Архів
Вівторок,
14 листопада 2023 року

№ 46 (20038)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Розвінчуємо міфи про вакцинацію від COVID-19 та грипу

Роман ГРИВІНСЬКИЙ.


В УКРАЇНІ триває епідемічний сезон 2023/2024 з ГРВІ. Міністерство охорони здоров’я фіксує стійку динаміку зростання рівня захворюваності. Крім грипу та інших вірусних інфекцій, до цієї статистики віднедавна зараховують також COVID-19, який набув характеристик сезонної хвороби.

Медики застерігають, що в людей віком старше 60 років, які є головною групою ризику тяжкого перебігу COVID-19 та грипу, внаслідок недуги можуть виникнути важкі ускладнення: запалення легень, серцево-судинні патології, фіброз нирок, загострення діабету, бронхіальної астми та інших хронічних захворювань. Понад 85% усіх смертей через COVID-19 в Україні припадає саме на людей віком 60+.

Ефективним і безпечним способом захистити себе від ускладнень COVID-19 та грипу є вакцинація. Вона допомагає подолати хворобу без критичних наслідків для здоров’я, навіть якщо інфікування вірусом таки відбулося. На жаль, в Україні найвразливіша до цих недуг категорія осіб залишається також найменш захищеною. Лікарі характеризують ситуацію з вакцинацією серед осіб старшого віку як незадовільну. Якщо, наприклад, в таких розвинених країнах, як Данія чи Іспанія, охоплення вакцинацією проти COVID-19 серед осіб віком 60+ сягає 95%, то в Україні цей показник не перевищує 40%.

Чому літні люди в Україні неохоче вакцинуються проти COVID-19 та грипу? Це спричинила низка упереджень та хибних висновків. Спробуємо спростувати деякі з них.

Воєнний стан — аргумент за

ПЕРЕДУСІМ на тлі війни та всіх ризиків, що з цим пов’язані, чимало українців просто перестали звертати увагу на небезпеку вірусних респіраторних захворювань. Але насправді бойові дії, відключення електроенергії та можлива потреба швидко змінити місце проживання — це додаткові аргументи на користь вакцинації. В умовах воєнного стану ситуація змінюється надзвичайно стрімко. Доступ до швидкої і повноцінної медичної допомоги може бути обмежений будь-якої миті через логістичні проблеми або перевантаженість закладів охорони здоров’я. Вакцинація — найкращий спосіб для людей із групи ризику вбезпечити себе від госпіталізації через грип чи COVID-19. Особливо актуальне щеплення для тих, хто живе неподалік зони бойових дій або у віддалених містечках і селах, в яких немає лікарень.

Саме для цієї категорії українців МОЗ започаткувало послугу мобільних вакцинальних бригад. Вони діють у структурі регіональних центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Це відносно нова установа в системі громадського здоров’я України, яка з’явилася замість колишніх санепідемстанцій. Завдання центрів, серед іншого, полягає в тому, щоб наблизити послуги імунізації до всіх громадян України, незалежно від місця проживання чи соціального статусу. ЦКПХ також гарантують дотримання температурного режиму та інших необхідних умов зберігання вакцини на всіх етапах її транспортування, навіть в умовах тривалої відсутності електроенергії. Про механізм роботи вакцинальних бригад у вашому регіоні можна дізнатися на сайтах ЦКПХ або в сімейного лікаря. Зазвичай паралельно зі щепленнями від COVID-19, грипу та інших захворювань у межах таких виїздів люди мають змогу отримати цілу низку інших медичних послуг, зокрема пройти огляд у вузьких спеціалістів, яких немає у місцевій амбулаторії.

COVID-19 не став менш небезпечним

БАГАТЬОХ українців ввело в оману повідомлення про завершення спричиненої COVID-19 глобальної надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я. З цієї новини люди дійшли висновку, що COVID-19 більше не становить для них загрози. Насправді ж рішення стосується передусім медичної спільноти і є підставою для повернення системи охорони здоров’я до звичайних режимів роботи. Цей крок став можливим значною мірою саме завдяки появі ефективних вакцин.

Скасування стану надзвичайної ситуації не означає завершення пандемії. Воно також не робить COVID-19 менш небезпечним для кожної конкретної людини. Надто коли та належить до групи ризику і не пройшла рекомендованого курсу щеплень.

Вакцинуватися необхідно, навіть якщо ви вже перехворіли на COVID-19, адже на відміну від імунітету після щеплення імунітет, який формується після хвороби, є нестійким. Крім того, як вірус грипу, так і COVID-19 періодично мутують. Вакцина також постійно вдосконалюється і забезпечує імунітет від актуальних штамів.

Користі більше, ніж шкоди

ДЕЯКІ люди сподіваються убезпечити себе через обмеження контактів. Цей спосіб дещо зменшує шанси інфікування, але він ненадійний. Адже ми живемо не на безлюдному острові, а для передачі вірусу досить сходити до магазину чи на пошту. COVID-19 чи грип може принести до вас додому один-єдиний гість.

Звичайно, найбільше різноманітних міфів та упереджень існує щодо можливих побічних реакції від вакцинації проти COVID-19 та грипу. Насправді йдеться переважно про незначний біль у місці введення або субфебрильну температуру (в межах 37,1-38,0ОC), що тримається до двох днів.

Як і будь-який інший медичний препарат, вакцина може викликати й серйозніші побічні дії. Однак їхня ймовірність практично нульова. Вчені продовжують ретельно вивчати будь-які потенційні негативні ефекти. На сьогодні дослідження переконливо доводять, що користь застосування вакцин проти COVID-19 та грипу багатократно перевищує можливу шкоду від них.

Хронічні недуги не протипоказання

ХРОНІЧНІ захворювання, високий тиск, густа кров та інші поширені серед людей старшого віку стани не є протипоказанням для вакцинації від COVID-19 та грипу. Навпаки — супутні хвороби роблять організм вразливішим до інфекції, а отже, він особливо потребує захисту.

При розробленні вакцин науковці досліджують і враховують взаємодію препарату з різними хронічними недугами. Водночас ускладнення, які можуть отримати такі пацієнти від зустрічі із самими вірусами COVID-19 та грипу, є менш передбачуваними і значно більш небезпечними. Процедура щеплення проти COVID-19 та грипу не передбачає попереднього проходження спеціальних обстежень чи здачі аналізів. Але будь-які сумніви щодо стану свого здоров’я перед вакцинацією можна обговорити з сімейним лікарем.

Лікар не має радити не вакцинуватися через власні переконання.

Нагадуємо, що базовий курс вакцинації проти COVID-19 — це три щеплення, включно з бустером, який вводять через 5 місяців. Людям старшого віку та особам з ослабленим імунітетом щонайменше через 6 місяців рекомендують робити четверте і п’яте щеплення як сезонні бустери.

Два щеплення за раз

ВАКЦИНАЦІЮ від грипу найкраще проходити щороку у вересні — листопаді перед початком сезонного підйому захворюваності. Щоб сформувався імунітет, організм потребує близько двох тижнів. Навіть якщо спалах хвороби вже триває, щеплення є сенс робити до травня включно.

Вакцинація від COVID-19 в Україні безкоштовна. Вакцини проти грипу продають в аптеках. Для транспортування препарату до пунктів щеплень деякі аптеки надають під запис спеціальні бокси для дотримання температурного режиму. Вакцинацію від грипу можна також зробити у приватних клініках, але це коштуватиме приблизно вдвічі дорожче.

Щеплення проти COVID-19 не утворює імунітету від грипу і навпаки, тому для захисту від кожної хвороби потрібна окрема вакцинація. Щеплення від COVID-19 та грипу можна зробити протягом одного візиту — препарати введуть у різні руки. Наявність декларації із сімейним лікарем необов’язкова.

Пам’ятаймо, що, вакцинуючись, ми захищаємо не лише себе, а й тих, хто нас оточує, наших близьких і рідних.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове