Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Перевірки повертаються

Марина Тішкова.

Уперше від початку повномасштабної війни депутати провели в сесійній залі повноцінний пленарний тиждень — із вівторка по п’ятницю.

ЛЕВОВУ частку часу забрав розгляд урядового законопроєкту зі змінами до Бюджетного кодексу щодо розвитку оборонно-промислового комплексу. Власне, того самого, про «військовий ПДФО», тобто про повернення в держбюджет податку на доходи фізичних осіб, який вираховується із зарплат військовослужбовців і раніше залишавсь у громадах (див. номер за 14 листопада, «ПДФО таки заберуть»). Ухвалений він був силами «слуг», позафракційних та депутатських груп, які складаються, зокрема, з членів забороненої нині фракції «ОПЗЖ». Опозиція в особі «Євросолідарності» та «Батьківщини» утрималася, члени фракції «Голос» підтримали частково. Власне, резонансні питання давно ухвалюються саме таким чином і складом.

Як повідомив глава Мінфіну С. Марченко, ресурс від «військового ПДФО» — 96,3 млрд грн спрямують на «запуск економічного імпульсу»: 45% для виробництва та закупівлі безпілотників і морських дронів, стільки ж Мінстратегпрому для виготовлення продукції оборонного призначення, 10% — для автоматичного розподілу між військовими частинами відповідно до сплаченого ПДФО. Громадам натомість дістануться базова (21,1 млрд грн), додаткова (33,4 млрд грн) та реверсна дотації (14,1 млрд гривень) і 4% ПДФО (12,3 млрд грн), аби не замерзли взимку. Якщо просто додати, виходить такий собі майже рівноцінний (із різницею в близько 15 млрд грн на користь держбюджету) «обмін» коштами у форматі «ви — нам, ми — вам». Що викликає певний подив стосовно ефективності цього заходу, так і хочеться запитати: «А сенс?..»

Скасовано мораторій на проведення податкових перевірок (після початку повномасштабної війни його запровадили до кінця дії воєнного стану) — як зазначається, на виконання зобов’язань у рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. З 1 грудня цього року і впродовж наступного у фокусі такі галузі: виробництво та реалізація підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), гральний бізнес, надання фінансових послуг тощо.

За службову недбалість, яка призвела до смертельних наслідків, — від п’яти до десяти років позбавлення волі зі штрафом у розмірі до 85 тисяч грн. Таке покарання запроваджується згідно зі щойно ухваленим законом, котрий перебував на розгляді ще з 2021 року. Приводом до посилення карної відповідальності стали трагічні випадки в одеському дитячому таборі «Вікторія» та харківському пансіонаті для літніх людей, де пожежі призвели до масових жертв. У нинішні часи ухвалені зміни стосуватимуться також непрацюючих укриттів.

В уряді кадрові зміни: парламент підтримав відставку В. Гутцайта з посади очільника Мінмолодьспорту. Він напередодні написав заяву, зазначивши, що за цей рік було «багато маніпуляцій» стосовно його повноважень та ухвалених рішень. Кандидатури на заміну В. Гутцайта наразі нема, виконувачем обов’язки глави відомства призначено його заступника М. Бідного.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове