (зростаючий):

20.11 — схід 13:30, захід — 23:25.

Уповні:

27.11 — схід 15:41, захід — 7:56.

За київським часом.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове