Архів
Вівторок,
12 грудня 2023 року

№ 50 (20042)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Витривалі городні культури

БІЛЬШІСТЬ городників звикли прибирати з грядки всі овочі на зиму. Насправді деякі культури можна залишити на городі.

Вчасно зібраний урожай навіть за правильного зберігання у сховищі часто загниває і стає непридатним до вживання. Перепади температури, пліснява та грибок нещадно псують те, що ми вирощували, докладаючи так багато зусиль. Певною мірою з цієї неприємної ситуації є вихід. Деякі овочеві та пряні культури можуть зимувати просто на грядках.

Серед однорічних коренеплодів у ґрунті можна залишити моркву. Навесні така морква набуває особливо яскравого забарвлення, стає соковитою та солодкою.

Проте є одне застереження. Овоч можна не викопувати на зиму з грядки, якщо нема загрози присутності мишей. А коли миші розвідають ділянку з коренеплодами, то до весни від останніх нічого не залишиться.

Добре переносять зимові холоди петрушка, селера, мангольд.

Зимують на грядці батун, цибуля поникла, цибуля-трибулька, хрін, ревінь, щавель.

Гідно чекають у ґрунті весну дайкон і пастернак.

Можуть не заморочуватися і шанувальники топінамбура — він чудово переносить зиму, зберігаючи свої смакові властивості.

Але — одне маленьке зауваження. Залишати на грядках на зиму овочі зовсім не означає, що всі перелічені рослини не потребують укриття. Без нього їм буде сутужно. Тому подбайте про це. Підходять всі традиційні види укриттів для овочів — від нетканих матеріалів та полімерних плівок до хвойного опаду і мульчі.

Версія для друку          До списку статтей

НАЙСМАЧНІШИЙ та неймовірно ароматний, із хрусткою скоринкою хліб виходить тільки випечений власними руками. Отже, в наступному куточку поділимося секретами випікання буханців удома — і пшеничних, і житніх, і житньо-пшеничних та цільнозернових. Яке має бути борошно, дріжджі, а також сухі прянощі, котрі додають для гарного присмаку.

Іще поговоримо про яблуні. Віддати перевагу високорослим чи карликовим деревам? А темп зростання цієї культури, час плодоношення, довговічність, стійкість до посух та морозів, опірність хворобам залежить від підщепи.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове