Архів
Вівторок,
14 листопада 2023 року

№ 46 (20038)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Таки «пиляли»

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Рахункова палата оприлюднила результати перевірки ефективності використання Міноборони (МО) коштів, виділених для придбання речового майна та забезпечення харчування військовослужбовців Збройних сил. Виходячи з документа, дані журналістського розслідування щодо суттєвого завищення цін на продукти повністю підтверджено.

НАГАДАЄМО, в січні на сайті видання «Дзеркало тижня» було опубліковано матеріал «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя», який спричинив хвилю резонансу і в Україні, й за кордоном. Згідно із журналістським розслідуванням, МО уклало угоду на 13 млрд грн із фірмою, чий статутний капітал становив усього одну тисячу гривень, що своєю чергою свідчить про ознаки так званої компанії-«прокладки». Деякі епізоди матеріалу стали «крилатими», як- от сумновідомі яйця за 17 грн/шт.

Міністерство спершу звинувачувало видання в маніпулюванні громадською думкою і поширенні інформації, яка вводить в оману. Однак суспільний розголос усе ж зробив свою справу. Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за фактом зловживань на закупівлях, у Міноборони відбулося кілька відставок. За якийсь час тодішній очільник відомства О. Резніков визнав, що «контракт було укладено некоректно», але назвав розслідування «інформаційною атакою під надуманим приводом».

Повернімося до звіту Рахункової палати. Наприкінці минулого року було укладено десять угод на харчування військових на 42,05 млрд гривень. Перевіркою встановлено, що з 409 найменувань продуктів каталогу майже 75% не мали практичного застосування для приготування їжі ні у стаціонарних їдальнях, ні в польових умовах. Водночас вони позначалися на ціноутворенні та остаточній вартості комплекту. А найбільш затребувані харчі закуповували за пересічно на 30% вищими від ринкових цін.

Добове харчування військовослужбовців ЗСУ, таким чином, коштувало дорожче, ніж співробітників інших підрозділів сектору безпеки та оборони. Наприклад, у МО вартість залежно від компанії-постачальника становила 137,04-144,06 грн/доба, а в Службі безпеки України — 92,45 грн/доба, у Держприкордонслужбі — 94,98 грн/доба, у Головному управлінні розвідки — 101,57 грн/доба, у Нацгвардії — 118,61 грн/доба. Основною причиною такої різниці аудитори визнали завищення цін у каталозі Міноборони. Якби таких маніпуляцій не відбувалося, відомство могло б заощадити від 3,2 млрд до 7 млрд гривень. Результати аудиту засвідчили недоцільне використання бюджетних коштів у сумі 7,439 млрд грн.

Отже, укладені договори, крім завищених цін, іще й не відповідали реальній потребі у продовольчому забезпеченні ЗСУ, визначеній командуванням Сил логістики.

Грошовою еквілібристикою займалися навіть у питанні годування службових тварин. Лише в одній із перевірених Рахунковою палатою військових частин вартість продуктів для годування однієї собаки була завищена на понад 60 грн, що загалом сягнуло 30,87 тис. грн.

Історія завершилася тим, що після публікації розслідування були укладені додаткові угоди, за якими ціни на деякі харчі знизилися вдвічі. А після повернення парламентом незбройних закупівель Міноборони в систему «Прозорро» в результаті торгів продовольство здешевіло ще більше. Таким чином, річна вартість забезпечення харчуванням військовослужбовців та годування штатних тварин становила 37,98 млрд грн — на 8,19 млрд грн менше від запланованих МО початкових витрат.

Невтомна робота журналістів, активна позиція громадянського суспільства, медійний тиск таки допомогли зупинити (хоча б частково!) злочинні схеми і зекономити такі необхідні кошти. Але водночас і гірко — від усвідомлення, що наживатися і красти — все ще норма в нашій країні, яку терзають і зовнішній, і внутрішній вороги. А скільки подібних випадків ще чекають своїх розслідувачів… Та й залишається відкритим питання, чи зазнають належної відповідальності причетні, чи вони просто перечекають в інформаційній тіні.

Коли цей номер готувався до друку, стало відомо, що Служба безпеки України викрила колишнього заступника міністра оборони, який обіймав цю посаду у 2021-2023 рр., на розтраті коштів. За даними слідства, 2022 року цей посадовець у змові з підлеглими закупив військову форму неналежної якості у приватної компанії на суму майже 1 млрд грн. Імені підозрюваного у СБУ не називають, але в цей період заступником міністра оборони був В’ячеслав Шаповалов. Ексзаступникові та його спільнику — колишньому виконувачу обов’язків директора департаменту держзакупівель Міноборони — повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу. Обидва перебувають під вартою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
ПДФО таки заберуть
Читати
До наступного року
Читати
Негідники активізувалися
Читати
«Збідніння» найзаможніших
Читати
Очікують на хороший урожай
Читати
Така радісна і важка річниця
Читати
Евакуація проходить зі скрипом
Читати
Кризові часи спонукають допомагати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове