Архів
Вівторок,
12 грудня 2023 року

№ 50 (20042)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Павутинний кліщ на кімнатних рослинах

РОСЛИНИ в кімнаті вносять затишок, з ними легше пережити осінньо-зимовий період. Проте трапляється, що вазони атакують різні шкідники, особливо часто — павутинний кліщ.

Помітити кліщів украй важко, а коли наслідки їхнього паразитування стають очевидними, рослини вже перебувають на стадії загибелі.

Своєю назвою ці кліщі зобов’язані здатності виробляти спеціальний секрет — павутину, якою вони обвивають рослини, створюючи собі житло.

Сприятливі умови — тепло і волога сприяють їхньому швидкому розмноженню. Шкідники здатні швидко перебиратися з однієї рослини на іншу, тому за дуже короткий час заселяють усі вазони.

Потрапляючи на нову територію, кліщі починають прогризати листки і висмоктувати клітинний сік. Відтак листя засихає і опадає, що згубно позначається на фотосинтезі та загальному стані кімнатних квітів.

Про те, що на рослинах господарюють невидимі вороги, можуть свідчити, насамперед, тонка павутина на листі, а також дрібні чорні цяточки в місцях прокусів.

Виявивши кліщів або ознаки їхнього паразитування, слід негайно діяти.

Спершу слід ізолювати уражені рослини і видалити сухе листя. Після цього потрібно влаштувати квітам обливання під сильним напором води. Така процедура допоможе змити основну частину кліщів. При цьому варто обв’язати горщик поліетиленовим пакетом, аби уникнути вимивання верхнього шару ґрунту.

Після завершення водної процедури ємність із рослиною треба помістити в пакет і герметично закрити. Всередині замкненого простору формується атмосфера високої вологості, яка є згубною для шкідників.

Утім, добре приховані яйця паразитів, найімовірніше, не вдасться змити, і вже через 10 днів з’явиться молодняк, який продовжить нівечити рослини.

Якщо не застосовувати додаткових методів боротьби, то такий душ потрібно буде повторювати раз на сім днів протягом декількох тижнів.

Зважаючи на факт моментального поширення кліщів на інші рослини, доведеться купати їх усі.

Також рекомендується протерти водою з мийним засобом підвіконня, вимити вікна і випрати штори.

«Бабусині» методи будуть ефективні тільки в разі виявлення захворювання на початковій стадії, коли шкідників ще не багато. Пропоновані нижче рецепти з більшою ймовірністю підійдуть як профілактичні заходи.

Медичний спирт. Найкраще акуратно розпорошити його по всій рослині й дати рідині випаруватися. Цим способом, однак, не знищити кладки яєць. До протирання ніжних листків петунії або фуксії варто підходити делікатніше, ніж до обробки рослин із товстим і м’ясистим листям.

Мильна обробка. Беремо господарське мило і намилюємо губку. Після цього протираємо рослину повністю разом із горщиком і піддоном.

Піну залишаємо на 3-4 години, щоб на поверхні листя утворилася мильна плівка. Відтак неодмінно слід промити рослини під проточною водою і провести процедуру з обгортання квітки пакетом. Якщо мова про зараження рослини з дрібним листям, то доцільно обприскати його мильним розчином, а не мити окремо кожний листочок.

Настоянка з лушпиння цибулі або часнику. Для цього методу нам знадобиться дві головки часнику або 100 г цибулиння. Часник подрібнюємо і заливаємо одним літром води, а для настоювання лушпиння необхідно 4-5 літрів. Ємність залишаємо в темному місці на кілька днів. Після настоювання обприскуємо заражені рослини.

Хімічні препарати

Багато хто помилково вважає, що кліщі — це комахи, і використовує інсектициди у спробі їх знищити. Насправді ж вони є павуками, і буде ефективним застосування акарицидів та інсектоакарицидів.

Актеллік — сильнодіюча отрута проти кліщів різних видів. На один мілілітр препарату беруть один літр води. Речовина настільки потужна, що вбиває всіх паразитів із першого разу. Рекомендується застосовувати в крайніх випадках, коли зараження має масовий характер і вже нічого не допомагає. Проводити обприскування потрібно на відкритому місці за температури повітря від плюс 18ОС до 34ОС.

Аполло — акарицид контактної дії, який робить дорослих особин безплідними. Він безпечний для бджіл та корисних комах і добре працює у парі з іншими фунгіцидами та акарицидами.

Карате — інсектоакарицид широкого спектра дії. Застосовується не тільки в боротьбі з павукоподібними, але і з комахами. Для обробки рослин 0,2 мл препарату розчиняють в 1 л води. Токсичний для бджіл, тварин і людей.

Фітоверм — найкращий препарат, якщо говорити про те, як безпечно боротися з павутинним кліщем. Це біозасіб контактної і кишкової дії. Температура повітря має бути вище плюс 18ОС, щоб ефект був максимальним. Дія препарату настає на другу-третю добу, через п’ять-сім днів після обробки всі паразити напевно загинуть.

Версія для друку          До списку статтей

НАЙСМАЧНІШИЙ та неймовірно ароматний, із хрусткою скоринкою хліб виходить тільки випечений власними руками. Отже, в наступному куточку поділимося секретами випікання буханців удома — і пшеничних, і житніх, і житньо-пшеничних та цільнозернових. Яке має бути борошно, дріжджі, а також сухі прянощі, котрі додають для гарного присмаку.

Іще поговоримо про яблуні. Віддати перевагу високорослим чи карликовим деревам? А темп зростання цієї культури, час плодоношення, довговічність, стійкість до посух та морозів, опірність хворобам залежить від підщепи.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове