Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Про субсидії для власників паїв

Олена БЕГМА.

ЯК ВІДОМО, згідно з чинним законодавством, наявність земельного паю не є перешкодою для отримання субсидії. Та все ж існує важливий нюанс: при її призначенні та розрахунку неодмінно береться до уваги дохід, який земельний пай дає домогосподарству. Якщо він високий (наприклад, у домогосподарстві проживають кілька пайовиків, що здають свої паї в оренду і одержують від них пристойний дохід), у субсидії можуть відмовити. Якщо земельний пай не здається в оренду, то, певна річ, його наявність ніяк не позначиться на призначенні допомоги. Такий висновок випливає із роз’яснень Пенсійного фонду щодо призначення субсидії власникам земельних паїв.

Годі салютів, петард і нічної музики

ПОЧИНАЮЧИ з листопада остаточно набув чинності закон №7438 про заборону використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків і петард. Також із 22-ї до 8-ї години забороняються гучні співи та галас, вмикання звуковідтворювальної апаратури й інших джерел побутового шуму. Проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21-ї до 8-ї години, а у святкові та неробочі дні — цілодобово.

Цей закон парламентарі ухвалили у квітні цього року, а в травні його вже підписав Президент Володимир Зеленський. Тоді ж запрацювали норми про заборону використання та продажу феєрверків, зокрема салютів і петард (крім феєрверків із дуже низьким рівнем небезпеки та незначним спричинюваним шумом, що не перевищує 60 дБ). Нагадаємо, у травні Кабмін обмежив використання музики в автобусах і таксі.

Підготовка триває

УКРАЇНА не припиняє посилено готуватися до масованих обстрілів об’єктів енергетики росією, які можуть істотно почастішати після настання морозної погоди. Звичайно, основна надія на сили ППО. Але багато чого залежить і від енергетиків. Зокрема, вони заявили, що нині вже працюють усі блоки атомних електростанцій, що знаходяться на підконтрольній Україні території. У резерві — додаткові потужності, які будуть задіяні в разі збільшення споживання та потреб в електроенергії. Однак і самі об’єкти енергоструктури потрібно захистити. Скажімо, невеликі підстанції спеціалісти обнесли бетонними блоками, а також габіонами — спеціальними сітчастими конструкціями, заповненими камінням або піском, що дають змогу врятуватися принаймні від уламків. Крім того, елементи інфраструктури, які не потребують вентиляції, перенесли під землю, а запчастини для ремонту підстанцій і трансформаторів зберігаються за кордоном, аби можна було швидко їх замовити після можливих обстрілів…

Пригадаймо у зв’язку з цим, що 2022 року перше масштабне знеструмлення після обстрілу росіянами сталося 23 листопада. Українці залишилися без світла на тривалий час, у деяких населених пунктах людям довелося чекати його три доби. А щоб повністю відновити потужності, пішов тиждень.

Уже відкрилися «пункти незламності»

ТИМ ЧАСОМ по всій Україні вже розгорнуто мережу із 13 тисяч стаціонарних і мобільних наметових «пунктів незламності», обладнаних генераторами і обігрівачами. Там можна зігрітися, зарядити телефон, випити гарячого напою, під’єднати електронний пристрій до Інтернету. Російські загарбники — певно, щоб зламати дух українців, — почали атакувати і «пункти незламності». Так, 10 листопада вони скинули з дрона вибухівку на такий пункт у Золотій Балці Новоолександрівської громади Херсонщини. На щастя, постраждалих не було.

Залізничні маршали безпеки

НА ВОКЗАЛАХ і в поїздах розпочали роботу спеціальні працівники відомчої воєнізованої охорони — залізничні маршали безпеки. Їхнє головне завдання — контролювати ситуацію з безпекою у пасажирських перевезеннях і відповідно реагувати за потреби. Тільки на відміну від відомчих охоронців, які працюють на залізниці в службовій формі, маршали діють не публічно. Перші з них уже спостерігають за ситуацією на одному з популярних західних напрямків. І вже були випадки, коли ситуація у потязі, що мчить, потребувала їхнього втручання. За словами голови правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Лященка, перед залізничними маршалами у поїздах і на вокзалах стоїть завдання «оцінити ризики та оперативно відреагувати на загрозу, яка може виникнути під час подорожі пасажирів».

Кого шукають роботодавці

НА ПРЕДСТАВНИКІВ яких професій склався найбільший попит протягом двох осінніх місяців? Своєрідним показником цього можуть служити вакансії, опубліковані на популярних сайтах пошуку роботи Work.uа та «OLX Робота». Судячи з них, тенденції суттєво не змінилися. Роботодавці потребують кваліфікованих спеціалістів із досвідом, лікарів, освітян, представників робітничих професій, обслуговуючого персоналу, фахівців у сфері торгівлі. Зокрема, у царині робітничих професій найбільше потрібні працівники із власним інструментом — будівельники, автослюсарі, швачки і кравці. А ще водії, кухарі, вантажники, різноробочі (працівники широкого профілю), вантажники, охоронці, баристи та прибиральниці. При цьому водії можуть розраховувати на зарплату 25 тис. грн, будівельники — від 16,5 тис. до 19 тис., швачки і кравці — 17,5 тис., різноробочі — 16,5 тис., кухарі — 15,5 тис., вантажники — 14,7 тис., продавці та баристи — 13,5 тис., охоронці — 12,5 тис., прибиральниці — 8,9 тис. грн. Такої роботи більше, ніж шукачів, у Києві та Київській області, у Львівській, Дніпропетровській, Одеській областях.

Сертифікат на придбання книжок

УКРАЇНЦІ протягом року від дня досягнення ними 18-річного віку або ж сім’ї — теж протягом року з дня народження дитини — мають можливість отримати сертифікати для придбання книжок на суму, що становить 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 805 гривень). Допомога може бути використана виключно для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі. Восьмого листопада Верховна Рада ухвалила відповідний закон №9568. Законом встановлено, що реалізація програми надання громадянам України державної допомоги на придбання книжок здійснюється з допомогою засобів Єдиного державного порталу електронних послуг Дія.

Мінімальна допомога безробітним

НАБУЛА чинності постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Вона стосується мінімальних виплат для тих, хто офіційно набув статусу безробітного. На щомісячну підтримку від держави в розмірі 1,5 тис. грн тепер можуть розраховувати молоді громадяни, які потребують сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце. Тобто ті, хто нещодавно закінчив загальноосвітню школу, професійне училище, коледж чи університет або звільнився зі строкової військової служби. А також особи, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації безробітним, мають страховий стаж менш ніж сім місяців. Водночас допомогу в розмірі 2,5 тис. грн одержуватимуть узяті на облік внутрішньо переміщені особи, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного.

А як же «скрєпи»?

ЗА ДАНИМИ Державної служби з етнополітики та свободи совісті, загальна кількість релігійних громад, які протягом нинішнього року змінили підпорядкування і перейшли від Української Православної Церкви до Православної Церкви України, — 373 парафії. При цьому уточнюється, що йдеться саме про ті громади, які не тільки провели збори щодо переходу з УПЦ МП до ПЦУ, але й уже повністю пройшли процедуру перереєстрації статуту в державних органах. Серед них є і ті, що розпочали процес переходу ще 2022-го.

В листопаді цього року було повідомлено, що УПЦ московського патріархату на гроші екснардепа Вадима Новинського найняла американського юриста-міжнародника та професора права з Університету Пенсильванії Вільяма Берка-Вайта, аби запобігти забороні діяльності своєї конфесії в Україні. Відомо, що він є старшим радником у компанії Amsterdam & Partners і володіє російською мовою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове