Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

«Білобока» розправляє крила

Надія ОЛЕКСЕВИЧ.

КООПЕРАТИВНИЙ завод «Набіл» у селі Утішків Золочівського району випустив першу партію продукції. Кефіри та йогурти сходять із конвеєра під маркою «Білобока» і вже встигли здобути у споживачів підвищений попит.

Завод, споруджений і оснащений сучасним обладнанням за фінансової підтримки уряду Канади, переробляє молоко, що надходить зі 100 приватних господарств області. Задоволені фермери, у виграші покупці. Перші везуть товар на стабільний ринок збуту, другі купують продукцію, ціни на яку не кусаються.

Вирощуєте екопродукти? Отримуйте субсидію!

ВИРОБНИКИ органічної продукції краю зможуть отримати субсидії з обласного бюджету. Львівщина єдина в Україні затвердила програму підтримки таких аграріїв. Під неї виділено мільйон гривень. Основна умова отримання субсидії — мати відповідні сертифікати.

Нагадаємо, що органічна — це та продукція сільського господарства та харчової промисловості, що виробляється відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також забороняють використання ГМО.

Залізницею до Варшави без проблем

УКРЗАЛІЗНИЦЯ відправила у перший рейс міжнародний потяг Івано-Франківськ — Варшава, до якого «запрягли» сучасний дизель українського виробництва. Відтепер мешканці Львова, Стрия, Брюховичів та Жовкви можуть дістатися столиці Польщі чи Любліна, здійснивши лише одну зручну пересадку — у місті Рава-Руська.

Одночасно міжнародний потяг з місцями першого та другого класу може брати «на борт» дві сотні пасажирів. У списку послуг і сучасна — доступ до Інтернет-мережі через Starlink.

Агломерація — актуальна справа

У ТЕРИТОРІАЛЬНИХ громадах області активно обговорюють ідею майбутньої Львівської агломерації.

Круглі столи відбуваються за підтримки Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». Наразі триває розробка Стратегії розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року. Представники Ради Європи наголошують на важливості консультування громадськості, бо йдеться про комплексну та актуальну справу. І громади мають розуміти, що таке агломерація і яка від неї користь.

Фронтові обереги червоноградців

ПОНАД 100 маскувальних сіток сплели працівники Народного дому, волонтери та переселенці у Червонограді.

«Кожна така сітка — оберіг для фронту, — зазначила керівник дитячого театру «Казка», що діє при Народному домі, Світлана Романова. — Загалом цифра ніби й невелика, але на виготовлення «павучків» затрачено сотні кілометрів ниток і стрічок. Плюс мільйони рухів невтомними пальчиками наших дівчат. А ще до кожного виробу додаємо материнської любові, надії та віри у нашу Перемогу».

Блокпости відновлять, безпеку посилять

РІШЕННЯ посилити громадську безпеку саме восени ухвалила Рада оборони області, заслухавши та взявши до уваги пропозиції місцевих військових і правоохоронців.

В регіоні вирішили відновити блокпости і обмежити рух транспортних засобів на окремих ділянках трас під час повітряних тривог та комендантської години. Основна мета заходів — сприяти контрдиверсійній роботі та громадській безпеці перед та на початку опалювального сезону, зважаючи на можливі масовані російські атаки на енергетичні та інші стратегічні об’єкти.

Овочі для військових — із «Розумного городу»

АГРОКОМПАНІЯ «Континентал Фармерз Груп» втілює в Україні проєкт для учнівської молоді з вирощування сільськогосподарських культур та лікарських рослин. Один із таких проєктів, який компанія супроводжує технологічно, діє, зокрема, на території Жовтанецької громади.

Соціальну ініціативу «Розумний город» підтримують посольство Нідерландів в Україні та дві великі селекційні компанії. Першочергова її мета — залучення школярів до сільського господарства та підприємництва. Учасники проєкту вирощують картоплю, моркву, столові буряки, капусту і більшу частину врожаю передають на перероблення «Континенталу» та його партнерам. Сухі набори, вирощені із урожаю «Розумного городу», а також лікувальні чаї із мальви та нагідок відправляються передовсім на фронт. Координатор проєкту Роман Комінярський повідомив, що цього року школярі почали вирощувати ще й гарбузи та арахіс. Цукати і підсмажені боби особливо до смаку захисникам України.

На замок у Жовкві шукають гроші

ПАМ’ЯТКУ архітектури національного значення — Жовківський замок — відвідав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. Мета поїздки — ознайомитись із ходом реставрації визначної пам’ятки, розпочатої два роки тому.

На відновлення замку із держбюджету скерували 6,2 мільйона гривень. До війни реставратори встигли відновити фасади, вежі та дахові конструкції, в одному з корпусів завершити міжповерхове перекриття. Нині фінансування довелося призупинити. Наразі міністерство розглядає можливості фінансування ремонтних робіт тих частин замку, які перебувають у зоні ризику.

Бібліотека — не лише книги

В ОПОРНІЙ бібліотеці ім. Івана Тиктора, що в селищі Красне, з’явився свій інтерактивний простір.

Книгозбірню осучаснили, облаштували новими меблями, стелажами, інтерактивною панеллю, кавоваркою. За повідомленням селищної ради, осучаснилася вона завдяки пілотному проєкту Львівської ОВА «Модель сучасної бібліотеки» за кошти обласного та місцевого бюджетів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове