Архів
Вівторок,
14 листопада 2023 року

№ 46 (20038)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Чи можуть підтверджувати стаж показаннями свідків внутрішньо переміщені особи?»

Раїса БЕНДЮГА.

с. Бендюгівка

Обухівського району

Київської області.

 

ЯКЩО українці, які виїхали з тимчасово окупованих територій, не мають трудових книжок чи відповідних записів про стаж роботи, підтвердити його можна за допомоги свідків.

У Мінреінтеграції вкотре нагадали, що таке підтвердження стажу роботи діє відповідно до постанови Кабміну від 12 серпня 1993 року №637 — за відсутності документів стаж може підтверджуватися показаннями не менш як двох свідків.

У випадку з жителями тимчасово окупованих територій ця норма діятиме, якщо підприємства, установи, організації, де вони працювали, розміщуються (розміщувалися) на ТОТ або в районах бойових дій.

Свідками можуть стати люди, які:

• знають заявника по спільній роботі на підприємстві, в установі, організації;

• мають при цьому документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

На підставі показань свідків Пенсійний фонд підтвердить стаж роботи й зможе призначити пенсію.

 

«Як пройти ідентифікацію моїй мамі-пенсіонерці, яка перебуває за кордоном?»

Святослав ЯКОВЕНКО.

смт Городниця

Звягельського району

Житомирської області

 

ОРГАНИ Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи з допомогою відеоконференцзв’язку з дотриманням законодавства в сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв’язку пред’являються документи, що посвідчують особу, відповідно до порядку, визначеного правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики та Мінцифри.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

• авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України з допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»), створеного через мобільний застосунок Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

• посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

 

«Працюю викладачем у виші. Наскільки мені відомо, раніше для педагогічних працівників була допомога в розмірі 10 пенсій. Чи існує вона ще нині?»

Віталій КУЧЕРУК.

м. Тернопіль.

 

ТАК, виплата грошової допомоги в розмірі 10 місячних пенсій існує. Відповідно до прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на її виплату мають особи, які працювали на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Перелік закладів і установ освіти, робота на яких дає таке право, затверджений постановою № 909 Кабінету Міністрів України від 4.11.1993.

Вказаним переліком передбачені, зокрема, вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, професійно-технічні навчальні заклади. Вищі навчальні заклади ІV рівня акредитації зазначеним переліком не передбачені, відповідно підстав для виплати грошової допомоги у розмірі 10 пенсій немає.

 

«Я переселенка з Донецької області, з тимчасово окупованої території, міста Єнакієве. Пенсія за віком мені призначена з червня 2020 року. Її мені нарахували, але вперше отримала в серпні. Хочу дізнатися, коли можу отримати накопичені за три роки виплати? Мені сказали, є якась черга, а де вона — я не зрозуміла».

Світлана БИРКА.

с. Великий Фонтан

Подільського району

Одеської області.

 

МЕХАНІЗМ виплати пенсій, які не виплачені за період до місяця відновлення їх виплати (у вашому випадку — до серпня 2023), внутрішньо переміщеним особам визначено порядком, затвердженим постановою №1165 Кабінету Міністрів України від 10.11.2021.

Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті, відповідно до вимог порядку №1165, ведеться територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку.

Визначені в порядку №1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких внесено до переліку станом на 1 січня відповідного року.

Сума нарахованої вам пенсії з дати її призначення до серпня 2023-го підлягає виплаті коштом державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою в бюджеті Пенсійного фонду України на 2024 рік.

 

«Братові 55 років, він має право виходити на пенсію через так звану гарячу професію. Нині він служить у ЗСУ, збирати довідки особисто не може. Чи можна оформити на когось генеральне доручення, щоб їх зібрала інша людина? Як йому взагалі оформити пенсію?»

Анастасія ДВОЯН.

с. Веселий Кут

Криворізького району

Дніпропетровської області.

 

ДЛЯ ОРГАНІВ Пенсійного фонду суттєвим є подання саме заявником заяви на призначення пенсії та необхідних для цього документів, у тому числі уточнювальної довідки про пільговий характер роботи. Зазначені документи можуть бути отримані в порядку, визначеному законодавством, у тому числі через уповноважених осіб.

 

«Я переселенка з Херсона, зараз перебуваю в Миколаєві. Хочу поміняти пенсійне посвідчення на нове. Чи можливо це зробити в Миколаєві, що для цього потрібно?»

Тетяна АНИШКО.

м. Миколаїв.

 

ТАК, замінити старе пенсійне посвідчення на нове можливо. Для цього потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду з необхідними для цього документами: паспортом, ідентифікаційним кодом, фотокарткою.

На підставі цих документів буде сформована анкета-заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
ПДФО таки заберуть
Читати
До наступного року
Читати
Негідники активізувалися
Читати
«Збідніння» найзаможніших
Читати
Очікують на хороший урожай
Читати
Така радісна і важка річниця
Читати
Евакуація проходить зі скрипом
Читати
Кризові часи спонукають допомагати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове