Архів
Середа,
27 грудня 2023 року

№ 52 (20044)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну

2023-й: іще один рік незламності

Олена Кощенко.

14 січня 2023 року, місто Дніпро.

Цю ялинку, яку наші воїни встановили за 6 км від Бахмута, українці назвали «головною ялинкою країни».

Позаду другий тяжкий рік боротьби за незалежність і свободу. Наші воїни мужньо боронять українську землю, свята велика й дуже очікувана перемога над ворогом — попереду. Перед тим як вступить у права новий, 2024-й, рік, давайте підіб’ємо підсумки 2023-го. Якими подіями він вкарбувавсь у пам’ять нашого народу? Зрештою, які світові новини стали найбільш знаковими в інформаційному просторі? Пропонуємо читачам таку добірку, укладену журналістами «Сільських вістей».

Кровопролитні бої не вщухають

УВЕСЬ цей рік на українських фронтах точилися кровопролитні бої. Не досягнувши на початку вторгнення заявлених кремлем цілей, російська армія, зокрема, продовжує вести головні бойові дії на Донбасі та Півдні України. За даними Генштабу ЗСУ, оперативна обстановка на сході та півдні нашої країни наразі залишається складною.

Найбільшу кількість бойових зіткнень зафіксовано на Бахмутському, Авдіївському, Запорізькому та Куп’янському напрямках, де ворог за потужної підтримки авіації вже котрий місяць поспіль безуспішно намагається прорвати оборону наших військ. Зокрема, у жовтні зс рф почали наступ під Авдіївкою. Західні аналітики високо оцінювали шанси України втримати оборону, проте окупаційна армія майже щодня просувалася навколо цього населеного пункту. Як наголошують експерти, ці наступальні дії коштували москві великих втрат. За період із 10 жовтня по кінець листопада вони були, ймовірно, найбільшими за всю війну. Також повідомляється, що Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра у Херсонській області та продовжують завдавати вогневого ураження загарбникам.

Повітряні тривоги, обстріли міст і сіл

ВОДНОЧАС російські нелюди не припиняють масованих обстрілів цивільного населення. Згідно з даними МВС, упродовж нинішнього року ворог 60,5 тисячі разів обстріляв населені пункти у 24 регіонах України, унаслідок чого майже 12 тисяч громадян постраждали, а понад 2 тисячі — загинули. Найбільше гатили по житловій забудові та інфраструктурних об’єктах у Запорізькій, Херсонській, Донецькій, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

14 січня збройні сили рф завдали удару по житловому будинку в Дніпрі. Ракета ворога знищила цілий під’їзд багатоповерхівки. Загинуло 45 чоловік, з них шестеро дітей.

Також у ніч проти 27 квітня росіяни атакували Миколаїв, ракета так само поцілила в багатоповерхівку. Одна людина загинула, 23 дістали поранень.

У ніч проти 28 квітня російські військові обстріляли територію України з літаків стратегічної авіації Ту-95 з ділянки Каспійського моря. Найбільш масованих атак зазнали мешканці Черкаської, Київської та Дніпропетровської областей. Зокрема, в Умані дві російські ракети влучили в житловий дев’ятиповерховий будинок, загинуло 23 людей, у тому числі шестеро дітей. Ще два десятки чоловік зазнали тяжких поранень.

19 серпня російські війська вдарили по центру Чернігова балістичною ракетою типу «Іскандер». Внаслідок атаки було знищено дах та частину будівлі драматичного театру, пошкоджено П’ятницьку церкву, площу, будівлі суду, Чернігівської ОВА, магазини та інші громадські заклади. Семеро осіб загинуло.

Пам’ятаймо і про село Гроза Куп’янського району Харківської області, де 5 жовтня збройні сили рф завдали ракетного удару по кафе-магазину. Це сталося саме тієї миті, коли краяни зібралися в цьому закладі на поминальний обід по українському воїнові-захисникові, вихідцеві з цього села. Загинуло 59 чоловік, серед них восьмирічна дитина…

Катастрофа гелікоптера в Броварах

18 СІЧНЯ у місті Бровари на Київщині, на території дитячого садка, розбився вертоліт ДСНС, яким оперативна група МВС України прямувала у відрядження до «гарячої точки» на сході країни. Тоді загинуло вище керівництво Міністерства внутрішніх справ: міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін та державний секретар цього відомства Юрій Лубкович. Загалом загиблих через цю катастрофу — 14 осіб, із них одна дитина. Поранення зазнали 25 людей, серед яких шестеро діток.

Слідство завершило досудове розслідування авіатрощі у Броварах. Як повідомив 27 листопада Офіс Генпрокурора, причиною трагедії стало порушення правил безпеки польотів. Жоден із відповідальних за безпеку польотів посадовців не скасував або не відстрочив вильоту судна до моменту настання сприятливої погоди.

Позов у Гаагу

17 БЕРЕЗНЯ Міжнародний кримінальний суд, що базується в Гаазі (Нідерланди), за позовом Генеральної прокуратури України видав ордер на арешт путіна як військового злочинця, політика якого спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Це означає, що тільки-но путін ступить на територію країн, які є учасниками Римського статуту, його мають заарештувати та передати до суду.

Учасницями Римського статуту є 123 держави, зокрема й держави Південної Америки та близько половини держав Африки, відтак формально вони мають зважати на видані МКС ордери. Не підписали і не ратифікували статуту, серед інших, Китай, Індія, білорусь, Туреччина, Казахстан. США, як і росія, хоч і підписували статут, але згодом відкликали свій підпис.

Режим путіна — це рашизм

2 ТРАВНЯ Верховна Рада на законодавчому рівні офіційно визнала, що політичний режим путіна — це рашизм. Постанова ухвалена у вигляді заяви, текст якої такий: «Заява Верховної Ради України «Про визначення існуючого в російській федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людиноненависницьких». Її було адресовано ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентській асамблеї ОБСЄ, Парламентській асамблеї НАТО, урядам та парламентам іноземних держав із закликом підтримати засудження «сутності політичного режиму в. путіна як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого та втілює ідеї фашизму та націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму (рашизму)».

Підрив Каховської ГЕС

6 ЧЕРВНЯ російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС — станції, що забезпечувала Південь України електроенергією і прісною водою. Також ця гідротехнічна споруда була важливою для роботи Запорізької АЕС, наповнюваність ставів-охолоджувачів якої залежить від рівня води в Дніпрі. Внаслідок масштабних руйнувань дамби відбулось витікання велетенської маси води зі сховища. У перші ж години після підриву вона затопила прилеглі території на 5 кілометрів. Щонайменше 16 тисяч чоловік на правобережжі Херсонщини опинилися в критичній зоні. Нижчий за рельєфом лівий берег, окупований росіянами, потрапив у ще більшу водяну пастку. Водночас 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води, адже водосховище було її джерелом для багатьох населених пунктів Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Зокрема, на проблеми з водопостачанням наразилися мешканці Кривого Рогу, Марганця, Покрова, Нікополя. Годі казати, яких збитків було завдано довкіллю…

Очільник Укргідроенерго Ігор Сирота заявив, що відбудова ГЕС розпочнеться відразу після деокупації території Херсонщини. Він оцінив тривалість відбудови у п’ять років, а вартість — у щонайменше один мільярд доларів. Тим часом 1 вересня міністр внутрішніх справ Ігор Клименко запевнив, що Україна впоралася з основним етапом ліквідації катастрофи на Каховській ГЕС.

Контрнаступ: плани і реалії

РАЗОМ із тим у червні розпочався анонсований Генштабом контрнаступ ЗСУ на Півдні України, метою якого було деокупувати значну частину територій Запорізької та Донецької областей. Однак восени стало зрозуміло, що події на фронті розгортаються не так, як очікував офіційний Київ та його партнери на Заході. Згодом у колонці для The Economist Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що війна з росією переходить на етап «позиційної» боротьби зі статичними й виснажливими боями і що для перемоги Українській армії, як повітря, потрібне високотехнологічне озброєння. «Ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена», — констатував Залужний.

На думку експертів, хоч деяких заявлених попередньо військовим та політичним керівництвом цілей на літньо-осінню кампанію не досягнуто, проте за останні шість місяців українці не віддали жодного обласного та районного центру держави, а також ліквідували десятки тисяч окупантів, їхні штаби, логістику, знищили тисячі одиниць їхньої бойової техніки.

«Ми, не маючи дієвого флоту, уразили десятки кораблів чорноморського флоту рф, звівши до мінімуму можливості «найславетнішого» рашистського флоту. Ми висаджуємо десанти у нашому українському Криму. Ми б’ємо дронами по москві та інших рашистських містах. Ми атакуємо і тримаємо під постійною загрозою тимчасовий кримський міст. Ми ліквідовуємо колабораціоністів та різних одіозних осіб-окупантів як на тимчасово окупованих територіях, так і в самій московії. Ми наносимо удари по Байкало-Амурській магістралі», — такий допис, зокрема, зробив у соцмережі громадсько-політичний діяч і військовослужбовець Дмитро Ярош.

Гроші через паркан та «хабар на ЗСУ»

НУ А ЧОГО досягла Україна у боротьбі з корупцією як однією зі складових вступу до Євросоюзу й НАТО? Інакшими словами: якими були найгучніші справи у провадженні НАБУ 2023 року?

Вже у травні на всю країну прогриміла справа голови Верховного суду України Всеволода Князєва, якого затримали на рекордному хабарі — 2,7 млн доларів. Цього служителя Феміди заарештували разом з адвокатом Олегом Горецьким, коли той передавав судді другу частину хабара. Гроші Князєв одержав від власника групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго за ухвалення Верховним судом рішення на користь останнього.

У червні співробітники Національного антикорупційного бюро затримали голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка та двох заступників очільника Тернопільської обласної військової адміністрації. За матеріалами слідства, вони вимагали майже 1,8 млн гривень у підприємця за підписання актів виконаних робіт із будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів. Сам Головко заявив, що ситуацію з хабаром сприйняв як… «отримання волонтерської допомоги на потреби ЗСУ».

У липні Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили, що розслідують ймовірне зловживання впливом народною депутаткою від «Слуги народу» Людмилою Марченко та її помічницею. За даними слідства, останні пообіцяли громадянину України гарантувати дозвіл на виїзд за кордон через систему «Шлях» в обмін на 5,3 тисячі доларів. Згодом НАБУ також оприлюднило відео, на якому заскочена на гарячому Марченко намагається позбутися одержаних грошей, викидаючи їх за паркан…

Загалом у провадженні НАБУ перебуває понад 700 корупційних справ. У них фігурують ексголова Нацбанку Кирило Шевченко, екс­нардеп Олександр Грановський, ексголова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко і екс­заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Лозинський. За словами директора НАБУ Семена Кривоноса, з початком повномасштабного вторгнення суттєво зріс запит суспільства на боротьбу з корупцією. Хотілося б, щоб високих чиновників-хабарників судили некорумповані суди. А з цим в Україні, на жаль, велика проблема.

Утвердження ПЦУ

7 СІЧНЯ в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулося перше богослужіння Православної церкви України з нагоди Різдва Христового за юліанським календарем. Службу очолив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

29 березня Україна розірвала договір з російською православною церквою в Україні про оренду Києво-Печерської лаври, на території якої релігійна організація перебувала з 27 жовтня 1990 року. А вже 9 квітня, на Вербну неділю, митрополит Епіфаній уперше в історії правив службу в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський календар.

А вже у листопаді СБУ оголосила про підозру патріарху РПЦ Кирилу (справжнє ім’я — Володимир Гундяєв). Йому висунуто звинувачення у виправданні збройної агресії росії проти України. Водночас, за неофіційним наказом цього агента КДБ, а тепер і російських спецслужб, російські православні храми перетворилися на свого роду вербувальні пункти, де парафіян агітують іти воювати проти українців. Згодом, 15 грудня, Гундяєва оголосили в розшук як «особу, яка переховується від досудового розслідування».

«Скіфське золото» повернули в Україну

27 ЛИСТОПАДА історичну колекцію стародавніх скарбів із музеїв Криму після майже десяти років судових процесів у Нідерландах повернули в Україну. 565 предметів, зокрема скіфські й сарматські прикраси та скульптури, привезли з Амстердама до Києва, поки що на зберігання в Національному музеї історії України. Серед артефактів — золотий скіфський парадний шолом IV століття до н.е., бронзові мечі, дорогоцінне каміння та інші скарби епохи колонізації Криму стародавніми греками…

Коли 2014 року росія анексувала Крим, колекція перебувала на правах оренди в амстердамському музеї Алларда Пірсона. Музеї анексованого Криму за підтримки москви намагалися довести, що артефакти потрібно повернути на півострів. Але нідерландські суди підтримали позов України і визнали експонати її власністю.

Найпопулярніші запити

ТРАДИЦІЙНО компанія Google репрезентувала підсумковий рейтинг найпопулярніших запитів українських користувачів Інтернету в 2023-му. Зокрема, серед визначальних моментів року першу позицію посів запит «Карта повітряних тривог». Також серед найчастіших були «Графік відключення світла», «Бахмут», «Каховська ГЕС».

Рейтинг персон, інтерес до яких зростав найбільше протягом року, очолює міністр оборони України Рустем Умєров. До першої трійки списку також увійшли Спартак Суббота та колишній радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Крім того, українці цікавилися боксером Олександром Усиком, очільником ГУР Кирилом Будановим, мовознавицею Іриною Фаріон та російським диктатором володимиром путіним.

2023 року наші користувачі також часто шукали, що таке гепатит А, ХАМАС та РЕБ. Крім того, українці намагалися з’ясувати значення слів «ІПСО» та «касетні боєприпаси».

У категорії «Покупка року» громадяни здебільше шукали, де купити генератор, квитки на Укрзалізницю, нову модель iPhone, повербанк, німесил та лампу на акумуляторі.

Кібератака ­ на «Київстар»

12 ГРУДНЯ в роботі найбільшого оператора мобільного зв’язку в Україні «Київстар», який забезпечує відповідним зв’язком та домашнім Інтернетом більшу частину населення країни, стався технічний збій, котрий, як уже встановлено, був результатом атаки групи російських хакерів, близьких до тамтешнього ГРУ (головного розвідувального управління). Щонайменше на дві доби користувачі «Київстару» залишилися без мобільного зв’язку та можливості доступу до Мережі. Також не працювали «прив’язані» до цієї компанії мобільного зв’язку урядові ресурси і екстрені служби, служби оповіщення повітряної тривоги, деякі банки, банкомати й торгові термінали. Інцидент за наслідками став чи не найбільш масштабною кібератакою на українські мережі від початку повномасштабного російського вторгнення.

А тим часом у світі...

6 ЛЮТОГО в Туреччині у провінції Кахраманмараш стався землетрус магнітудою 7,8 бала, який спричинив значні руйнування по всій країні, а також у Сирії. В обох країнах загинуло майже 60 тисяч чоловік.

10 березня Сі Цзіньпін став першим в історії Китаю головою, обраним на третій строк.

4 квітня Фінляндія як 31-й член увійшла до спільноти НАТО.

19 квітня Індія перевершила Китай, ставши найбільшою країною світу за чисельністю населення. Нині там проживає, за даними ООН, 1,4286 млрд людей.

5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про завершення «глобальної надзвичайної ситуації» у зв’язку з COVID-19.

6 травня відбулась коронація Чарльза III та його дружини Камілли як короля та королеви-консорта Сполученого Королівства Великої Британії.

23-24 червня світ сколихнув заколот пвк «вагнер» — короткочасний внутрішній конфлікт у росії між міністерством оборони, включно з регулярною армією, з одного боку, та пвк «вагнер» на чолі з євгеном пригожиним — з іншого.

19-20 вересня розпочались воєнні дії в Нагірному Карабасі, що завершилися капітуляцією невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, яка у складі Вірменії проіснувала 32 роки. 28 вересня «влада» НКР оголосила про припинення існування республіки. Всю її територію повернуто Азербайджану, а вірменське населення масово полишило регіон.

7 жовтня масованим ракетним обстрілом із сектора Гази і вторгненням збройних формувань на територію країни розпочалась атака ХАМАСу на Ізраїль. Уряд Ізраїлю оголосив надзвичайний, а згодом і воєнний стан та розпочав ракетні удари по сектору Гази і воєнну операцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Картки ще дійсні
Читати
Повертають землі до життя
Читати
Різдво в неволі
Читати
Під захистом війська
Читати
Перелік розширився
Читати
Спорожніли села
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове