Архів
Вівторок,
14 листопада 2023 року

№ 46 (20038)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Поліпшення пам’яті — профілактика атеросклерозу

«Чи є якісь народні засоби від атеросклерозу?»

Михайло В.

Івано-Франківська область.

 

У НАРОДНІЙ медицині є скарбничка рецептів для поліпшення прохідності судин, кровоплину, омолодження мозку.

Для зміцнення пам’яті та судин головного мозку. 500 г гінкго білоби, 30 г меду, 2 г кориці, 3 л червоного вина. Гілочки гінкго білоби нарізати секатором (або купити листя в аптеці), залити вином і довести до кипіння. 15 хвилин поварити, щоби випарувався алкоголь. Як охолоне до 40 градусів, додати мед та корицю. Пити теплим по 30 мл тричі на день. Усуває шум у вухах, поліпшує апетит, знімає головний біль.

Протисклеротичний препарат доктора Маковського. 25 г рути жовтої, 20 г омели білої, 20 г квіток каштана, 20 г квіток гречки, 10 г буркуну жовтого, 10 г кмину, 10 г кореня валеріани. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настоювати в термосі 3-5 годин. Додати за смаком мед і випити за 3 рази протягом дня. Добова норма — 1 склянка. Курс — 2 місяці. Потім перерва на місяць. Курси повторювати доти, доки не настане поліпшення. У цей період бажано перейти на вегетаріанську дієту, вживати різноманітні рослинні олії, насіння, тушковану рибу.

Антисклеротин. 50 г часнику, 5 г прополісу, 50 мл соку алое, пляшка якісного коньяку. Часник дрібно посікти, додати подрібнений прополіс, сік алое, залити суміш коньяком. Настоювати в темному місці 5 днів. Пити по 20 крапель двічі на день через годину після їди. Курс — 2-3 тижні. Через місяць перерви можна повторити.

Горобинова настоянка за склерозу, апатії та поганого настрою. 1 кг горобини, 100 г меду, коньяк або горілка-сливовиця в такій кількості, щоби покрити розтерту масу. Готувати в період повного Місяця, тримати в пляшках 28 днів. У період наступної місячної повні масу процідити. Пити під час їди по 20 мл двічі-тричі на день. Курс — тривалий.

Для оздоровлення судин головного мозку, а також очей у діабетиків змішати по 10 г буквиці лікарської, буркуну жовтого, софори японської. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 5 хвилин. Процідити. Випити невеликими порціями протягом дня. При жіночих захворюваннях із сировини, що залишилася, можна робити компреси на низ живота.

Для очищення судин потрібно вранці з’їдати сирий жовток свіжого яйця від домашньої курки, запиваючи таким трав’яним збором: по 10 г квіток каштана, квіток гречки, по 5 г вербени, деревію, буркуну жовтого. Всі компоненти перемолоти на порошок. Столову ложку суміші залити 0,5 л окропу, настояти 5-10 хвилин, процідити. Пити тричі на день по 100 мл. Курс— 14 днів.

Медовий масаж за вегетосудинної дистонії. Шию, плечі та верхню частину спини намастити медом. Почекати, поки він трохи вбереться. Масажист поплескує пацієнта: рука торкається шкіри, змащеної медом, і різко відривається. Через деякий час на ній утворюється густа в’язка сіра маса. Це мед «витягнув» усі шлаки. Судини при цьому розширюються, шкіра червоніє, пропускаючи корисні речовини.

Аперитив для очищення судин і зміцнення пам’яті. Змішати 1 л коньяку та столову ложку меленого імбиру. Вживати по столовій ложці тричі на день протягом трьох тижнів. Потім зробити перерву на 21 день і ще стільки ж часу приймати цей напій.

Протипоказання: індивідуальна непереносимість якогось із компонентів.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Підтримка серця та судин

«Що необхідно споживати, аби зміцнити серце та судини?»

Леся Д.

м. Підволочиськ

Тернопільської області.

 

ДЛЯ підтримки роботи серця та поліпшення стану судин дуже важливо вживати щодня омега ненасичені жирні кислоти. Вони сприяють зниженню рівня холестерину, роблять судини еластичними. Крім цього, поліпшують стан здоров’я на клітинному рівні, адже виконують енергетичну роль і є пластичним матеріалом для будівництва клітин.

Та не всі омега кислоти однаково корисні. Найпотрібніші серед них ненасичені жирні кислоти омега-3. Їх передусім рекомендовано вживати людям, які мають високий рівень холестерину з високим показником тригліцеридів і через це змушені приймати протихолестеринові препарати. Поповнювати запаси корисних омега кислот можна комбіновано: за рахунок споживання високоякісних омега-3 у вигляді біологічно активних препаратів, а також завдяки їжі.

В організмі має бути збалансований рівень омега-3 та омега-6. Омега-6 містяться в салі та оліях: соняшниковій, соєвій, кукурудзяній, виноградній. Велика їхня кількість спричиняє в організмі надмір ліноленової та арахідонової кислот, руйнівних для серця й судин. Тому на день бажано з’їдати не більш як 1-2 столові ложки зазначених олій.

А ось оливкова олія, жирна морська риба, волоські горіхи, брюссельська капуста — це джерело омега-3 жирних кислот. Рекомендовано дотримуватися співвідношення-омега-3 до омега-6 як 4:1, надаючи перевагу омега-3.

Часто люди, що мають серцево-судинні захворювання, а особливо гіпертонічну хворобу, приймають сечогінні хімічні препарати, які вимивають надзвичайно корисні для серця мікроелементи: калій і магній. Тому їхній запас необхідно поновлювати також із біодобавками та продуктами, багатими на них. Калієм насичені родзинки, банани та сухофрукти, але вони не бажані діабетикам, адже мають високий уміст цукру. В такому разі слід вживати бобові, капусту різних видів, у тому числі й морську, соняшникове та гарбузове насіння, гриби гливи, насіння льону, абрикоси, молочні продукти, а також м’ясо і морську рибу.

Щоб запобігти інфаркту, нормалізувати тиск за гіпертонії, зменшити рівень холестерину, варто уникати стресу, нормалізувати масу тіла, менше їсти солоних продуктів. При серцевій недостатності особливо слід дотримуватися трьох моментів: уникати хвилювань, зміцнюючи нервову систему; мати помірні щоденні фізичні навантаження, приміром годину ходьби на день; нормалізувати масу тіла, намагаючись бути худорлявим і підтягнутим.

За порушеного серцебиття, знервованості можна приймати настоянки та препарати на основі глухої кропиви та глоду, а також магній. Магній справляє благотворний вплив на роботу нервової системи, головного мозку, сприяє нормалізації тиску, ритму серцебиття. Поповнюйте запаси магнію, вживаючи гречані крупи, насіння гарбуза, амарант, кунжут, льон, бобові, кукурудзу, шпинат, селеру, цільнозернові продукти, какао.

Стимулює енергію серця, знижує тиск також коензим Q10.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Ольга КОМАР, нутриціолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове