Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Розірвання трудового договору дистанційно

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Через окупацію мого рідного міста російськими агресорами я у березні 2022-го виїхала з дитиною за кордон. У чужій країні поступово адаптуємося, хочу тут працювати. Розкажіть, як мені звільнитися з роботи в Україні, де я досі значусь, не перетинаючи при цьому кордону?» — запитує Оксана М. із Запорізької області.

ПІД ЧАС війни багато людей переїхали до безпечних для проживання місць або країн. Дехто перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану, хтось працює дистанційно, деякі працівники з різних причин звільняються.

Кодекс законів про працю передбачає, що трудовий договір може бути припинений:

— з ініціативи працівника (ст. 38);

— з ініціативи роботодавця (ст.ст. 40-41);

— за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36);

— через закінчення строку (п. 2 ч. 1 ст. 36).

Трудове законодавство дозволяє працівнику під час процесу звільнення обмінятися з роботодавцем трудовими документами (заявами, угодами, наказами) шляхом їх пересилання через e-mail, месенджери, програми для обміну документами у разі проставлення обома сторонами електронних підписів на документах. Такий механізм працює для сторін, якщо вони не мають претензій одна до одної, тобто у процесі звільнення за згодою сторін або за ініціативи працівника. Процедура звільнення за власним бажанням така:

1) працівник направляє роботодавцю заяву зі своїм електронним підписом;

2) роботодавець видає наказ про звільнення, підписує його електронним підписом та направляє працівнику для ознайомлення;

3) працівник має поставити електронний підпис про ознайомлення.

Для використання механізму звільнення працівника з ініціативи роботодавця шляхом направлення йому наказів, повідомлень, підписаних електронним підписом, має бути затверджений порядок обміну документами через e-mail, месенджери, інші програми. З цим порядком обов’язково має бути ознайомлений працівник.

Звільнення може відбутися і шляхом обміну відсканованою трудовою документацією без проставлення електронного підпису. Роботодавець має закріпити порядок обміну такою документацією, а працівник — бути озна-йомлений із цим порядком під підпис.

Якщо порядок електронної комунікації відсутній, то обмін трудовими документами між роботодавцем та працівником може відбуватися засобами поштового зв’язку. У такому разі відлік строку звільнення розпочнеться лише тоді, коли роботодавець отримає заяву. У разі якщо працівник має підстави для розірвання трудового договору без двотижневого терміну, то у заяві потрібно їх вказати і дату, з якої працівник просить розірвати трудовий договір.

Переїзд працівника на нове місце проживання може слугувати вагомою причиною для звільнення без дотримання двотижневого строку. Моментом звільнення у цьому випадку буде дата, яку вкаже сам працівник у заяві, наприклад дату, наступну за днем отримання роботодавцем заяви про звільнення.

Постанова КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27 квітня 1993 року №301 передбачає обов’язок роботодавця повернути трудову книжку працівнику в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. Нагадаємо, що з 2021 року ведеться облік трудової діяльності в електронній формі, при цьому паперова трудова книжка може зберігатися як у працівника, так і в роботодавця, а записи до неї вносяться роботодавцем на вимогу працівника.

Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник (або уповноважений ним орган) у цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки засобами поштового зв’язку допускається тільки за письмовою згодою працівника, про що він може зазначити у заяві про звільнення.

Варто також зазначити, що трудові книжки заборонені до пересилання засобами міжнародного поштового зв’язку Правилами надання послуг поштового зв’язку, затвердженими постановою КМУ від 5 березня 2009 року № 270. Тобто у разі наявності заяви або згоди працівника на пересилання йому трудової книжки вона може бути відправлена лише поштовим відправленням по Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове