Архів
Середа,
27 грудня 2023 року

№ 52 (20044)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Задля продовольчої безпеки

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

У ДЕПАРТАМЕНТІ аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА повідомляють, що в області місцевим коштом відремонтують три зрошувальні системи: Нагірнянську, Ташбунарську та Ізмаїльську, що дасть можливість мінімізувати втрати води через прориви трубопроводу, зменшити собівартість та збільшити площі поливу на кілька тисяч гектарів. Як загальний результат — у краї зростатимуть урожайність та валовий збір сільгоспкультур, а в державі зміцніє продовольча безпека.

Сезон здорожчання яєць

НА КИЇВСЬКОМУ ринку Одеси ціни на яйця нині становлять від 60 до 85 гривень. І якщо у Балті вони коштують приблизно так само, то у Рені, Арцизі й Тарутиному — на 20 гривень менше. Щодо бринзи, то й вона у регіонах дешевша, ніж в обласному центрі. Якщо у Балті та Арцизі — по 200, то вже на Київському ринку Одеси — до 260. Зростають ціни й на сир, сметану та молоко, за літр якого на ринку у Любашівці просять 30 грн.

Буде новий міст

У ХОДІ міжнародної конференції «Відбудова України: стратегічна роль Румунії» обговорено проєкт будівництва мосту через Дністровський лиман. Як повідомляє Одеська ОДА, він дозволить підсилити безпеку і зменшити відстань до Дунайських портів, які стають стабільною альтернативою для експорту аграрної продукції, та зміцнити товарообіг через Чорне море, особливо з урахуванням російських загроз.

Відновимо громади — відбудуємо Україну

ПОСОЛЬСТВО Великої Британії за сприяння Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України відібрало 10 територіальних громад для допомоги у розробленні планів відновлення та практичних кроків для цієї важливої справи. В краї таку підтримку отримає Кароліно-Бугазька громада. Конкретно йдеться про навчальні заклади, системи водопостачання, створення реабілітаційних центрів.

Розмінування Чорного моря

ТУРЕЧЧИНА, Болгарія і Румунія у січні 2024-го підпишуть угоду про спільне розмінування акваторії Чорного моря. Наразі у рамках «Потрійної ініціативи», започаткованої Анкарою, проведено вже 3-й раунд зустрічі Чорноморської цільової групи протимінних заходів за участі делегацій країн-учасниць та напрацьовано відповідні плани.

Зовсім не «какая разніца»

ЮЖНЕНСЬКА міська рада нарешті розглянула питання щодо перейменування міста. Жоден із варіантів — Південне, Оріяна, Аненталь/Порт-Аненталь — не набрав необхідної кількості голосів серед депутатів. Стало очевидним, що багатьом із тих, котрі тут щось «рішають», зовсім не «какая разніца», аби місто нарешті змінило російськомовну назву... Відтак, згідно із законом, рішення про перейменування Южного має прийняти Верховна Рада України.

Житло для переселенців

В ОДЕСІ відкрито центр для розміщення 150 осіб із числа тимчасово переміщених, а саме: для малозабезпечених, багатодітних та пенсіонерів. Як відомо, у місті нині перебуває 85 тисяч переселенців, які покинули домівки через бойові дії у ході війни, розпочатої північно-східним сусідом. Багато з них уже знайшли роботу і можуть винаймати житло, однак є й чимало нужденних. Для таких і опрацьовуються варіанти посильної допомоги.

Цілющий хліб

У РОДИНІ виноробів з Ізмаїльського району вирішили відновити випікання хліба на винних дріжджах. Як розповідає Ірина Польшакова, її брат Валерій має невелику власну виноробню, відроджує сорти винограду, які колись росли на території Української Бессарабії та були втрачені у 1980-х роках. Сама ж Ірина надихнулася хлібом на природних (диких) дріжджах, які піднімають тісто навіть на житньому та цільнозерновому борошні.

Козацька пам’ять Хаджибея

ОДЕСА увійшла до трійки українських міст, де за фінансування Європейського Союзу впроваджується проєкт, за яким виконується робота з оцифрування музейних експонатів. Зокрема, до інтернет-пам’яті уводяться хрести старовинного козацького кладовища, розташованого на Куяльницьких хуторах. Козаки тут заселилися за часів Османської імперії у передмісті Хаджибея, що тоді не був іще перейменований на Одесу. До сьогодні збереглося понад двісті поховань. Найдавніша могила датована 1791 роком.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Картки ще дійсні
Читати
Повертають землі до життя
Читати
Різдво в неволі
Читати
Під захистом війська
Читати
Перелік розширився
Читати
Спорожніли села
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове