Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

«Потрібний комплексний підхід»

Роман ГРИВІНСЬКИЙ.

Голова Всеукраїнської асоціації фахівців із громадського здоров’я Руслан САВЧУК — про збільшення охоплення вакцинацією проти COVID-19 і грипу людей старшого віку та інших груп ризику.

НЕЩОДАВНО головний державний санітарний лікар Івано-Франківської області, генеральний директор ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» (ОЦКПХ) Руслан САВЧУК очолив Всеукраїнську асоціацію фахівців із громадського здоров’я.

Яка ситуація щодо поширення COVID-19 та грипу на сьогодні? Чому люди у віці 60+, які є основною групою ризику тяжкого перебігу цих захворювань, часто ігнорують вакцинацію? Як реагувати, коли проти щеплення агітує ваш сімейний лікар? Про це — наша розмова для «Сільських вістей».

— Руслане Миколайовичу, з початку жовтня в Україні триває епідсезон. Як ви оцінюєте ситуацію щодо поширення ГРВІ, зокрема COVID-19 та грипу, на цей момент?

— Поки ми ще не можемо сказати, буде цей епідемічний сезон складнішим за попередній чи ні. На сьогодні відбувається зростання кількості хворих на ГРВІ, зокрема відзначаємо чималу кількість випадків COVID-19. В Івано-Франківській області вже зафіксований один лабораторно підтверджений летальний випадок грипу. Протягом попереднього епідсезону ми зареєстрували всього чотири летальних випадки грипу серед дорослих. Хворих на грип у цьому сезоні вже більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом через ГРВІ в Івано-Франківській області на цей момент потрапили до лікарень 760 осіб.

Населення активно мігрує між областями, виїздить і повертається з-за кордону. Люди працюють, діти ходять до школи. Це сприяє поширенню інфекцій. Якщо влітку COVID-19 майже не зустрічався, то вже з вересня розпочався підйом. Але це ще далеко не пік. Ми прогнозуємо зростання навантаження на систему охорони здоров’я наприкінці листопада — в першій половині грудня. У цей період також зазвичай погіршуються погодні умови.

Я рекомендую нашим співгромадянам активніше вакцинуватися. COVID-19 продовжує мутувати, але вакцинацією ми не даємо йому можливості ставати сильнішим і створювати великі небезпеки. Вакцина в Україні є, зокрема Comirnaty/Pfizer-BioNTech, — держава повністю забезпечила центри вакцинації і пункти щеплення.

Тим, хто ще не отримав три базових щеплення, включно з бустером, який вводять через 5 місяців, варто їх отримати. Також групам ризику тяжкого перебігу COVID-19, зокрема людям у віці 60+, пацієнтам з імуносупресією, хронічними захворюваннями, щонайменше через 6 місяців після попереднього бустера рекомендовано зробити четверте і п’яте щеплення як сезонні бустери. Цим категоріям населення слід вакцинуватися від COVID-19 та грипу в першу чергу! Після 60 років у більшості українців вже є супутні захворювання. Зазвичай вони ведуть менш рухливий спосіб життя, порушують режим харчування. Ці фактори впливають негативно і підсилюють сприйнятливість організму до вірусів.

— На жаль, нерідко саме в своїх супутніх захворюваннях люди знаходять виправдання, щоб не робити щеплення, побоюючись побічної дії вакцин.

— Це помилкова думка. Ми не фіксуємо жодної значущої кількості несприятливих подій, пов’язаних з імунізацією, зокрема проти COVID-19. Вакцинація готує організм до зустрічі з вірусом, готує імунну відповідь. Коли це стається, організм знає, як розпізнати вірус і як з ним боротися.

Основне протипоказання для вакцинації — це хвороба в стадії загострення, зокрема асоційоване з нею підвищення температури. Якщо у вас нормальне самопочуття, робити додаткові обстеження чи здавати аналізи перед вакцинацією потреби немає.

— Чому, на ваш погляд, значна частина людей старшого віку в Україні на відміну від громадян країн Заходу все ще ігнорують вакцинацію проти COVID-19 та грипу?

— По-перше, погана самоорганізація. Навіть я особисто маю таких родичів, які вірять, що вірус їх не зачепить і все обійдеться само собою... По-друге, на Заході медицина наближена до людей. Саме цього ми прагнемо досягнути в рамках реформи системи громадського здоров’я. Доступ до якісної медицини — одне з ключових завдань.

Хороший приклад — це робота по всій країні мобільних вакцинальних бригад, які не лише надають послугу вакцинації від COVID-19, грипу та інших інфекцій, але також дають людям можливість пройти діа­гностику і консультацію у вузьких спеціалістів. Особливо актуальний цей проєкт для людей старшого віку, а також для жителів віддалених важкодоступних районів, наприклад гірських сіл та містечок Прикарпаття, Закарпаття, Буковини тощо. Мобільні бригади працюють по країні з весни. Часто прийом громадян відбувається в людних місцях, біля ринку. В середньому протягом дня за медичними послугами звертаються до 500 осіб. Голови територіальних громад почали самі звертатися до ОЦКПХ із проханням організувати такі заходи.

Потрібний комплексний підхід. Маємо не лише забезпечити надання послуги, але й проінформувати про неї населення. Сімейні лікарі повинні знати своїх пацієнтів, їхню ситуацію та активно пропонувати їм вакцинуватися. Особливо це важливо для груп ризику. Така робота дає результат.

— Часто люди також впевнені, що вже перехворіли на COVID-19 і тому вакцинуватися не потрібно…

— Пригадую, як в дитинстві мама водила мене робити щеплення в дитячу поліклініку. Перед цим медсестра телефонувала на домашній телефон і казала, коли прийти. Був певний порядок, і він сприймався як щось само собою зрозуміле. Тепер маємо дуже багато інформації. Люди все ставлять під сумнів, здають аналізи на кількість антитіл.

Так, після хвороби протягом певного часу організм готовий до нової зустрічі з вірусом. Але цей період проходить і недуга може знову призвести до важких наслідків. Крім того, люди часто плутають COVID-19 та грип з іншими менш небезпечними ГРВІ і роблять хибні висновки щодо своєї захищеності.

Частина людей переносить COVID-19 «на ногах», з нежитем, покашлюванням і температурою протягом двох-трьох днів. Але так буває не завжди. Є певна категорія пацієнтів, і передусім це стосується людей старшого віку та з супутніми хворобами, які хворіють у важкій формі. Навіть якщо таких випадків менше, ніж було раніше, чи варто ризикувати?.. Саме тому ми проводимо інформаційні кампанії і пояснюємо, що вакцинація потрібна.

— Якщо людина таки ухвалила рішення вакцинуватися від COVID-19 та грипу, якою має бути послідовність її дій?

— Попередньо записуватися необов’язково — черг на вакцинацію немає. Я бачив це, зокрема, по звітам про роботу мобільних бригад. Ми досягнули цього завдяки правильній організації роботи пунктів щеплення — як стаціонарних, так і мобільних. Потрібні лише бажання і паспорт. Можна приходити в найближчий пункт щеплення, незалежно від вашої прописки. Лікар на місці оцінить ваш загальний стан.

Нема потреби навіть зайвий раз тривожити свого сімейного лікаря. Звичайно, якщо у вас є сумніви щодо стану здоров’я або ж просто для самозаспокоєння, ви можете попередньо звернутися до нього. Сімейний лікар знає вашу історію і надасть кваліфіковану пораду.

— Вакцини є завжди і на всіх пунктах щеплення? Я чув про випадки, коли лікарі відмовлялися відкривати новий флакон, поки не назбирається достатня кількість людей.

— Вакцини є на всіх пунктах. Жодних проблем із постачанням немає. Найважливіше — це здоров’я і безпека громадянина. Навіть якщо якась доза вакцини буде втрачена, я вважаю, що це ніщо у порівнянні з тим, що людина вакцинується і збереже своє життя. Вакцину, яка залишиться, утилізують.

— Навіть із нашої розмови очевидно, наскільки важливою для кампанії вакцинації є роль сімейних лікарів. На ваш погляд, чи готові вони до цього виклику? І як реагувати, коли сімейний лікар сам неофіційно, в приватній розмові, агітує проти вакцинації?

— За весь час пандемії я чув лише про поодинокі випадки, коли медичний працівник рекомендував пацієнту не вакцинуватися проти COVID-19. На жаль, це були в тому числі люди, які чудово знали про випадки важкого перебігу хвороби і навіть смерті серед невакцинованих пацієнтів. Але 99% медичних працівників, які трудяться на різних рівнях системи охорони здоров’я, поінформовані і свідомі того, що вакцинація зберігає людські життя. Більшість лікарів і медичних сестер вміють пояснити пацієнтам, що таке COVID-19, грип, ГРВІ і як убезпечити себе від цих захворювань. Зараз в кожного медичного працівника є безперешкодний доступ до всієї необхідної інформації. Лікарі первинної ланки є першими «дзвіночками», які попереджають людей про небезпеки інфекцій. Разом з лікарями-епідеміологами, які працюють в ОЦКПХ, вони відіграють ключову роль у профілактиці цих захворювань.

Велике значення для інформаційної кампанії мають також лідери громадської думки, представники релігійних організацій, керівники органів влади, які декларують свою позицію щодо вакцинації і самі роблять щеплення, показуючи приклад іншим.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Готували упокорення голодом
Читати
Усе «їсть» інфляція
Читати
НКРЕКП спростовує
Читати
Виїхали? Забезпечуйте себе самі
Читати
Напрямок — Європа
Читати
Діабет усе більш масовий
Читати
Збудник міг бути у воді
Читати
Знову АЧС
Читати
Дунай збільшує потужності
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове