Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Олена БЕГМА.

МОЗ спростило процедуру отримання електронного рецепта. Тепер це можна зробити, звернувшись до лікаря дистанційно. Останній у своєму рішенні має спиратися на одержані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості з облікової медичної документації. Також лікар неодмінно має внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Як відомо, раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт на певний медпрепарат без візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань. У решті випадків він обов’язково мав бути фізично присутнім на прийомі.

Разом із тим строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом, збільшився до 90 календарних днів (раніше був 30 діб).

Броньовані «швидкі»

НА ФРОНТІ броньовані автомобілі швидкої допомоги буквально на вагу золота. Адже ними можна відносно безпечно евакуйовувати поранених із найгарячіших точок до найближчого медзакладу.

Днями в Україну прибув перший броньований автомобіль швидкої допомоги, який відповідає балістичним стандартам НАТО. Він підвищеної маневреності, крім броні, має ще й спеціальне «автовзуття». «Такі шини можуть їхати і спущеними: в разі втрати тиску завдяки спеціальній конструкції швидкість варіюється від 50 до 150 км (залежно від ваги машини та якості дороги). На практиці у нашій реальності це означає: якщо шина проб’ється осколком, швидка не зупиниться посеред поля під обстрілами. Крім того, ці авто повнопривідні — можуть їздити польовими розбитими війною дорогами», — йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я. Також зазначається, що придбано таку бронешвидку коштом, зібраним у межах ініціативи United24. Її вартість — 9,5 млн грн. І що за спецзамовленням у Канаді вже закуплено 13 таких машин. Як тільки вони будуть готові, їх транспортують в Україну.

Направлення не обов’язкове

НАЙЧАСТІШЕ буває так: щоб дістати направлення на безкоштовну консультацію у вузькопрофільного медичного фахівця, людині спершу треба звернутися до сімейного лікаря. Але є випадки, коли до спеціаліста можна звернутись і без направлення від сімейного лікаря, і при цьому Національна служба здоров’я (НСЗУ) теж оплатить такий візит за пацієнта. Зокрема, направлення не потрібне до акушера-гінеколога, стоматолога, фтизіатра, педіатра, психіатра, нарколога, а також лікаря, в якого пацієнт або пацієнтка з хронічним захворюванням перебуває під наглядом. Про це нагадала Національна служба здоров’я. При цьому наголошується: якщо вас не записують до будь-якого з цих лікарів і вимагають е-направлення, ви завше можете зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, аби дізнатися про свої права та порядок дій.

Підготовка до можливого знеструмлення

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я відзвітувало про забезпеченість генераторами медзакладів в областях України. У вітчизняних лікарнях вже налічується понад 4 тис. генераторів, які спрацьовуватимуть у випадку аварійних вимкнень електрики чи блекаутів. Лікарні продовжують одержувати від міжнародних партнерів критично необхідне обладнання для безперебійного електроживлення. Тож найближчим часом генераторів стане ще більше. Наявність щонайменше однієї такої установки в лікарні — вимога НСЗУ. В разі надзвичайної ситуації завдяки автономним джерелам живлення у лікарнях безперебійно працюватимуть відділення інтенсивної терапії, операційні та критично важливе обладнання, що дасть змогу рятувати пацієнтам життя. Окрім того, кожний медзаклад має забезпечити резерв пального для генератора щонайменше на п’ять днів.

УЖЕ ПОНАД 60 операцій із реконструкції обличчя бійців, які зазнали травм на війні, виконала в Україні команда із 15 світових фахівців, що прибули до нас із місією Face the Future Ukraine. Серед них канадські та американські реконструктивні хірурги, окулопластики, пластичні хірурги, отоларингологи, хірурги-онкологи, анестезіологи та медичні сестри. До них приєдналися українські спеціалісти з Києва, Івано-Франківська та Запоріжжя.

«Упродовж п’яти місяців ми готувалися до цієї місії разом з іноземними хірургами: проводили консультації, відбирали пацієнтів та розробляли плани операцій. Для багатьох пацієнтів біоінженери готували індивідуальні пластини, які друкували на 3D-принтері, щоб відновити цілісність кісток, фрагменти яких були знищені внаслідок поранення», — розповіла голова Української асоціації ендоскопічної хірургії голови та шиї Наталія Комашко. Вона наголосила, що всі операції у рамках міжнародної місії були безоплатними для пацієнтів.

Кількість ампутацій безпрецедентна

ВІД ПОЧАТКУ повномасштабного вторгнення рф близько 100 тис. українців втратили одну або більше кінцівок. Про це свідчать зведені дані протезних фірм, лікарів і благодійних організацій. Офіційної статистики поки що нема. Але навіть за приблизними підрахунками ця цифра свідчить про приголомшливу людську ціну більш ніж 20-місячної російської агресії в Україні… «Західні військові хірурги не бачили таких масштабів тяжких поранень із часів Другої світової війни, — сказав доктор Аарон Епштейн, голова Глобальної групи хірургічної та медичної підтримки, яка об’єднує колишніх військових хірургів, що навчають українських військових медиків. Загалом в Україні діє державна програма протезування кінцівок, в якій встановлено відповідну граничну вартість для протезів при різних рівнях ампутацій. Якщо протезування потребує ветеран, він має право на втричі дорожчі за встановлену вартість протези. За даними Мінсоцполітики, на сьогодні максимальна компенсація ціни протеза — 2 млн грн.

Між іншим, почала працювати урядова «гаряча лінія» з питань реабілітації, протезування та забезпечення допоміжними засобами реабілітації військових, які дістали поранення. Її номер — 1545 (в голосовому меню обрати кнопку 4). Телефонувати можна щодня з 8:00 до 20:00. Дзвінки безкоштовні. Про це повідомила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Мамографічне обстеження зберігає життя

РАК молочної залози — чи не найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку від цієї недуги помирає понад 5,5 тис. співвітчизниць. Тим часом усім жінкам старше 40 років рекомендується раз на рік проходити планове мамографічне обстеження для ранньої діагностики раку грудей. Пальпація не дає змоги виявити тяжку недугу на ранній стадії, для цього потрібно обстежитися саме на мамографі. Проте аж ніяк не всі жінки знають, що в нашій країні це можна зробити безкоштовно, для цього треба лише звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на обстеження. Вік жінки абсолютно не важливий, усі мають право на таку послугу. А надають її безоплатно майже 250 закладів охорони здоров’я по всій країні, які фінансуються за державною Програмою медичних гарантій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове