|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Після їди Олег ПИЛАТЧУК, лікар нетрадиційної медицини. ПІВТОРИ-ДВІ години після їди не рекомендується лягати або набувати пози городника, тобто сильно нахилятися. У горизонтальному положенні тиск на сфінктер (клапан, що регулює перехід їжі з одного органа до іншого) підвищується. У здорових людей це може зумовлювати дискомфорт, а в пацієнтів із проблемами травного тракту — порушення травлення, що часто супроводжується такими симптомами, як біль і печіння у животі, відчуття переповненого шлунка, здуття. Людям, у яких високий ризик рефлюксного закидання в стравохід вмісту шлунка, рекомендують не лягати після їди дві-три години. Сидіти можна, але теж не будь-як. Головне — не тиснути на шлунок і не підпирати ноги під живіт, тобто не сидіти згорбившись. Ліпше ходити, прогулюючись. Крім того, дуже важливо ретельно пережовувати їжу до дрібної консистенції, до кашки. Що ретельніше ви пережували їжу, то ліпше вона сполучиться зі слиною й легше перетравиться. Якщо грубі непережовані шматки потраплять у шлунок і далі в кишківник, то ферментам із ними не впоратися. Версія для друку До списку статтей |