Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • До уваги споживача

Варена ковбаса із «сюрпризом»

Галина ВЕРНИГОРА.

І ТАК недешеві варені ковбаси впродовж останнього місяця знову додали в ціні 10-15%. Це традиційний харчовий продукт на обідньому столі українців, яким смакують «лікарські» ковбаси, сосиски, сардельки. На жаль, виробники нерідко фальсифікують їх, вдаючись до різних рецептурних «хитрощів». Утім, стверджують експерти, товар належної якості все ж можна розпізнати ще під час купівлі.

Передовсім у якісної і виготовленої з дотриманням технології вареної ковбаси оболонка має бути суха або тільки ледь зволожена. При цьому її консистенція пружка, а фарш у жодному разі не виразно рожевого забарвлення. Наявність повітряних кульок при зрізі ковбаси свідчить про порушення технологічних умов — м’ясо мало велику вологість і його неодноразово розморожували.

Не завадить і читати вміст на етикетці. Дуже часто для того, щоби вже на виході фарш збільшився в об’ємі і відповідно поважчав, ще й став смачнішим, його замість справжнього м’яса щедро нашпиговують різними харчовими добавками. І серед них Е1200. Це низькокалорійний штучний вологоутримуючий згущувач і підсолоджувач, за який виробник змушує вас платити як за справжнє м’ясо, адже таких добавок у вареній ковбасі може бути третина маси.

Вже вдома можна перевірити варену ковбасу в такий спосіб. Якщо її відрізана скибка сильно деформується при стисканні —— значить, ковбаса містить невелику кількість м’яса. Реакція на вміст крохмалю — на свіжий розріз капнути 1-2 краплі йоду. Поява синього кольору вказує на його присутність. Так само сосиски при варінні розварюються, якщо в їхньому складі багато крохмалю. А на вміст барвників ковбасу перевіряють так. У склянку покласти 2-3 грами дрібно нарізаної ковбасної маси, додати 5 мл спирту і добре перемішати. Через 10 хв, якщо вони є, рідина буде забарвлена.

Іще таке: ковбаса високої якості при смаженні не розшарується і не прилипне до пательні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове