Архів
Вівторок,
12 грудня 2023 року

№ 50 (20042)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Нові морозостійкі сорти і форми столового винограду

ЛИШЕ два місяці на рік — у серпні та вересні — українці можуть споживати місцевий, смачний і солодкий, вирощений без зайвої хімії та стимуляторів росту виноград. Дещо довше насолоджуються сонячною ягодою жителі Півдня України.

Тож просування виноградарства у північні регіони України є досить актуальною справою, вважає Анатолій БАЧИНСЬКИЙ із м. Білої Церкви на Київщині. Для цього, каже він, необхідні морозостійкі сорти чи гібридні форми винограду.

«Невкривне виноградарство, — розмірковує аматор із величезним досвідом, — має безліч переваг перед звичайним, саме тому за ним майбутнє. Наведу тільки деякі з них: менше фізичної праці при агротехніці (не треба вкривати на зиму), менше хвороб (при вирощуванні на арках — гарне провітрювання), ліпше запилення (залежить від формування куща), вища родючість пагонів і розмір грон (більше сонячного освітлення, тому закладаються великі грона), ягоди солодші, а грона з вищою товарною якістю.

Моя селекційна робота з виноградом на морозовитривалість лози почалася 2005 року. Зародилася мрія — одержати морозовитривалий і зимостійкий виноград, здатний без укриття на зиму рости у всіх куточках України».

Ученими-виноградарями давно розроблені, випробувані та застосовуються на практиці прямі та непрямі методи оцінювання морозостійкості та зимостійкості, пояснює Анатолій Бачинський.

Одним із прямих методів перевірки морозостійкості сіянців є загартування та проморожування живців (до мінус 35-45ОС) у морозильній камері. Це робиться в грудні — лютому, коли виноградна лоза перебуває у стані спокою. Відбирають добре визрілі живці середнього діаметра, не перевантажені врожаєм у поточному році, чисті від хвороб та пошкоджень.

Оскільки виноград — південна рослина, він не має генетичної змоги протистояти сильним морозам, як фруктові дерева. Тому варто зазначити, що максимальну мінусову температуру лоза може витримати лише при проходженні всіх етапів загартовування за поступового зниження температури.

«Оскільки я проживаю в Київській області, — веде далі Анатолій Леонідович, — то, на мій погляд, найважливішим напрямом у селекції винограду є морозовитривалість і зимостійкість.

Столові сорти і форми винограду нового покоління витримують зниження температури до мінус 28ОС. А деякі з них мають витривалість до мінус 30-32ОС. Запорукою успіху невкривного виноградарства є дві складові: сам морозовитривалий сорт чи форма винограду і правильні агротехнічні прийоми та наполеглива праця виноградаря».

Для невкривного виноградарства селекціонер радить будувати Г-подібні шпалери, перголи, різноманітні арки, альтанки. На таких конструкціях врожаї будуть максимальними, товарного вигляду, ягоди наберуть високого цукру і гармонійного смаку.

Агротехнічні заходи по догляду за морозостійким виноградом не відрізняються від стандартних. Обробляти на високій площині дещо важче, зате результат таких обробок кращий. Підживлення стандартні.

Пасинки практично не ростуть і не треба витрачати час на їх видалення. Грона гарно запилюються. Необхідне тільки нормування бруньками, пагонами і суцвіттями.

П’ять сортів цього селекціонера (Альбіна, Білоцерківський, Карбонадо, Пам’яті Небесної сотні та Смакотуня) і 18 форм винограду відібрано в еліту для подальшого випробування і розмноження. Постійно в роботі приблизно 800-1000 гібридних сіянців. За 18 років селекційної роботи він виконав приблизно 900 комбінацій скрещування і випробував майже 10 тисяч сіянців.

Отож виноградар знайомить наших читачів зі своїми сортами і гібридними формами винограду, які вирощує в Київській області без укривання на зиму.

Альбіна — сорт надраннього або раннього строку достигання, початок якого 20-25 липня. Повне дозрівання (в умовах Київської області) настає 1-5 серпня. Квітка функціонально-жіноча. Запилюється добре, горошіння ягід незначне.

Грона великі, розсипчасті. Ягоди великі, овальні або яйцеподібні, жовті, вагою 8-14 г. М’якуш щільний, дуже хрусткий. Цукор високий, близько 22-25%. Ягоди висять на кущі без пошкоджень, зі збереженням споживчих характеристик, понад два місяці. Грона вагою 0,6-1,2 кг.

Сила росту цього сорту винограду висока, родючість по два грона на пагін. Стійкість до хвороб підвищена. Трьох обробок від хвороб і шкідників достатньо. Морозовитривалість на рівні мінус 27-28ОС.

Занесений до Реєстру сортів з 2021 року.

Білоцерківський — сорт раннього періоду достигання, 15-20 серпня. Квітка двостатева. Горошіння немає.

Ягоди овальні, білі або біло-зелені, вагою 8-10 г. Смак ягід гармонійний. Цукор високий. Грона завважки 0,4-0,8 кг, добре висять на кущі протягом двох місяців.

Сила росту куща потужна. Врожайність дуже висока — два-три грона на пагін. Трьох обробок від хвороб і шкідників достатньо.

Морозовитривалість близько мінус 28-29ОС.

Занесений до Реєстру сортів з 2021 року.

Євгенія — гібридна форма винограду дуже раннього або раннього терміну достигання (на початку серпня). Квітка двостатева. Запилюється добре, горошіння нема.

Ягоди великі, яйцеподібні, темно-сині або чорні, з густим восковим нальотом. М’якуш щільний. Цукор високий, при повному достиганні ягоди мають присмак чорносливу.

Сила росту лози середня. Врожайність також — гроно-два на пагін. Стійкість до хвороб підвищена. При трьох обробках без ознак захворювання — до самої осені. Орієнтовна морозовитривалість близько мінус 27-28ОС.

Карбонадо (Чорний діамант) — сорт ранньо-середнього або середнього терміну достигання, яке настає 10-15 вересня. Квітка двостатева. Горошіння ягід майже нема.

Грона дуже великі. Ягоди овальні, чорні, з густим восковим нальотом. Цукристість соку близько 20%. Гроно завважки 0,5-1,2 кг.

Зростання куща дуже потужне. Врожайність висока — одне-два грона на пагін. Визрівання лози добре.

Так само потребує не більше трьох обробок без ознак хвороб за сезон. Морозовитривалість мінус 28ОС.

Форма відібрана в еліту 2016 року.

Кузьма — гібридна форма середнього терміну достигання. 2017 року на Київщині почав дозрівати 10-15 вересня.

Ягоди великі, овальні, білі або жовто-зелені. Цукристість соку 18-20%. Грона завважки 0,7-1,2 кг, середньої щільності.

Сила росту пагонів велика. Родючість — один-два грона на пагін.

Стійкість до хвороб підвищена. Морозовитривалість приблизно мінус 27-28ОС.

Дуже добре зберігається на кущі після достигання. Знятий урожай лежить у неопалюваному приміщенні до січня.

Форма винограду присвячується світлій пам’яті Андрія Кузьменка.

Смакотуня — сорт середньо-раннього терміну достигання, початок приблизно 20 серпня. Квітка двостатева. Запилюється дуже добре, горошіння ягід нема.

Врожайність дуже висока. Грона великі, близько 1200 г, окремі до 2 кг. Ягоди середні, округлі, чорні, з сильним пруїном. При повному достиганні мають оригінальний фруктовий присмак.

Сила росту велика. Стійкість до хвороб підвищена.

Морозостійкість мінус 25ОС.

Недоліком сорту Смакотуня можна вважати щільне гроно на прищепі. При цьому ягоди не тріщать і не пошкоджуються осами. Врожай чудово зберігається впродовж 30-40 днів.

Занесений до Державного реєстру сортів України від 21.12.2022 року.

Пам’яті Небесної сотні (Небесна сотня) — сорт дуже раннього або раннього періоду достигання, початок якого — у перших числах серпня.

Сорт запилюється дуже добре, горошіння ягід у гронах незначне. Ягоди великі, чорні або темно-сині, з густим пруїновим нальотом.

Смак ягід гармонійний, хороший баланс цукру і кислоти. Грона середньої щільності, завважки 600-1200 г.

Сила росту куща дуже велика. Сорт має схильність до перевантаження врожаєм, тому потрібне продумане нормування.

Стійкість до хвороб підвищена. Морозовитривалість мінус 24ОС, зимостійкість висока.

Сорт винограду Пам’яті Небесної сотні внесений до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, з 16.12.2021 року.

Версія для друку          До списку статтей

НАЙСМАЧНІШИЙ та неймовірно ароматний, із хрусткою скоринкою хліб виходить тільки випечений власними руками. Отже, в наступному куточку поділимося секретами випікання буханців удома — і пшеничних, і житніх, і житньо-пшеничних та цільнозернових. Яке має бути борошно, дріжджі, а також сухі прянощі, котрі додають для гарного присмаку.

Іще поговоримо про яблуні. Віддати перевагу високорослим чи карликовим деревам? А темп зростання цієї культури, час плодоношення, довговічність, стійкість до посух та морозів, опірність хворобам залежить від підщепи.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове