Архів
Вівторок,
5 грудня 2023 року

№ 49 (20041)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Громада допомагає господарям

Ярослава БАРВІНСЬКА.

В ІВАНО-Франківській громаді підбили підсумки цьогорічної програми підтримки аграріїв. Департамент комунальних ресурсів та сільського господарства опрацював 363 заяви, а міськвиконком виділив 2 мільйони 800 тисяч гривень на гранти для розвитку. Найактивнішими учасниками були господарі із сіл Тисменичани, Братківці, Радча, Березівка, Черніїв, Камінне, Узин, Підпечери та Підлужжя. «Ми задоволені тим, як цьогоріч реалізовувалася програма. Наступного року пропонуватимемо місту розширювати можливості та систему підтримки сільського господарства», — зазначив заступник міського голови Микола Вітенко.

Підтримка для ініціативних

У Печеніжинській громаді завершується робота над проєктом, покликаним допомогти жінкам стати самодостатніми та фінансово незалежними. В команди об’єдналися ті, хто вже має підприємницький досвід, і новачки. Було напрацьовано 10 нових бізнес-ідей, згодом учасниці представили свої проєкти публічно. Серед них — квітникарство, цех із пошиття суконь із ручним розписом, виробництво крафтових сирів, ювелірна майстерня. Всі роботи були успішно захищені, а проєкт «Вирощування квітів» пройшов відбір на всеукраїнський грантовий конкурс. Також удалося відкрити центр для розвитку у селі Рунгури Печеніжинської громади. Приміщення обладнане меблями та оргтехнікою, тут є дитячий куточок — усе для того, щоб жінки мали змогу навчатися і працювати.

Поєднали два світи

У ВОРОХТІ відкрито приватний музей родини Зарецьких, яка створила його власноруч від фундаменту до наповнення — експонатів, зібраних упродовж кількох років у Яремчанському краю. Дізнавшись про відкриття музею, багато людей захотіли долучитися до шляхетної справи й передали речі зі своїх сімейних колекцій. Туристи та місцеві жителі побачать старовинні предмети гуцульського побуту: хустки й вишиті рушники початку минулого століття, бербениці, сорочки, кептарі та багато іншого. Тут є, наприклад, 80-річний верстат у робочому стані.

Родина хоче, щоб старожитності розповіли сучасникам про народні традиції, культуру цього краю. Одними з найцікавіших експонатів є дві трембіти, які виготовили майстри з Верховинського району. Повідає історію цього найдовшого у світі інструмента голова сім’ї Михайло Броніславович. «Концепція музею в тому, що тут з’єднується два світи: світ гуцулів, гуцульської хати, побуту та звичаїв разом із лісовим духом та мешканцями лісу. Адже життя гуцулів неможливе без лісу, а ліс не може бути без людей», — зазначила екскурсовод Ірина Зарецька.

На передову — найвищої якості

У СЕЛІ Глибівка, що на Прикарпатті, місцевий майстер Іван Деренько виготовляє саперні лопати. Від початку повномасштабної війни зробив їх уже понад п’ять тисяч. За цей час йому вдалося вдосконалити функціонал інструмента, щоб той був максимально корисним і зручним. Пан Іван після кожної модифікації перевіряє лопату на міцність. Каже, що процес клопітний, але працює невтомно. Також уміє робити лопати-«жабки», які використовуються при розмінуванні територій.

Барвиста екскурсія в минувшину

ВИЙШЛО друком унікальне науково-дослідне видання «Автентичне вбрання та мода передмістя Косова». Авторами альбому є завідувачка Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини Вікторія Яремин та майстриня і науковий співробітник Лідія Маречко. Видання побачило світ у результаті потужної пошукової роботи, численних експедицій та досліджень, воно розповідає, як раніше вбиралися мешканці чотирьох сіл: Вербовець, Старий Косів, Смодна та Черганівка. На 70 сторінках вміщено понад 120 ілюстрацій. Є столітні світлини з родинних альбомів місцевих жителів, кольорові фото вбрання та детальні описи тутешніх одягових традицій. Більшість знімків опубліковано вперше. Чудові ілюстрації доповнено цитатами гуцулів із неповторною колоритною говіркою.

Військові потреби у пріоритеті

ПОНАД дві з половиною тисячі захисників отримали кошти на спорядження з бюджету Івано-Франківська. Про це повідомив очільник міста Руслан Марцінків. Відомо, що 149 учасників бойових дій одержать по 20 тисяч гривень. А загалом від початку дії програми допомогу надали 2968 військовим на загальну суму майже 60 млн гривень. На виплати можуть розраховувати захисники (зокрема, з числа внутрішньо переміщених осіб, підтвердженням чого є чинна довідка ВПО), які беруть чи брали участь у бойових діях і зареєстровані на території Івано-Франківської громади.

Література для всіх і кожного

БІЛЬШ ЯК дві тисячі примірників нових книжок отримали бібліотеки Коломиї. Це література на всі смаки і для будь-якої вікової категорії. Є романи сучасних українських та зарубіжних авторів, класика, книжки для дозвілля і самоосвіти, видання на теми історії та психології та багато іншого. Мер Богдан Станіславський зазначив, що частину придбали бюджетним коштом — на це витратили 100 тисяч гривень, іще 270 тис. грн вдалось залучити від благодійників. Також видавництво «Апріорі», яке стало переможцем на фестивалі-ярмарку «Коломийський манускрипт», зробило шляхетний жест — подарувало місту літератури на 100 тисяч гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загроза для аграріїв
Читати
У плані — розпродаж держави
Читати
Нарешті евакуювали
Читати
Щоб не оббивати порогів
Читати
Розслідування завершено
Читати
Ворог убиває цивільних
Читати
Гіркі наслідки війни
Читати
Скарб повернувся додому
Читати
Вічна пам’ять легендарному українцю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове