Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Обирайте післяплату

Микола МОСКАЛЕНКО.

Багато хто призвичаївся купувати речі на електронних сервісах оголошень. Серед таких і популярна платформа об’яв про продаж OLX. Але саме на ній і процвітає один з видів шахрайства: фіктивні продавці просять гроші за товар, який обіцяють надіслати згодом, а після отримання коштів зникають.

САМЕ в такий брудний спосіб, скориставшись довірливістю порядних людей, і вирішила заробити собі на прожиття 35-річна жителька Пулинської селищної територіальної громади, що у Житомирському районі на Житомирщині. Під вигаданим іменем зареєструвалася на популярному в Україні сайті об’яв. Там розміщувала оголошення про продаж речей, яких насправді у неї не було. Заманювала покупців традиційним надійним способом — привабливими, часом навіть «смішними», цінами. Тож не мала проблем із покупцями.

Щойно хтось озивався на її сторінці, «підприємиця» просила його перенести листування з платформи об’яв у соціальні мережі — встановлювала контакт через Viber, Telegram тощо. А там уже домовлялася з ними про повну чи часткову передоплату на свій картковий рахунок. Однак, як тільки від замовників надходили кошти, продавчиня припиняла виходити на зв’язок.

Під час проведення слідчих дій у помешканні жінки правоохоронці вилучили банківську картку з номером, на який потерпілі робили грошові перекази. Нині поліцейським вдалося встановити понад два десятки ошуканих у такий спосіб громадян.

На підставі зібраних доказів слідчі відділення поліції №4 (смт Хорошів) Житомирського райуправління повідомили жінці про підозру в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 190-ї (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Згідно з чинним законодавством, за такі діяння передбачено покарання — від штрафних санкцій до позбавлення волі на строк до трьох років.

Водночас поліцейські нагадують: купуючи товари в інтернет-мережі, обирайте післяплату. Не варто вірити всім повідомленням. Не бійтеся виказувати свої сумніви щодо надійності угоди із зовсім незнайомою людиною, наполягайте на тому, що готові здійснити покупку лише тоді, коли отримаєте товар, скажімо, на пошті. Так ви зможете захистити себе від ошуканців, які відразу втратять до вас інтерес.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове