Архів
Вівторок,
12 грудня 2023 року

№ 50 (20042)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Скільки яєць несе курка

КУРЕЙ утримують переважно заради яєць. Із нетерпінням дочекавшись, поки в гнізді з’явиться перше яєчко, мимоволі замислюєшся над питаннями: в якому віці чубатурки починають нестися, як збільшити і стабілізувати їхню продуктивність, скільки яєць у рік можна чекати від курки, як довго несучка буде радувати несучістю.

Природжені несучки дозрівають рано. Нестися вони починають з 4,5-5,5 місяця. Це стосується як курей чистих порід, так і яєчних гібридів (кросів), хоча останні цілком можуть порадувати яєчком вже у 4-місячному віці.

Кури м’ясо-яєчного напряму, тобто універсальні, починають нестися в 5,5-6,5 місяця.

М’ясні кури будуть нестися найпізніше — з 7-8 місяців. Важковаговики спершу нарощують масу і тільки потім піклуються про потомство.

Як не дивно, на термін очікування першого яєчка величезний вплив має те, де ви роздобули своїх курочок. Адже у племінному господарстві або на птахофабриці вам точно скажуть, яка порода або крос незабаром метушитиметься у вашому дворі, коли і чого від них чекати. На ринку, при покупці з рук або при щедрому подарунку у вигляді десятка курчат від сусідки ніяких гарантій нема. Кури будуть, найімовірніше, помісні, а це значить, що термінів вони не дотримуватимуться, добре, якщо взагалі почнуть нестися.

При існуванні абсолютно різних напрямів у вирощуванні домашньої птиці стає абсолютно логічним, що показник, який характеризує, скільки яєць несе курка в рік, залежить від того, якої вона породи чи кросу.

Яєчні кури є рекордсменами з несучості. Невеликі й дуже рухливі, вони самовіддані трудівниці. Їхня продуктивність перебуває в межах 200-240 яєць за рік.

У яєчних гібридів показник вище: 280-320 шт. Влітку такі курочки несуться часто, майже щодня. Взимку — рідше. При цьому за місяць від яєчних курей можна отримати від 17 до 26 яєць, у тиждень — 4-6 шт.

М’ясо-яєчні кури не такі щедрі: несуться 160-180 днів на рік. Стабільно — раз у дві доби. В місяць універсальна курка обдарує господаря 13-15 шт.

М’ясні несуться найгірше, але при їх виведенні стояли інші пріоритети. Продуктивність однієї такої курочки — 120-160 шт. за рік. Яйця у «важкоатлетів» крупніші, ніж у курок-несучок. У середньому виходить, що одне яйце з’являється раз у три дні. За місяць можна очікувати 10-13 шт.

Потрібно враховувати, що у курей є періоди линьки, коли вони беруть паузу в несучості. Те ж саме відбувається при вияві інстинкту насиджування. У несучок він втрачений, особливо у кросів, а м’ясні та м’ясо-яєчні періодично намагаються вивести потомство.

На продуктивності курей, окрім їхнього походження, позначається безліч інших факторів.

Насамперед — збалансована годівля з достатньою кількістю поживних речовин, мінералів, вітамінів і амінокислот. Величезний вплив справляє наявність у кормі джерела тваринних протеїнів. Різноманітний, повноцінний раціон — запорука високого імунітету несучки, а значить, і гарантія великої кількості яєць. Важливо знати міру. Більше кормів не означає краще. При його надлишку кури воліють «жирувати», їм уже не до яєць. Аби стимулювати збільшення кількості яєць, курей необхідно підтримувати спеціальними добавками для несучок — преміксами, або годувати високоякісним промисловим комбікормом.

Також потрібно дбати про освітлення, температуру й умови утримання. При утриманні в клітках контроль мікроклімату в курнику виходить на перший план: вони цілий рік перебувають в однакових умовах, які унеможливлюють стрес від перепадів і зміни режиму.

За підлогового утримання необхідно забезпечити суху і чисту підстилку. В антисанітарії і при підвищеній вологості має місце високий ризик ураження птаства різними захворюваннями і ослаблення імунітету. Є кури, які продовжують нестися взимку навіть у неопалюваному курнику, однак падіння температури нижче нуля загрожує припиненням яйцекладки. Тому краще, певна річ, підтримувати у приміщенні тепло.

На кількість яєць впливає і рівень освітлення. Світловий день для несучки має тривати близько 12-14 годин. Узимку, коли природна тривалість світла скорочується, в курнику необхідне додаткове джерело світла.

Продуктивність курей, яка залежить від породи та умов утримання, на жаль, має обмеження в часі. Пік за інтенсивністю і кількістю яєць припадає на 1-2-й рік життя. Потім кури несуться дедалі гірше, щороку зменшуючи свої показники на 10-20%. Кроси яєчних курей на птахофабриках вибраковують через рік нещадної експлуатації. У домашніх умовах до несучок ставляться гуманніше. Нерідко тут вони доживають і до 3 років. Тримати довше нема сенсу. Витрати кормів будуть такими ж, а м’ясо стане непридатним для споживання — «гумовим». Навіть цінні, залишені на породу кури рідко живуть довше п’яти років. До цього часу кількість яєць стає мінімальною, а за якістю вони вже непридатні до інкубації. Тому вважається, що оптимальний термін життя курки, коли вона виправдовує корми яйцями і ще може порадувати наваристим бульйоном, — не довше 3 років. Скільки років будуть жити ваші кури, залежить тільки від вас. Але прецеденти, коли заслужених трудівниць не списують з рахунку, а дають можливість завершити земний шлях природним чином, є. На знак подяки за смачні й корисні яйця.

Версія для друку          До списку статтей

НАЙСМАЧНІШИЙ та неймовірно ароматний, із хрусткою скоринкою хліб виходить тільки випечений власними руками. Отже, в наступному куточку поділимося секретами випікання буханців удома — і пшеничних, і житніх, і житньо-пшеничних та цільнозернових. Яке має бути борошно, дріжджі, а також сухі прянощі, котрі додають для гарного присмаку.

Іще поговоримо про яблуні. Віддати перевагу високорослим чи карликовим деревам? А темп зростання цієї культури, час плодоношення, довговічність, стійкість до посух та морозів, опірність хворобам залежить від підщепи.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове