Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Оранжеві десерти

Традиційний

Використовуємо такі продукти: гарбуз (250 г), яблука (3 шт.), половинка лимона, цукор (3 ст. ложки), дрібка кориці, родзинки (30 г).

Гарбуз миємо, чистимо і нарізаємо кубиками. Лимон потрібно також вимити і нарізати половинку тонкими скибочками. Шкірку залишити, вона надасть страві прекрасного смакового відтінку.

Яблука також миємо, чистимо і нарізаємо кубиками, видаливши серцевину. Краще взяти плоди солодкого сорту, втім, підійдуть і кисло-солодкі. Всі складники перемішуємо і викладаємо у посуд для випічки. Додаємо цукор і заздалегідь ошпарені окропом родзинки, корицю і ще раз ретельно перемішуємо.

Ставимо в розігріту духовку і випікаємо протягом 20 хвилин. Вживати десерт можна як теплим, так і остиглим. Можна присмачити медом і прикрасити листочками м’яти.

Із гарбуза, яблук і журавлини

Нам потрібно: гарбуз (300 г), яблука (4 шт.), журавлина (пів склянки), цукор (3 ст. ложки), борошно (1 ст. ложка), мускатний горіх (пів чайної ложки), вершкове масло (40 г), щіпка солі.

Яблука і гарбуз миємо, чистимо і ріжемо на приблизно однакові невеликі кубики. Беремо форму для випічки, змащуємо її маслом. Викладаємо шар гарбуза, потім шар яблук, а далі журавлину. Змішуємо разом мускатний горіх, борошно і цукор. Посипаємо зверху цією сумішшю, затим викладаємо шматочки масла. Ставимо в духовку на 40 хв. Відтак десерт готовий.

Корисний пиріг

А тепер можна приготувати і щось «ґрунтовніше». Скажімо, пиріг до сімейного чаювання. Необхідні складники: гарбуз (500 г), яблука (3 шт.), одне яйце, розпушувач тіста (1,5 ч. ложки), цукор (100 г), борошно (3 склянки), молоко (50 мл.)

Спершу готуємо продукти. Гарбуз миємо, очищаємо. Ріжемо на шматочки і перемелюємо в блендері чи іншим способом, аби отримати гарбузове пюре.

До цього пюре додаємо цукор, одне яйце і молоко. Все змішуємо. Окремо всипаємо у борошно розпушувач. Затим з’єднуємо гарбузову суміш із борошняною. Перемішуємо. Тісто має вийти не рідким і не крутим. Якщо тісто вийшло середнім за консистенцією, то і пиріг буде дуже ніжним.

Беремо форму для випічки, вистилаємо пергаментом. Можна ще й змастити маслом, аби пиріг напевне не прилип до дна. Виливаємо тісто.

Тепер миємо, чистимо і нарізаємо на кубики або часточки яблука. Злегка вдавлюємо їх у тісто.

Ставимо пиріг у духовку на 45 хвилин. Краще випікати за температури не нижче 180 градусів. Готовність пирога можна перевірити, проткнувши його дерев’яною паличкою. Виймаємо з духовки і даємо охолонути. Перед подаванням на стіл можна прикрасити шматочками яблук, м’ятою, варенням за смаком.

Версія для друку          До списку статтей

ЗНАЙОМА ситуація, чи не так: в однієї сусідки кури з племінного господарства, хоч при придбанні мали такий вигляд, що, як мовиться, без сліз не глянеш, згодом стали активно нестися, а в іншої — домашні, доглянуті, а на яйця геть не щедрі. Отож-бо й воно, що помісні чубарки (власні, від куми, з базару) добре, якщо взагалі стануть нестися. Поговоримо, скільки яєць несе курка за рік і що є основною гарантією продуктивності домашньої птиці.

Ви є власником приватного будинку із підвалом, гаража чи сараю? Значить, потенційно можете бути грибником не тільки в лісі, а й удома. Що потрібно, аби вирощувати, приміром, печериці для себе або й на продаж, — тема одного з матеріалів наступного випуску «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове