Архів
Вівторок,
19 грудня 2023 року

№ 51 (20043)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • В окупації

Почуй їх, світе!

Підготувала Уляна ГЛІБЧУК.

МИНУВ рік і дев’ять місяців від початку повномасштабного вторгнення армії рф в Україну. Для мільйонів співвітчизників цей час закарбувався страшним періодом втрати рідного дому, свободи та можливості жити у своїй країні за українськими законами і правилами. На більшій частині території Запорізької області триває ворожий терор.

Редакція розслідувань Суспільного разом із групою іноземних журналістів досліджували, як російські окупанти системно та агресивно росіянізують захоплені українські землі, використовуючи для цього освіту, охорону здоров’я та соціальну допомогу.

Галина мешкає в окупованому містечку Запорізької області. Вона не виїхала, сама виховує дітей і має батьків, яких не може залишити. Журналісти спілкувалися з жінкою через канал зв’язку в Інтернеті. За час окупації до її квартири кілька разів приходили «асвабадітєлі»: то з погрозами чи перевірками, то змушуючи проголосувати на псевдореферендумі та псевдовиборах.

«Пенсіонери на пошті можуть отримати свої пенсії, проте в магазинах порожні полиці, в аптеках нема ліків. Цього року на початку лютого заборонили гривні не тільки в магазинах, а й в обмінниках. Багато людей не мають змоги купити собі навіть хліба. Окупаційна влада запросила до будівлі адміністрації пенсіонерів, ветеранів, інвалідів з паспортами для оформлення грошової допомоги. Решті рашисти пропонують обміняти персональні дані на 10 тисяч рублів. Багато людей од безвиході погоджуються. Один чоловік голосно закликав людей не продаватися російським зайдам. Військові скрутили його, закинули в авто й вивезли. Часто зупиняють машини, проводять обшуки, забирають все, що захочуть».

У грудні 2022 року в оселю Галини увірвалася група озброєних росіян, у пошуках компромату нишпорили по всіх закутках. Погрожуючи розправою за приховування інформації, розпитували про родича, який служив в АТО. Щось записали в блокнот і пішли. За кілька днів навідалися вдруге. Тепер кожного допитували окремо, залякували: «Зараз вивеземо вас. Діда — в один бік, тебе — в інший, дітей — у дитячий будинок!». Забрали всі телефони… Цей жах тривав з восьмої вечора до півночі. Відтоді жінку не чіпали. Проте після пережитого її не полишає страх. Дитина почала заїкатися.

Лише залякуваннями рашистські кати не обмежуються. Ось що розповів журналістам Леонід Ремига, директор Херсонської міської клінічної лікарні імені Афанасія й Ольги Тропіних, який опинивсь у російській катівні на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні в період окупації і надавав медичну допомогу жертвам терору: «У людей переломи ребер, вибиті зуби, забої всіх частин тіла. В однієї жінки, наприклад, вся поверхня від стегна до п’ятки була зчесана. Таке враження, що її тягали по якомусь асфальту чи бетону. Сліди від електрошокерів, глибокі поранення, які в умовах спекотного періоду нагноювалися… Були такі страшні, жорстокі катування, про які розповідати язик не повертається…»

Іще одна мешканка Запорізької області, пані Людмила, наприкінці липня цього року виїхала з-під окупації. Її рідні досі залишаються в пеклі. Жінка каже: «Живеш, наче жук у банці. Тебе там тримають, і ти бігаєш колами. Здається, що ти й усі навколо живуть нормальним життям, але для тих, хто очікує на прихід ЗСУ, — важкі часи. Це нестерпно морально: не можна говорити про Україну, українські символи заборонені. Якщо скажеш щось не те в бік ворога, схоплять і кинуть у підвал».

Паспортизація, яку розпочали начебто добровільно на окупованих після 24 лютого 2022 року територіях, у 2023-му стала насильною. Людмила розповіла, як примус взяти російський паспорт відбувається на практиці: «У людей нема вибору. Якщо не станеш громадянином росії, не виживеш. Без цього не будуть лікувати, окупаційні чиновники прямо заявляли, що ті, хто не матиме російського паспорта, не зможуть отримати навіть найнеобхідніших препаратів, зокрема інсуліну. Патруль, зупинивши тебе, може просто забрати твій автомобіль і не повернути. Не отримаєш пенсії, не підпишеш договір про постачання води, газу, електроенергії. Не зможеш влаштувати дітей до школи, а за це позбавлять батьківських прав. Показове покарання недостойних, які не прийняли «асвабадітєлєй». Російський паспорт є на окупованій території цинічним предметом торгу, бо без нього ти ніхто».

…Галина залишається в рідному містечку на Запоріжжі, продовжує потай розповідати про життя в окупації та чекає на Перемогу. Її діти навчаються у двох школах: вдень — у російській, а потім удома дистанційно — в українській. А ще малюють — українські прапори, українських військових у їхньому місті та сподіваються знову побачити друзів, тих, які зуміли виїхати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ведуть кібервійну
Читати
Захворюваність підвищилася
Читати
Перешкоджають, а не сприяють
Читати
Допоможуть відновити
Читати
Їмо своє
Читати
Про облік зброї
Читати
Просять економити
Читати
Для підтримки найбільш незахищених
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове