Архів
Середа,
27 грудня 2023 року

№ 52 (20044)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Фантомні F-16 та манекени на БМП

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ на фронтах минулого тижня мало чим відрізнялася від перебігу подій у попередні кілька тижнів. Російські війська попри великі втрати у живій силі та техніці вперто атакували позиції Сил оборони України майже на всіх напрямках. Проте наші захисники потужно тримали фронт, тож усі зусилля загарбників виявилися марними. Хіба що на окремих ділянках, зокрема на Авдіївському напрямку, противнику таки вдалося просунутися на 1-2 км. Але це зовсім не той результат, на який розраховувало командування зс рф, виконуючи завдання кремля вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей.

Зазвичай, розповідаючи про перебіг подій на фронті або розмірковуючи про поточну ситуацію і перпективи її розвитку, як вітчизняні, так і закордонні ЗМІ переважно надають слово лідерам країн або високопоставленим політикам і чиновникам. Однак не менш важливими є думки і почуття тих людей, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, протистоять жорстокому ворогу на передовій.

Так, командир батальйону «К-2» 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи Герой України майор ЗСУ Кирило Верес наголосив, що у Збройних сил України дуже складний час, позаяк охочих вступити до їхніх лав стало менше. «Якщо говорити про війну за всі фронти, то ми війну програємо, — висловив свою думку комбат і додав: — Ми виживаємо. Це різні речі — робити, щоб перемогти, і робити, щоб не загинути. Ми, напевно, зараз більше відносимося до другого». Військовий не захотів коментувати деякі методи ТЦК щодо мобілізації населення, але зауважив: «Такий воїн, якого до мене силоміць привели, мабуть, мені не потрібен. Я хочу, щоб у мій підрозділ люди йшли самі. Щоб вони знали, до кого і чому вони йдуть».

А якими, наскільки свідомими і відповідальними мають бути ці люди, пояснив командир бригади Нацгвардії «Азов» підполковник Денис Прокопенко («Редіс»). Він наголошує, що війна триватиме рівно доти, доки ми будемо здатні вести спротив. «Ті, хто досі не задіяні на службі в Силах оборони України, мають зробити свідомий вибір: взяти до рук зброю, поповнивши ряди військових, або стати для армії надійним тилом, який працює на підтримку обороноздатності країни. Від нас залежить, що саме ми робимо щодня, аби наблизити нашу перемогу».

Своєю чергою командир 2-го механізованого батальйону Окремої президентської бригади ЗСУ Ігор Губаренко, чий підрозділ майже рік тримає оборону на північній стороні Авдіївського напрямку, пояснив, як окупантам вдалося протиснути фланги на Авдіївці і сформувати «клешні» для подальшого оточення міста: «Нас просто продавили кількістю і зосередженим ударом в одну точку... Все впирається в кількість особового складу… Так, підходили резерви, але не в такій кількості, яка могла б їх зупинити», — описав ситуацію бойовий комбат.

Про деякі цікаві чи й курйозні моменти війни повідали інші представники ЗСУ. Зокрема, речник Повітряних сил Юрій Ігнат прокоментував, як на південному напрямку українські військові збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. За його словами, росіяни «геть знахабніли» і хотіли підлетіти ближче, щоб завдати удару керованими авіабомбами. Ігнат зауважив, що окупантів вдалося застати зненацька. Ворог так і не зрозумів, якою саме зброєю нашим захисникам неба вдалося ліквідувати відразу три сучасні бойові літаки, кожен із яких коштує щонайменше 50 млн доларів. Тож тимчасово припинили свої повітряні атаки. А коли за два дні поновили, то пошкодували — у ніч проти 25 грудня українська ППО «приземлила» ще дві ворожі «сушки»: Су-34 — на Донеччині й Су-30СМ — над акваторією Чорного моря.

У відповідь, щоб підсолодити пілюлю, росіяни заявили про нібито збиття ними кількох… літаків-винищувачів F-16. Яких, за словами Ігната, в Україні поки що нема. Проте, зіронізував речник ПС ЗСУ, до кінця року російські пропагандисти «назбивають» «щонайменше дві ескадрильї» фантомних американських літаків.

А от начальник служби зв’язків із громадськістю 47-ї ОМБР Дмитро Лазуткін розповів, що загарбницькі війська продовжують наступати на Авдіївському напрямку та вдаються до нестандартних прийомів. Наприклад, за його словами, «нещодавно вони атакували з піхотою на БМП-3, як спочатку здавалося, а потім виявилося, що на броні сидять… манекени — спеціально, аби відволікти наші вогневі засоби, а сам піхотний підрозділ ворога намагався зайти з іншого флангу, але був вчасно виявлений і знищений».

Отакі вони, будні передової вустами українських захисників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Картки ще дійсні
Читати
Повертають землі до життя
Читати
Різдво в неволі
Читати
Під захистом війська
Читати
Перелік розширився
Читати
Спорожніли села
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове