Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Не забувати лютий Голодомор

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

У ЛІТЕРАТУРНО-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулася зустріч, приурочена пам’яті жертв Голодомору. Підготували і провели захід наукова співробітниця музею Лариса Митрофанова та молодша наукова співробітниця Вікторія Щербина. Розповіли землякам про трагічну сторінку в історії України й світу, адже людство не знало таких жахливих трагедій, як Голодомор 1932-1933 років, який випав на долю українського народу. Полтавщина — один із регіонів України, що найбільше постраждали від голоду та репресій. За підрахунками науковців, тут замордовано близько мільйона людей.

Поле віддячує хліборобам

ХЛІБОРОБИ краю вже мають у засіках 2,5 мільйона тонн зерна. Про це повідомили в ОВА. Продовжують збирати буряки, сою, намолотили більш як по мільйону тонн кукурудзи та соняшнику. Качаниста добре вродила, її врожайність майже на тонну вища, ніж торік. Цьогоріч у регіоні раніше завершили сівбу озимих. Під цими культурами зайнято більше площ, ніж торік, — понад 238 тисяч гектарів, із них майже 95 відсотків засіяно пшеницею. Робота в полях триває.

Відкрилась «Опішнянська артіль»

У СЕЛІ Малі Будища Опішнянської громади відкрили перше комунальне підприємство з виробництва кераміки «Опішнянська артіль». Проєкт планували іще до війни, і те, що його завершили у такий непростий час, є своєрідним вкладом у нашу перемогу. Артіль обійшлася у 6,5 мільйона гривень — це кошти міжнародних донорів і місцевого бюджету. Голова громади Микола Різник вважає, що важливо не лише зберегти гончарство як ремесло, а й навчати цій справі молодше покоління і допомогти соціалізуватися вимушено переміщеним особам. Центр розвитку ремесел займатиметься навчанням, виробництвом, рекламою та реалізацією автентичної продукції. Тут буде вироблятись те, що має попит у людей: посуд та предмети декору, декоративна плитка та інше. А також проводитимуться майстер-класи та обмін досвідом.

Ні домашньому насильству

ДОМАШНЯ тиранія залишається однією з гострих проблем нашого суспільства. Упродовж поточного року поліцейські краю відреагували на понад вісім тисяч повідомлень громадян щодо цього. Після перевірки більш як половина з них підтвердилась. 4130 осіб, котрі скоїли домашнє насильство, перебувають на профілактичному обліку поліції. Серед них 3630 чоловіків, 497 жінок та троє неповнолітніх. Загалом було задокументовано близько тисячі випадків, які підпадають під статтю 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Під процесуальним керівництвом прокуратури слідчими поліції області розпочато 97 кримінальних справ за статтею 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України. Кривдникам поліцейські видали 2497 негайних заборонних приписів.

Полтавці у проєкті відновлення країни

У ПРОЄКТІ «Армія відродження» беруть участь 7,7 тисячі жителів регіону, який наразі посідає друге місце в Україні за залученням людей до відбудови країни. Найактивнішими учасниками процесу стали жителі Шишацької, Великобудищанської, Глобинської, Кременчуцької та Зіньківської громад. До проєкту також долучилася понад тисяча переселенців.

Нагадаємо, люди, які з різних причин залишились зараз без роботи, можуть приєднатись до «Армії відновлення». Вони будуть задіяні у розборі завалів, відбудові помешкань, облаштуванні укриттів, заготівлі дров для військових та населення, розвантаженні гуманітарної допомоги, наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю та літнього віку тощо. Перелік таких робіт залежить від потреб конкретного регіону. Їх виконання держава оплачує у розмірі не нижче мінімальної зарплати.

На часі — реабілітація

ЦЬОГО року в медичних закладах області реабілітаційну допомогу в стаціонарних відділеннях отримали 1766 людей, із них майже півтори тисячі пацієнтів — військовослужбовці ЗСУ. За словами директора обласного департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, нині стаціонарну реабілітаційну допомогу пораненим бійцям надають у 15 медичних закладах, амбулаторну — у 22. Ще три стаціонарні реабілітаційні відділення відкриють у Миргороді, Хоролі та в 2-й міській лікарні Полтави. У кожному із відділень розгорнуть від 30 до 60 ліжок, там працюватимуть мультидисциплінарні команди. Вони складаються зі спеціалізованих фахівців, які пройшли відповідне навчання. Це лікарі-реабілітологи, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти мовлення, психологи, асистенти лікарів та медичні сестри.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове