Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Ресурсів вистачить на всіх?

Михайло ВЕДМІДЬ.

НАЙІНТЕНСИВНІШІ наземні бої минулого тижня, за інформацією британської розвідки, точилися на трьох ділянках фронту: Куп’янському напрямку на Луганщині, коло Авдіївки на Донеччині та на лівому березі Дніпра на Херсонщині, де українські підрозділи створили плацдарм. Крім того, ворог періодично штурмував позиції наших захисників на інших відрізках фронту. Зокрема, Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні в неділю, 19 листопада, повідомив, що Сили оборони України відбили атаки російських окупантів на семи ділянках. Окрім названих, також на Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках.

Водночас, зазначили у Генштабі, Сили оборони продовжували наступати на Мелітопольському та Херсонському фронтах. Зокрема, зробили серію успішних кроків на лівому березі річки Дніпро, де «проводяться диверсійні, рейдові та розвідувальні дії. Виявляються шляхи логістичного постачання боєприпасів та продовольства окупантів. Здійснюється розвідка місць розташування особового складу і техніки російсько-окупаційних сил, позицій артилерії тощо, з метою їх подальшого знищення відповідними засобами ураження. Тривають важкі бої. Одна з головних цілей цієї роботи — відтіснити ворога якомога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення від постійних російських обстрілів. Чим далі російська артилерія стоятиме від Херсона, тим краще».

Своєю чергою американський Інститут вивчення війни (ISW) пише у новому звіті, що ЗСУ контролюють уже 10 квадратних кілометрів на лівому березі Дніпра, налагодили логістику та можуть підвозити туди боєприпаси. Також повідомляється про збільшення чисельності українського угруповання на лівобережжі в останні тижні.

Про те, що Сили оборони посунули загарбників на 3-8 км від Дніпра на лівобережжі Херсонщини, а значить, мінометні розрахунки вже не досягають правого берега, сповістила речниця Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк. Вона наголосила, що наші оборонці продовжують закріплюватися на лівому березі й резюмувала: «Ворога там багато, роботи у нас — теж».

Про одну зі складових такої роботи розповів речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо. За його словами, українські військові будуть намагатися «перебити» логістичні шляхи окупантів задля неможливості здійснення поставок зброї, запасів їжі та інших необхідних речей, «щоб вони були голодні, холодні, й бажання в них воювати не було». На його думку, лівий берег Дніпра є прямим коридором до тимчасово окупованого Криму.

На зовнішньому політико-дипломатичному фронті найбільше уваги ЗМІ приділили «визначальній» зустрічі президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена з главою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Розмова двох лідерів відбулась 15 листопада і тривала близько чотирьох годин. Сам цей факт свідчить про те, що тем для обговорення було чимало. Воно й зрозуміло, адже, на думку очільника КНР, партнерство між цими країнами є «найважливішими двосторонніми відносинами у світі». Отак, без зайвої скромності. Хоча й у пов-ній відповідності до реалій.

На підсумковій пресконференції президент США назвав зустріч з очільником Піднебесної «однією з найконструктивніших і найпродуктивніших». «Я вважаю, ми досягли важливого прогресу», — наголосив Байден.

За його словами, Вашингтон і Пекін відновлюють співпрацю у боротьбі з наркотиками. Також обидві країни домовилися поновити прямі військові контакти: «Це надзвичайно важливо, ми відновлюємо прямі контакти між військовими… Непорозуміння з кожного боку може призвести до справжніх проблем із такою державою, як Китай, або з будь-якою іншою великою країною. Тому, гадаю, ми досягли реального прогресу в цьому напрямі». Крім того, додав він, США і КНР домовилися обговорити на експертному рівні питання ризику і безпеки, пов’язані з розробками у сфері штучного інтелекту.

Як бачимо, вже є значний прогрес у відносинах, якщо порівнювати з попередніми заявами деяких американських чиновників вищого рангу на кшталт: «Китай — наш головний супротивник». Втім, порушили й цю тему: «США й далі активно конкуруватимуть із КНР, — «заспокоїв» яструбів Байден і тут же додав: — Але ми відповідально управлятимемо цією конкуренцією, щоб вона не переходила в конфлікт чи випадковий конфлікт. І там, де це можливо, де наші інтереси збігаються, ми працюватимемо разом».

Ну а що ж Україна? Невже про неї не йшлося під час обговорення поточної ситуації на планеті? Адже ж іще донедавна наша країна перебувала в центрі уваги чи не всього світу, бо війна, розпочата проти неї агресоркою росією, все ще загрожує перетворитися на чергову світову.

Ні, не забули про Неньку. Принаймні Джо Байден поінформував, що на зустрічі із Сі Цзіньпіном також обговорив широкомасштабну російську агресію проти України: «Сьогодні ми з главою Сі Цзіньпіном також обмінялися думками щодо цілої низки регіональних і глобальних питань, зокрема відмову росії припинити війну — і жорстоку війну агресії проти України, і конфлікт у Газі». На сайті Білого дому повідомили, що, за словами Байдена, на зустрічі з Сі Цзіньпіном він підтвердив, що Сполучені Штати разом із союзниками та партнерами й далі підтримуватимуть Україну в її боротьбі з російською агресією.

Своєю чергою лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий бути партнером і другом Сполучених Штатів, і є багато можливостей для двостороннього співробітництва. Британське агентство новин Reuters, яке цитує цю заяву, посилаючись на главу Піднебесної, наголосило, що вона пролунала на тлі прагнень Китаю «заспокоїти світовий бізнес». У своїй промові Сі сказав, що світ потребує, аби КНР і США працювали разом, і неправильно розглядати Китай як загрозу і грати з ним у гру з нульовою сумою. Він запевнив: «Незалежно від того, як розвиватиметься глобальний ландшафт, історична тенденція мирного співіснування між Китаєм і Сполученими Штатами не зміниться». І додав: «Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху».

Мовляв, ресурсів вистачить і вам, і нам… А нам?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове