Архів
Вівторок,
12 грудня 2023 року

№ 50 (20042)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

На Святвечір

Аби не забувати багатовікових традицій наших предків, нагадаємо, що готували на вечір перед Різдвом у давні часи.

Вареники з капустою і грибами

Для тіста: 600 г борошна; склянка сироватки або води; одна велика цибулина на підсмажку для готових вареників; 2 ст. ложки олії.

Для начинки: 500 г квашеної капусти; 30 г сушених грибів; одна цибулина; 2 ст. ложки олії; сіль, цукор, перець.

Просіяне борошно залити ледь теплою сироваткою або водою і замісити тісто. Вимішувати, поки воно не відставатиме від рук. Тоді сформувати валок, порізати його на шматочки, розкачати невеликі варенички, заповнити кожний начинкою, зліпити, скласти на рушничок і накрити на якийсь час. Варити у великій кількості підсоленої води у каструлі без кришки. Як спливуть і набухнуть, вибрати на полумисок, посипати підсмаженою на олії до золотистого кольору цибулею.

Начинку приготувати так: квашену капусту промити холодною водою і посікти. Цибулю також подрібнити і підсмажити на олії до прозорості. Затим вимішати її з капустою і тушкувати, час від часу підливаючи відвару з грибів, аби не пригоріло. За смаком посолити, поперчити та додати цукру. Наприкінці покласти в начинку дрібно посічені варені гриби, потушкувати і дати остигнути.

Горохові січеники

Узяти дві склянки горохової шліфованої крупи, півтора літра холодної води, одну велику цибулину, 3 ст. ложки панірувальних сухарів, 2 ст. ложки соняшникової олії, сіль, перець за смаком.

Горох висипати у глибоку каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч, аби набубнявів. Потім відкинути горох на друшляк. Цибулю дрібно нарізати. Перебити горох із цибулею у блендері або пропустити через м’ясорубку. Цей «фарш» посолити і поперчити. Сформувати горохові «котлетки» і обваляти у панірувальних сухарях. Обсмажити на сковороді з олією з двох боків по 5 хвилин.

Пісні вергуни на газованій воді

Вергуни — це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кисляку, а у пісному варіанті — на воді.

Отже, знадобиться одна склянка води газованої, 7 г дріжджів свіжих швидкодіючих, 600 г борошна, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 3 ст. ложки цукрової пудри, 3 ст. ложки олії рафінованої.

У глибоку миску просіяти борошно і покласти дріжджі. Додати цукор і сіль, влити газовану воду і замісити тісто. Залишити готове тісто на одну годину в теплому місці. Затим тонко розкачати його і нарізати на смужки завширшки 5-7 см, а далі вирізати з них ромби завдовжки 9-10 см. У кожному ромбику зробити надріз посередині й загорнути один край усередину. В сковороді добре розігріти олію і викласти вергуни. Обсмажити з кожного боку по 2-3 хв., викласти на білий папір і остудити. І лише коли прочахнуть, посипати вергуни цукровою пудрою.

Версія для друку          До списку статтей

НАЙСМАЧНІШИЙ та неймовірно ароматний, із хрусткою скоринкою хліб виходить тільки випечений власними руками. Отже, в наступному куточку поділимося секретами випікання буханців удома — і пшеничних, і житніх, і житньо-пшеничних та цільнозернових. Яке має бути борошно, дріжджі, а також сухі прянощі, котрі додають для гарного присмаку.

Іще поговоримо про яблуні. Віддати перевагу високорослим чи карликовим деревам? А темп зростання цієї культури, час плодоношення, довговічність, стійкість до посух та морозів, опірність хворобам залежить від підщепи.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове