Архів
Вівторок,
5 грудня 2023 року

№ 49 (20041)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

«Працевлаштовували» в Європі

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

На Житомирщині правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке ошукувало людей під приводом працевлаштування за кордоном. Обородку організувала група нероб, які проживають у Бердичеві, Житомирі, а також у Довбиській селищній територіальній громаді Звягельського та Курненській сільській територіальній громаді Житомирського районів.

ЯК З’ЯСУВАЛО слідство, у містах області зловмисники орендували приміщення, які облаштували під «офіс із працевлаштування». У місцевих ЗМІ та соцмережах затримані оприлюднювали оголошення про свої послуги. Багатьох цікавили об’яви про допомогу українцям у пошуку вакансій та працевлаштуванні «на офіційну роботу в Європі». Краяни зверталися в «офіси» за вказаною адресою. Там належним чином проінструктовані «співробітники компанії» швидко знаходили їм «роботу», навіть повідомляли про дату запланованого групового від’їзду до закордонного роботодавця, відтак отримували від потенційних заробітчан оплату за надані послуги. А вона була немалою — від 7 до 9 тисяч гривень. Утім, згодом дату виїзду за кордон кілька разів переносили, а пізніше й узагалі обривали зв’язок із клієнтами. Отримані кошти спільники привласнювали через рахунки фіктивних приватних підприємців.

До поліції із заявою про шахрайство псевдоагентства з працевлаштування звернулось кілька ошуканих громадян. А загалом, як виявилося згодом, їх було понад сотня. Слідчі слідчого управління ГУ Національної поліції Житомирщини разом з оперативниками регіонального відділу протидії кіберзлочинам Нацполіції швидко натрапили на слід підозрюваних. Днями в кількох «офісних» приміщеннях, а також за місцями проживання фігурантів поліцейські провели санкціоновані обшуки. До проведення процесуальних дій були залучені силовики роти поліції особливого призначення. У результаті слідчі вилучили 30 комп’ютерних системних блоків, 12 ноутбуків, близько 50 мобільних телефонів, кількадесят упаковок від сім-карт мобільних операторів зв’язку, документацію та чорнові записи, банківські картки та понад 500 тисяч гривень готівки.

Нині триває досудове розслідування за ч. 3-ю ст. 190-ї (Шахрайство) КК України. Поліцейські встановлюють інших потерпілих від протиправних дій фігурантів. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загроза для аграріїв
Читати
У плані — розпродаж держави
Читати
Нарешті евакуювали
Читати
Щоб не оббивати порогів
Читати
Розслідування завершено
Читати
Ворог убиває цивільних
Читати
Гіркі наслідки війни
Читати
Скарб повернувся додому
Читати
Вічна пам’ять легендарному українцю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове