Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Надзвичайна ситуація

Гепатит А не відступає

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

ПОДІЇ двох останніх тижнів на Вінниччині нагадують фронтові повідомлення. До всіх сьогоднішніх бід тут додалася ще одна — спалах вірусного гепатиту А в одному з районів обласного центру. Перших шіст­десят пацієнтів, зокрема 14 дітей, із підтвердженим діагнозом було госпіталізовано 24 жовтня, а вже наступного дня кількість хворих збільшилася на сто чоловік.

У Вінницькій області побувала команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи були залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, спеціалісти з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

На жаль, поширення епідемії гепатиту A не зупиняється. Головною проблемою залишається джерело вірусу, яке поки що не виявлено. Спершу епідеміологи вважали, що це може бути питна вода, адже у Вінниці є дуже багато бюветів. Проте зразки питної води показали, що вона цілком безпечна. Зараз перевіряються всі заклади харчування, підприємства і ринки.

Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та над­звичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією. З 30 жовтня всі школи Вінниці перевели на дистанційне навчання.

А тим часом стало відомо, що нові факти захворювання на гепатит A зафіксовано у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. «Це поодинокі випадки, — зазначила перша заступниця начальника ОВА Наталя Заболотна. — Проте всі вони так чи інакше пов’язані з містом: хтось працює, хтось навчається. Пацієнти перебувають в інфекційних відділеннях медичних закладів громад».

В області розпочали екстрену вакцинацію людей, які напередодні контактували з хворими. У лікарнях лежать цілими родинами з однаковими симптомами — високою температурою, нудотою, слабкістю і жовтяницею. Всі лікарні області розгорнули майже 500 ліжок з можливістю повністю ізолювати кожного хворого.

Найбільше пацієнтів перебувають у Клінічному центрі інфекційних хвороб, міській клінічній лікарні та дитячій обласній інфекційній лікарні. Важких хворих, на щастя, нема — всі середнього ступеня тяжкості.

З метою запобігання поширення недуги медики вкотре нагадують про необхідність дотримуватися гігієни під час приготування їжі, ретельно мити овочі та фрукти перед подаванням на стіл. Не можна використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду неодмінно слід кип’ятити перед вживанням. Крім того, не варто забувати про правила особистої гігієни, адже ретельне миття рук теплою водою із милом після відвідання туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям допомагає уникнути та запобігти новим спалахам гепатиту А і гарантувати громадське здоров’я.

P.S. Тим часом спалах гепатиту А зафіксований ще в одному регіоні України. Відразу семеро мешканців Івано-Франківська – четверо дорослих і троє дітей потрапили з таким діагнозом до обласної клінічної інфекційної лікарні. За словами заступниці генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяни Джус, порівняно з 2022 роком в області спостерігається зростання захворюваності. Востаннє спалахи цієї недуги на Івано-Франківщині реєструвались у 2017-2018 роках.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове